Zubni plak predstavlja lepljivu masu na zubima i desnima. On u početku nema jasno definisanu boju, a kasnije poprima boju iz pigmenata hrane i bakterija, kad postaje jasno vidljiv u ustima.

Kako nastaje zubni plak?

Preduslov za nastanak dentalnog plaka je loša oralna higijena

U svom nastanku, zubni plak prolazi kroz 3 faze:

 1. inicijalna faza,
 2. stvaranje zubnog plaka,
 3. sazrevanje naslaga.

Prva faza nastaje neposredno nakon čišćenja i pranja zuba stvaranjem tankog filma (pelikule) na površinama zuba, zahvaljujući proteinima iz pljuvačke. 

U drugoj fazi dolazi do stvaranja dentalnog plaka. Par minuta posle formiranja pelikule dolazi do kolonizacije bakterija. U našim ustima se nalazi puno bakterija koje nekim određenim redosledom počinju da stvaraju lance na površini zuba i organizuju kolonije.

Tako se naslage talože i posle par dana dolazi do nastanka treće faze, odnosno sazrevanja dentalnog plaka. U ovoj fazi u dentalnom plaku se nalaze milioni bakterija. Među njima su one koje proizvode kiseline i šećere, koji dalje prouzrokuju oboljenja zuba.

Zubni plak se uklanja redovnim i pravilnim pranjem zuba

Oboljenja koja nastaju kao posledica prisustva dentalnog plaka

Upala desni (gingivitis) predstavlja infekciju desni. Njeni simptomi su:

 • promenjena boja desni,
 • otekline,
 • pojačano krvarenje.

Nesanirana upala desni dalje prerasta u infekciju i zapaljenski proces potom prelazi na kost. Tako nastaje parodontopatija. Ona može dovesti do teških komplikacija, a u krajnjem slučaju i do gubitka zuba.

Pod uticajem kiselina iz plaka dolazi do demineralizacije gleđi. Ona dalje uzrokuje najčešće oboljenje zuba – karijes.

Nastanak i sastav dentalnog plaka

Gde se formira zubni plak?

Prema mestu formiranja plak može biti:

 • supragingivalni (iznad desni),
 • subgingivalni (ispod desni).

Zubni plak nije svugde jednako raspoređen. Najviše ga ima na teže dostupnim mestima za čišćenje. Ova mesta su svojom nepristupačnošću zaštićena i od žvakanja, kao i od stalnih pokreta jezika i obraza.

Koliko brzo nastaje plak na zubima?

Brzina nastanka dentalnog plaka zavisi od mnogih faktora, kao što su:

 • kvalitet i sastav pljuvačke,
 • sastav mikroflore,
 • ishrana,
 • položaj zuba u vilici,
 • higijena usta i zuba.

Sastav pljuvačke igra ključnu ulogu. Utvrđeno je da su osobe čija pljuvačka sadrži visoke koncentracije kalcijuma, fosfora i drugih minerala sklonije taloženju naslaga. 

Ne treba zanemariti ni ishranu. Ukoliko se ona najvećim delom zasniva na ugljenim hidratima, kašastim i mekanim namirnicama, brže će se formirati plak na zubima.

Koji je sastav dentalnog plaka?

Zubni plak u najvećem procentu čini voda, a ostatak su glikoproteini i obilje bakterija. U sastav takođe ulaze masti i šećeri

Kako ukloniti plak na zubima?

Dentalni plak se u početku uklanja četkicom i pastom za zube. To se može raditi u kućnim uslovima redovnim održavanjem oralne higijene, ali i u stomatološkoj ordinaciji prilikom uklanjanja mekih i čvrstih naslaga.

Ukoliko se oralna higijena zapostavi i ne izvodi se dovoljno dobro, dentalni plak ostaje na zubima duže vreme pa nakon određenog vremena u kontaktu sa pljuvačkom prelazi u kamenac koji se može ukloniti ultrazvučnim aparatom isključivo u stomatološkoj ordinaciji

Zubni plak i kamenac se uklanjaju na redovnim preventivnim pregledima

Kako sprečiti pojavu dentalnog plaka?

Pravilno održavanje oralne higijene je početak i kraj svega.

To znači: pranje zuba najmanje dva puta dnevno u trajanju od 2 minuta, i korišćenje konca i interdentalnih četkica, kao i tečnosti za ispiranje usta koje neutrališu bakterije.

Savet stručnjaka

Ukoliko niste svesni postojanja dentalnog plaka, ili ne možete da ga prepoznate u svojim ustima, potrebno je da se kaže da svaka stomatološka ordinacija mora da ima tabletice za detekciju plaka. One se koriste u kućnim uslovima ili u ordinaciji, tako što se nakon pranja zuba sažvaće tabletica. Boja koje se nalazi u tableti će prebojiti sve površine zuba i desni koje nisu dobro oprane, i pokazaće u kojoj meri se pravilno održava oralna higijena.

Možemo zaključiti da je dentalni plak je organska tvorevina koja se nalazi kod svake osobe bez izuzetka. Iz tog razloga, u cilju kontrole i smanjenja količine dentalnog plaka, savet stomatologa stomatološke ordinacije Magic Dent je pravilna ishrana, održavanje oralne higijene, ali i odlazak na redovne kontrole kod stomatologa, dva puta godišnje. 

 

Autor: Dr Branka Matović

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com