Zubni most je nekada bio stub protetike, predstavljajući jedno od malobrojnih rešenja za zub odnosno zube koji nedostaju. Iako su danas dostupne i savremenije i kvalitetnije metode nadoknade nedostajućih zuba, u nekim situacijama mostovi za zube ostaju preferirani izbor stomatologa, ali i pacijenata ukoliko imaju strah od ugradnje implantata.

Šta je most, kada i kako se ugrađuje, da li boli, koliko traje? Pokušaćemo da damo odgovore na vaša najčešća pitanja. Ako ne nađete odgovor na svoju dilemu, slobodno nas pozovite! Pozovite nas i ako imate bilo kakav problem – naši stručnjaci za protetiku će vam reći da li je zubni most najbolje rešenje za vas.

POZOVITE NAS

 

Zubni most: Odgovori na 12 najčešćih pitanja

Tokom našeg višegodišnjeg i kliničkog iskustva naučili smo šta vas najviše zanima, zbunjuje i plaši u vezi sa mostovima za zube.

 1. Šta je zubni most?

  Zubni most je fiksna protetska zamena za jedan ili više zuba.

 2. Od čega se sastoji most na zubima?

  Most za zube se sastoji od 2 ili više krunica povezanih u jednu celinu.

 3. Kako se pravi most na zubima?

  Neophodno je uzimanje otiska za zubni most, kako bi se on mogao napraviti baš po vašoj meri.

 4. Kako se ugrađuje most za zube?

  Da bi se most mogao ugraditi, neophodno je prethodno izbrusiti 2 susedna zuba, na koje će se kasnije postaviti krunice, i koji će predstavljati nosače mosta. Dok se čeka izrada stalnog mosta, pacijenti nose privremene krunice, koje štite izbrušene zube i omogućavaju normalnu estetiku i funkciju. Naposletku sledi postavljanje i cementiranje zubnog mosta.

  Da li je zubni most idealno rešenje za vas - proverite sa Magic Dent stručnjacima za protetiku!

 5. Kada se koriste zubni mostovi?

  Mostovi za zube se koriste u slučajevima kada treba rešiti problem jednog ili više zuba koji nedostaju.

 6. Kada je zubni most jedino moguće rešenje?

  Kao što smo već napomenuli, postoje i druga, savremenija rešenja za nadoknadu zuba koji nedostaju. Međutim, kada dimenzije vilične kosti ne dozvoljavaju da se u nju ugradi zubni implantat ili kada pacijent pati od parodontopatije, onda je most jedino rešenje.

 7. Zašto je važno da se ugradi most na zubima?

  Pravovremena ugradnja mosta na zubima je važna da bi se sprečilo pomeranje zuba u vilici zbog nastale praznine u nizu. Ovo pomeranje naime dalje vodi ka nepravilnom zagrižaju, kao i redukovanju kosti, što za posledice može imati i bolove i oštećenja zuba, kao i estetski narušen izgled vilice i celog lica. Da li znate koji je ukupan broj zuba u vilici kod odrasle osobe?

 8. Da li je ugradnja zubnog mosta bolna?

  Bolni odnosno neprijatni deo izrade zubnog mosta je samo brušenje zuba. Bol tokom nošenja mosta nije očekivan, te u slučaju njegove pojave treba da kontaktirate stomatologa.

 9. Kako se naviknuti na zubni most?

  Navikavanje na zubni most traje kratko. Moguća je blaga osetljivost prvih nekoliko dana.

 10. Koliko traje most na zubima i kako ga održavati?

  Pod uslovom da je ugradnja zubnog mosta obavljena profesionalno, i da vi pravilno održavate higijenu usne duplje i redovno odlazite na preventivne stomatološke preglede, zubni most će trajati i duže od očekivanih 10 godina. Njegovo održavanje se ogleda u redovnom i pravilnom pranju i čišćenju, kao što činite i sa prirodnim zubima.

 11. Koje vrste zubnih mostova postoje?

  U pogledu materijala od kojih se izrađuju, postoje:

  bezmetalni (npr. izrađeni od popularnog cirkonijuma) i
  metalokeramički mostovi.

  Što se tiče načina ugradnje, zubni most se može ugraditi:

  na vaše zube, kao što je već opisano,
  – ili na implantate.

 12. Koliko košta zubni most?

  Za zubni most cena se formira u zavisnosti od više faktora, kao što su:
  – broj nedostajućih zuba,
  – izabrani materijal,
  upotreba implantata.

Klasični zubni most, zubni most na implantatima ili nešto treće?

U ordinaciji Magic Dent vam na raspolaganju stoji više mogućih rešenja – od krunica, preko različitih vrsta proteza, do implantno-protetskih radova – za nadoknadu zuba koji nedostaju. Budite uvereni da će vam naši stomatolozi preporučiti najbolji mogući izbor za vašu situaciju u zavisnosti od toga koliko zuba vam nedostaje i od toga kakva je generalno situacija sa vašim ostalim zubima, desnima i viličnom kosti.

Ako ste iz bilo kog razloga izgubili jedan ili više zuba, ovaj problem nije samo estetske, već i zdravstvene prirode i mora se rešiti što pre!

U ordinaciji Magic Dent ćemo naći najbolji način da vam vratimo lep osmeh.

ZAKAŽITE PREGLED