Parodontalni džep – simptomi i lečenje

Mislite da imate parodontalni džep? Ukoliko vas muče krvarenje desni prilikom pranja zuba, bol i neprijatan miris, vrlo je moguće da se radi upravo o ovom problemu.

U Magic Dent Centru za digitalnu stomatologiju imamo višegodišnje iskustvo u tretmanu parodontalnih džepova različitim metodama, posebno laserskom. Nudimo vam komforan i efikasan način da zaustavite parodontopatiju i sačuvate zube.

ZAKAŽITE PREGLED

Parodontalni džep – uzrok

Parodontalni džep predstavlja prazan prostor dublji od 3mm između desni i zuba u kom se skupljaju bakterije. Kako uopšte nastaje ovaj prostor? Nastaje kada bakterije napadnu tkivo oko korena zuba, unište ga, i za sobom ostave prazninu između zuba i desni.

Parodontalni džepovi se vremenom neminovno šire ka vrhu korena zuba. Samim tim oni omogućavaju bakterijama da zahvate i kost koja okružuje zub. Na taj način se oboljenje zuba i desni komplikuje.

Oboljenje o kom govorimo je zapravo parodontopatija. Zubni džep je njen glavni simptom. Ako se ne leči, parodontopatija na kraju dovodi do klaćenja i ispadanja zuba.

Parodontalni džepovi se na osnovu preovladavajućih simptoma mogu podeliti na gingivalne i prave parodontalne džepove. Kod prvih postoji upala desni (mekog tkiva), dok kod drugih zapaljenje, osim mekih tkiva, zahvaćeni su i kost i cement zuba.

Kako prepoznati parodontalni džep

Ako imate džep na zubu, možete osetiti neke od sledećih simptoma:

 • osetljivost zuba
 • krvarenje desni
 • neprijatan zadah,
 • zapadanje hrane,
 • otok,
 • bol.

Kao posledica postojanja nelečenih parodontalnih džepova javljaju se upala desni, odnosno parodontoza. Bez odgovarajućeg tretmana oboljenje se komplikuje i dolazi do gubitka zuba.

Parodontalni džepovi – lečenje u ordinaciji Magic Dent

Kako rešiti džep na zubu? Terapija parodontalnih džepova podrazumeva uklanjanje patološkog tkiva iz tih prostora. Ovo se može učiniti na tri načina:

 1. Konzervativni, mehanički tretman zubnih džepova – zove se još i kiretaža zubnih džepova, a podrazumeva mehaničko uklanjanje oštećenog tkiva odgovarajućim instrumentima;
 2. Hirurški tretman odnosno tzv. “režanj operacija” – neophodno kod uznapredovalih formi, a podrazumeva mehaničko čišćenje, kiretažu ali i ugradnju veštačke kosti.
 3. Laserski tretman parodontalnih džepova – mogućnost koju pruža savremena parodontologija kod koje se upaljeno tkivo uklanja pomoću dentalnog lasera.

Laserski tretman parodontalnih džepova

U Magic Dent Centru za digitalnu stomatologiju dostupni su svi vidovi tretmana paradontalnog džepa, ali zbog najmanje invazivnosti, ali i najveće efikasnosti lasersko lečenje svakako predstavlja najbolji izbor. Dentalni laseri se mogu koristiti kao dopuna standardnim stomatološkim zahvatima ili u poslednje vreme mogu u potpunosti zameniti tradicionalni pristup.

Terapija parodontalnih džepova laserom odvija se u samo 2 koraka:

 1. U prvoj seansi se posebnim nastavcima za laser ulazi u džep i vrši se obeskličavanje tog prostora.
 2. U drugoj poseti se laserom odstranjuje patološki izmenjeno meko tkivo, desni, ali i bakterije i njihovi produkti.

Ono što se izdvaja kao prednost terapije laserom je njegovo selektivno delovanje na obolelo tkivo, uz očuvanje zdravog tkiva. Dodatne prednosti terapije laserom su:

 • manje je invazivna,
 • nema krvarenja,oporavak
 • je bezbolan i brži,
 • u većini slučajeva nije potrebna anestezija.

Kada primetite prve znake parodontalnog džepa, ne čekajte, odmah se javite svom stomatologu! Parodontopatija je hronično, podmuklo oboljenje koje često prolazi sa blagim simptomima sve dok bolest ne uznapreduje. Iz ovog razloga je važno dijagnostikovati je na vreme i isto tako blagovremeno preduzeti potrebnu terapiju. Samo na ovaj način se može sprečiti gubitak zuba. Nemojte dozvoliti da dođe do ovoga – pozovite nas i zakažite pregled!

POZOVITE NAS