Apikotomija – šta je ona zapravo i da li može rešiti vaš problem?
U pitanju je hirurška intervencija u stomatologiji koja podrazumeva resekciju vrha korena zuba. Kandidat ste za apikotomiju ukoliko imate neki proces odnosno infekciju na vrhu korena.
U nastavku teksta ćemo odgovoriti na najčešća pitanja o ovoj intervenciji…

A ako vas muče simptomi infekcije zuba kao što su promena boje ili klaćenje zuba, otečene desni, otok, bol i temperatura, zakažite pregled što pre! Iskusni stručnjaci u ordinaciji Magic Dent će brzo, efikasno i bezbolno rešiti ove probleme i učiniti sve da sačuvaju vaš zub.

POZOVITE NAS

Apikotomija: 9 najčešćih pitanja

Šta je apikotomija?

Apikotomija ili resekcija vrha korena zuba je oralno-hirurški zahvat kojim se leči infekcija odnosno proces na korenu zuba i time izbegava vađenje zuba. Zahvat podrazumeva uklanjanje gnojne kesice ili ciste na zubu, kao i inficiranog vrha korena i dela kosti zahvaćenog infekcijom.

Apikotomija podrazumeva uklanjanje gnojne kesice ili ciste na zubu.

Kako uopšte nastaje infekcija korena zuba?

Ponekad ovakav problem nastaje na korenu naizgled zdravog zuba.
Ali češće se javlja kod ljudi sa uznapredovalim karijesom koji nije na vreme lečen pa je zahvatio i živac. Kada se ni tada problem ne sanira, živac odumire i nastaje infekcija, koja se širi do vrha korena zuba i kosti. Zatim nastaje cista, praćena pojavom gnojne kesice. U ovoj fazi problem se može rešiti isključivo hirurškim putem.
Takođe, do infekcije korena može doći i u slučaju neadekvatno lečenog zuba. Kada na vrhu korena ostanu bakterije.

Kada je apikotomija najbolja opcija?

Apikotomija zuba je indikovana kada se ustanovi postojanje granuloma i cisti na korenu zuba. Takođe, kada se infekcije na jednom istom zubu ponavljaju, postaje očigledno da endodontski tretman ne može da pomogne, i tada se zub može spasiti od vađenja samo apikotomijom.
Kako izgleda priprema za ovu intervenciju?
Kako bi stomatolog dobio precizan uvid u vašu situaciju i u skladu sa tim planirao dalji tok lečenja, neophodan mu je snimak zuba. U ordinaciji Magic Dent raspolažemo digitalnim rendgen aparatom, tako da snimanje zuba možete obaviti na licu mesta. Ukoliko se ispostavi da je resekcija korena zuba jedino rešenje, zakazuje se ova oralno-hirurška intervencija.

Kako se izvodi apikotomija?

Nakon davanja lokalne anestezije, oralni hirurg pristupa vrhu korena zuba. Zatim uklanja izvor infekcije, cistu ili granulom, kao i zahvaćeni deo korena. Koren koji se ne može spasiti se vadi. Nedostatak zuba se u tom slučaju mogu malo kasnije nadoknaditi implantatom, krunicom ili zubnim mostom.
Zahvat se obično završava posle pola sata do sat vremena, ušivanjem.

Da li je resekcija korena zuba bolna?

Ova intervencija sama po sebi nije bolna zbog upotrebe lokalne anestezije. U ordinaciji Magic Dent postoji i opcija analgosedacije.

Kakav je postoperativni tok?

Kada se radi apikotomija oporavak obično nije dug i komplikovan, naročito ako sledite savete oralnog hirurga. Najvažnije je da uzimate prepisanu antibiotsku terapiju i pravilno i redovno sprovodite oralnu higijenu. Držanje hladnih obloga, kao i konzumiranje hladnije hrane često prijaju pacijentima. Nakon nedelju dana sledi kontrola radi skidanja konaca.

Da li se nakon apikotomije javljaju komplikacije?

Ako vam je rađena apikotomija komplikacije su moguće kao i kod svake oralno-hirurške intervencije. One se dešavaju ređe kada ovaj zahvat prepustite iskusnim profesionalcima opremljenim najsavremenijom opremom.

Koliko košta apikotomija zuba?

Kada je u pitanju apikotomija cena naravno zavisi od cenovnika same ordinacije u kojoj se ova operacija obavlja. Takođe, kada se radi apikotomija zuba cena može zavisiti i od toga da li se radi o procesu na jednokorenom ili dvokorenom zubu. Zato je najbolje da željenu ordinaciju pozovete lično i raspitate se za pojedinosti.

POZOVITE NAS

Apikotomija u ordinaciji Magic Dent

Resekcija zuba odnosno resekcija vrha korena zuba je hirurški postupak koji ne može obavljati svaki stomatolog, već samo specijalista oralne hirurgije. Zato je jako važno da ovaj zahvat prepustite pravom stručnjaku u ordinaciji opremljenoj i za hirurške intervencije. Ako se odlučite da proces na korenu zuba sanirate apikotomijom u stomatološkoj ordinaciji Magic Dent, očekuju vas sledeće pogodnosti:

  • iskusni oralni hirurg,
  • mogućnost snimanja zuba u ordinaciji,
  • precizna dijagnostika,
  • individualni pristup svakom pacijentu i situaciji,
  • razumevanje za strah od zahvata i mogućnost bezbolne intervencije,
  • saveti za postoperativni period,
  • dostupnost stomatologa za konsultacije u periodu posle apikotomije,
  • opremljenost najsavremenijom opremom i instrumentima u stomatologiji,
  • upotreba najkvalitetnijih materijala za protetske nadoknade,
  • rizik od komplikacija sveden na minimum zbog svega gore pomenutog.

Magic Dent tim je tu da reši svaku vašu nedoumicu u vezi apikotomije.

Apikotomija ili vađenje zuba? U našoj ordinaciji stav je jasan: za svaki zub se vredi boriti dok se ne iscrpe sve mogućnosti. U slučaju infekcije korena zuba, apikotomija odnosno resekcija vrha korena zuba je jedini spas za takav zub. Stojimo vam na raspolaganju za više informacija!

ZAKAŽITE PREGLED