Parodontologija: lečenje oboljenja desni

Parodontologija je grana stomatologije čiji je zadatak da izleči različite bolesti desni kao što su na primer upala desni i parodontopatija. Blagovremenim lečenjem ovih oboljenja možemo izbeći njihove neprijatne komplikacije, kao i njihovu krajnju posledicu – gubitak zuba.

U ordinaciji Magic Dent vas čekaju iskusni stručnjaci iz ove oblasti – zakažite pregled zuba i desni na vreme!

ZAKAŽITE PREGLED

Šta je parodontologija i čime se bavi?

Parodontologija se bavi zdravljem desni. Zdrave desni i zdrava kost su temelj zdravog zuba. Samo na dobrim temeljima zubi čvrsto stoje. Rutinski pregledi kod stomatologa i redovno skidanje kamenca sa zuba, u kompletu sa peskiranjem i poliranjem, predstavljaju osnovu brige o desnima i najbolju preventivu bolesti desni. Moderne metode parodontološkog lečenja se temelje na rekonstrukciji i regeneraciji kosti oštećene zapaljenjem.

Pitate se odakle naziv “parodontologija”?
Ova reč je u vezi sa pojmom “parodont”, što na grčkom označava potporna tkiva zuba, odnosno bukvalno: “sva tkiva oko zuba”.

Parodontologija u ordinaciji Magic Dent

U ordinaciji Magic Dent parodontologija je jedna od naših užih specijalnosti. U opuštajućem ambijentu naše ordinacije, smeštene u srcu Zemuna a nadomak Novog Beograda, čeka vas prijatno osoblje, na čelu sa iskusnim stomatolozima koji će vam odmah reći da li imate neki problem sa desnima i kako on može najefikasnije da se reši.
Trudimo se da naglasimo važnost preventivnih pregleda i redovnog uklanjanja kamenca sa zuba i time vam pomognemo da predupredite karijes, upalu desni i mnoge druge probleme. Takođe, cilj nam je i da svaku neophodnu intervenciju obavimo što brže i bezbolnije, koristeći najsavremeniju opremu. Tretmane pre svega radimo detaljno, kako bismo postigli što bolje i dugotrajnije rezultate ali i izbegli potencijalne komplikacije. Naš najveći uspeh su zadovoljni pacijenti koji nam se rado vraćaju, ali i svaki izlečen i sačuvan zub i svako terapeutsko i estetsko rešenje koje će vama pospešiti kvalitet života.

Stojimo vam na raspolaganju za sve vrste intervencija, a kada je u pitanju parodontologija, u našoj ordinaciji se svakodnevno uspešno obavljaju sledeće intervencije:

  • kiretaža parodontalnih džepova,
  • gingivektomija,
  • biohemijska i vodena tkivna regeneracija,
  • eliminacija problema sa zadahom,
  • hemisekcija kutnjaka,
  • prekrivanje ogolelih vratova zuba.

Mislite da imate problem koji se može rešiti nekom od gore navedenih intervencija? Ako niste sigurni, nastavite da čitate i saznajte da li vas muči neki od problema koji parodontologija može da izleči.
Pozovite nas, zakažite pregled i saznajte o čemu se zaista radi!

POZOVITE NAS

Parodontologija: briga o desnima uz naše iskusne stručnjake.

5 najčešćih problema koje rešava parodontologija

Izdvajamo 5 najčešćih razloga za posetu stomatologu, a koje se tiču desni:

1. Gingivitis tj. upala desni

Ukoliko imate crvene, osetljive i otečene desni i primećujete tragove krvi prilikom pranja zuba, verovatno je u pitanju upala desni. Ona se mora sanirati kako ne bi došlo do ozbiljnijih problema kao što su povlačenje desni, parodontopatija, pa i gubitak zuba.

2. Povlačenje desni

Pod povlačenjem desni misli se na pomeranje nivoa ivice desni ka korenu zuba. Uzroci ovog stanja su različiti, a posledice njegovog zanemarivanja počinju sa osetljivošću zuba, dok su krajnja posledica klimavi zubi skloni ispadanju.

3. Parodontopatija tj. parodontoza

Naziv ovog široko rasprostranjenog oboljenja desni često zbunjuje ljude. Da li se kaže “parodontoza” ili “paradentoza”, pa da li je to isto što i “parodontopatija”, ili pak “paradentopatija”? Šta je pravilno i šta je uopšte šta? Evo odgovora: pravilno je reći “parodontoza” i “parodontopatija”, a značenje im je isto. Jezička pravila na stranu, važnije je da znamo o kakvom se oboljenju radi i zašto je važno da ga lečimo.
Parodontopatija je osnova mnogih zubnih patologija. Zub može spolja izgledati sasvim zdravo, ali temelj koji ga drži u vilici je zahvaćen inflamacijom (zapaljen).
Kod već zapaljenog parodoncijuma moguće je primeniti specifične antibiotske metode lečenja u cilju suzbijanja bakterija prisutnih u usnoj duplji i desnima. Tada se pristupa čišćenju zubnog korena kiretažom, čime se izbegava krajnja posledica parodontopatije, a to je ispadanje ili vađenje zuba. U komplikovanijim slučajevima neophodna je hirurška intervencija koja se zove režanj operacija.

U ordinaciji Magic Dent je moguć i laserski tretman parodontopatije. On je izuzetno uspešan u uklanjanju zapaljenog tkiva, kao i bakterija koje izazivaju parodontozu. Osim izrazite efikasnosti, terapija laserom ima i brojne druge prednosti, kao što su:

  • manja invazivnost,
  • odsustvo krvarenja,
  • brži i lakši oporavak,
  • često ne iziskuje upotrebu anestezije.

U ordinaciji Magic Dent su vam, dakle, dostupni svi vidovi lečenja parodontopatije!

4. Parodontalni džep

Parodontalni džepovi predstavljaju prostor između desni i zuba u kom se skupljaju bakterije i druge štetne materije. Posledica ove bolesti desni su neprijatan zadah, upala desni i parodontoza. Rešenje je intervencija čišćenja parodontalnih džepova.

Parodontalni džepovi se uspešno leče intervencijom čišćenja.

5. “Gummy smile”

Nezadovoljstvo izgledom desni – kada se one previše vide, naročito prilikom osmeha – je česta pojava. Stomatolozi i oralni hirurzi u ordinaciji Magic Dent znaju koliko vam je važna estetika, tako da je i gingivektomija jedna od intervencija koju možete obaviti kod nas. U pitanju je hirurška intervencija koja podrazumeva preoblikovanje desni, tako da one budu manje vidljive na račun krune zuba, a osmeh lepši.

Magic Dent vam stoji na raspolaganju za sveobuhvatnu brigu o zdravlju i izgledu vaših desni, bilo da se radi o preventivnom uklanjanju kamenca ili o lečenju nekog već nastalog problema.