Skidanje kamenca sa zuba:

a) nije bolno;
b) kratko traje;
c) nije skupo;
d) nije štetno;
e) sprečava pojavu oboljenja zuba i desni;
f) sve gore navedeno je tačno.

Kada bismo vas zamolili da zaokružite tačan odgovor, koji odgovor biste izabrali? Odmah ćemo vam otkriti: tačan odgovor je pod f) – sve gore navedene tvrdnje su tačne! Ono što mi kao stomatolozi posebno ističemo je svakako činjenica da onaj ko redovno uklanja kamenac na zubima, uz malo uloženog novca i vremena ulaže mnogo u zdravlje svojih zuba i desni.

Neka vam prevencija bude na prvom mestu – zakažite pregled i redovno skidanje kamenca sa zuba još danas!

ZAKAŽITE PREGLED

Skidanje kamenca sa zuba: 9 najčešćih pitanja

Skidanje kamenca sa zuba je rutinska i jednostavna procedura koja je ujedno i jedna od najčešćih stomatoloških intervencija. Budući da je čišćenje kamenca zuba neizostavni deo svakodnevne prakse i u našoj ordinaciji, dobro smo upoznati sa pitanjima i dilemama koje imaju naši pacijenti.

1. Šta je kamenac na zubima i kako nastaje?

Zubni kamenac čine čvrste naslage koje se talože na zubima. One nastaju od materija koje čine našu pljuvačku i prirodno se nalaze u našim ustima. Osim prethodno navedenih supstanci, u kamencu se nalaze i materije iz hrane i pića koje konzumiramo.

2. Da li se formiranje zubnog kamenca može sprečiti?

Nastanak zubnog kamenca je prirodan proces. Međutim, postoje navike i faktori koji mogu doprineti bržem formiranju kamenca na zubima, kao i one koje mogu pomoći da se ovaj proces odvija nešto sporije.

3. Koje su posledice neuklanjanja zubnog kamenca?

Zašto je uklanjanje kamenca sa zuba uopšte toliko važno? Značaj ove procedure ogleda se upravo u posledicama neuklanjanja zubnog kamenca. Naime, odlaganjem skidanja kamenca sa zuba činimo da naši zubi budu podložniji parodontopatiji i zapaljenju desni. Ova stanja vode ka neprijatnostima i složenijim bolestima desni, koje može rešiti grana stomatologije koja se zove parodontologija. Osim toga, kamenac predstavlja idealnu podlogu za naseljavanje bakterija koje izazivaju inflamaciju desni, a posledično i karijes zuba, kada popravka zuba postaje neizbežna.

Skidanje kamenca sa zuba: pre i posle uklanjanja kamenca

4. Da li boli skidanje kamenca sa zuba?

Skidanje kamenca sa zuba je bezbolna i kratkotrajna stomatološka intervencija. Ono što može da se javi je osećaj povećane osetljivosti zuba, što nije uvek slučaj, a i kada jeste, kratko traje. Što redovnije uklanjate kamenac sa zuba, to su manje šanse da ćete osetiti bilo kakvu neprijatnost za vreme njegovog skidanja jer nećete dozvoliti da se nataloži u ogromnoj količini.

5. Da li je uklanjanje kamenca sa zuba štetno za zube?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja sa kojima se srećemo u vezi sa temom uklanjanja kamenca sa zuba, a ujedno i jedna od najvećih zabluda na ovu temu. Pa da razjasnimo: ne brinite, skidanje zubnog kamenca ne može oštetiti zubnu gleđ.

6. Da li je čišćenje kamenca sa zuba skupo?

Za skidanje kamenca sa zuba cena naravno varira od ordinacije do ordinacije, ali najčešće se ne radi o visokoj ceni.

7. Koliko često treba uklanjati kamenac sa zuba?

Preporuka je da se skidanje kamenca sa zuba zakazuje na polugodišnjem nivou, dakle na svakih 6 meseci, a po potrebi i češće.

8. Da li se zubni kamenac može ukloniti sirćetom ili sodom bikarbonom?

Skidanje zubnog kamenca alternativnim, “kućnim” metodama, vam ne bismo savetovali. Ovde spadaju recepti sa sirćetom, sodom bikarbonom, limunom i sl, koji u najmanju ruku mogu biti neefikasni, a ponekad čak i štetni.

9. Da li zubi postaju belji nakon uklanjanja kamenca?

Svakome ko je kod stomatologa uklanjao zubni kamenac, poznat je osećaj čistih i glatkih zuba posle skidanja kamenca. Za glatkoću je zaslužno poliranje zuba, koje sledi posle uklanjanja kamenca. Budući da kamenac koji se taloži može zubima dati tamniju boju u vidu žutih ili braonkastih mrlja, kao i osećaj hrapavosti, kada se ove dve neprijatnosti eliminišu, zubi će neminovno delovati osveženo i čistije. Međutim, za postizanje par nijansi belje boje zuba, ipak je neophodno izbeljivanje zuba.

Uklanjanje kamenca sa zuba: brzo i bezbolno

Kako skinuti kamenac sa zuba?

Kao što smo već napomenuli, skidanje kamenca sa zuba treba da prepustite profesionalcima. Stomatolog će najbolje znati da vas posavetuje kako skinuti kamenac sa zuba, da vas informiše o metodama skidanja kamenca sa zuba, kao i o toku procedure. Skidanje kamenca sa zuba kod zubara se može obaviti na sledeće načine:

Ultrazvučno skidanje kamenca

Ultrazvučno skidanje kamenca je najčešća metoda. Kamenac se sa zuba uklanja aparatom na bazi piezoelektričnog efekta zahvaljujući vibracijama koje ovaj aparat proizvodi.

Ultrazvučno skidanje kamenca sa zuba

Uklanjanje zubnog kamenca ručnim instrumentima

Ova metoda uglavnom služi kao dopuna ultrazvučnom skidanju kamenca, u slučajevima kada se radi o velikim količinama naslaga na zubima. Takođe, metoda uklanjanja zubnog kamenca ručnim instrumentima (u pitanju su parodontalne kirete) se koristi kada je potrebno da se kamenac ukloni sa teško dostupnih mesta, najčešće ispod nivoa desni. Te naslage se nazivaju konkrementi.

Peskiranje zuba – završnica uklanjanja kamenca

U stomatološkoj ordinaciji Magic Dent se nakon uklanjanja kamenca pristupa peskiranju zuba. Ovom metodom se uklanjaju pigmentacije i zaostale naslage nakon uklanjanja kamenca. Ove dve procedure dopunjuju jedna drugu i čine kompletnu uslugu uklanjanja svih naslaga sa zuba.

Uklanjanje kamenca je jedna od stvari za koje vredi imati podsetnik.

Zakažite skidanje kamenca sa zuba u stomatološkoj ordinaciji Magic Dent još danas, a u svoj kalendar ubeležite podsetnik za sledeći tretman za 6 meseci!

POZOVITE NAS