Šta je i šta omogućava implantologija?

Implantologija omogućava da se nadomesti nedostatak manjeg ili većeg broja zuba. Pri tome se čuvaju susedni zubi, što je jedini biološki ispravan način!

Naime, nedostatak jednog ili više zuba predstavlja ozbiljan problem u stomatološkoj praksi. Primenom zubnih implantata vraća se funkcija alveolarnoj kosti, a samim tim spečava propadanje (atrofija) kosti, što je osnov za normalnu funkciju celog stomatognatog sistema.

Ugradnjom implantata je moguće obezbediti bolju stabilnost mobilnih protetskih nadoknada.

Stomatolozi u ordinaciji Magic Dent se mogu pohvaliti zavidnim iskustvom na polju implantologije. Pozovite nas i dođite na konsultaciju kako bismo osmislili najbolje rešenje za vas.

ZAKAŽITE PREGLED

Implantologija u 4 stavke

Implantologija je oblast stomatologije koja se, iako postoji već više od 40 godina, i dalje razvija i za koju postoji veliko interesovanje klijenata zbog mogućnosti koje pružaju zubni implanti. Naime, sada već u jednoj ili dve posete stomatologu možete dobiti zube u regijama u kojima ih dugo niste imali, ili na mestima gde je moralo da dođe do vađenja zuba iz određenih razloga. Kada kažemo implantologija, prva asocijacija nam je upravo ugradnja implanta. To i jeste suština ove grane stomatologije, ali nju zapravo čine 4 usluge:

 • Sinus lift
 • Ugradnja veštačke kosti
 • Implanti za zube
 • Protetika na implantima.

Magic Dent - Implantologija je oblast u kojoj su naši doktori veliki stručnjaci!

Intervencije koje prethode ugradnji zubnih implantata

Nedovoljna visina alveolarnog grebena ili nedovoljan volumen alveolarne kosti mogu biti prepreka za ugradnju implantata. Međutim, ona se danas uspešno prevazilazi, pročitajte i kako!

Šta je sinus lift?

Sinus lift odnosno podizanje poda sinusa je zahvat koji spada u oblast stomatologije koja se zove oralna hirurgija kojim nadoknađujemo visinu izgubljenog alveolarnog grebena. Kod gubitka bočnih zuba u gornjoj vilici, alveolarna kost često atrofira i izgubi svoj volumen. Cilj sinus lifta je uvećanje koštane mase alveolarnog grebena, neophodne za ugradnju implantata.

Ovaj zahvat podrazumeva odizanje sinusne sluzokože i aplikaciju koštanog materijala na mestima podignute sluzokože sinusa. Indikacije za zahvat postoje kada je visina alveolarnog grebena manja od 10 mm.

Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan za pacijente.

Postoje 2 načina operativnog zahvata sinus lifta:

 1. Zatvoreni (krestalni) zahvat – radi se kroz alveolarni greben i to u slučajevima kada pod sinusa treba da se podigne do 4 mm.
 2. Otvoreni (lateralni) pristup – podrazumeva pravljenje malog otvora, na prednjem zidu gornje vilice, kroz koji se podiže sluzokoža sinusa i aplikuje koštani materijal.

Ukoliko postoji mali volumen kosti, moguće je u istoj poseti uraditi sinus lift i postaviti implant na željeno mesto! Bez obzira na način na koji se radi sinus lift, protetsko zbrinjavanje pacijenata se radi 6-8 meseci nakon sinus lifta.

Implantologija i augmentacija: kako izgleda ugradnja veštačke kosti?

Nadogradnja ili augmentacija alveolarne kosti je metod kojim nadoknađujemo izgubljenu kost da bismo uspešno ugradili implant. Naime, ugradnja implanta zahteva odgovarajući volumen alveolarne kosti na mestima predviđenim za implantaciju. Od veličine i volumena alveolarne kosti zavisi stabilnost implantata.

Augmentacija se vrši autotransplantatom (kada se kost uzima sa drugog mesta i postavlja na željeno mesto) ili primenom veštačke kosti. Za uspešnu augmentaciju neophodna je ugradnja kolagene membrane, koja omogućava koštano zarastanje tkiva.

Postupak nadogradnje izgubljene alveolarne kosti poznat je pod nazivom GBR (Guided Bone Regeneration) procedura. Najčešće se GBR procedura izvodi u sklopu ugradnje endoosealnih implantata. Vrši se primenom lokalne anestezije i potpuno je bezbolna za pacijente.

Zubni implantati – srž implantologije

Zubni implantati su “veštački koreni” u vidu vijaka koji se ugrađuju u viličnu kost. Izrađuju se od titanijuma i njegovih legura. Titanijum se odlikuje biokompatibilnošću i bioinertnošću. Implantati zuba su izuzetne čvrstoće i male težine. U stomatologiji se najčešće primenjuju endosealni implantati.

Ugradnja implanta: Kakav je postupak?

Pre same ugradnje implantata neophodno je uraditi rendgenske snimke (digitalni ortopan, 3D snimak) i klinički pregled. Nakon analize Rtg-snimka planira se dalji tretman. Tzv. “ugradnja zuba” izvodi se uz primenu lokalne anestezije i potpuno je bezbolna za pacijente. Implant se hirurškim putem ugrađuje u alveolarnu kost.
Nakon ugradnje sledi period oseointegracije tokom koje implant srasta sa alveolarnom kosti. Taj period iznosi od 2 do 6 meseci u zavisnosti od kvaliteta kosti i tipa implantata. Postoje implantni sistemi koji se mogu odmah nakon ugradnje, imedijantno, opteretiti.

Magic Dent - Srž implantologije predstavlja ugradnja implantata koja je potpuno bezbolna!

Kada se ugrađuju mini implanti?

Poslednjih godina se, osim ugradnji endoosealnih implantata standardnih dimenzija kao nosiocima totalnih ili subtotalnih proteza, pristupa i ugradnji mini implantata. Mini implanti su iste dužine, manjeg promera, a nakon ugradnje ovih implantata pacijent može odmah da dobije svoju protezu i da nesmetano nastavi sa svakodnevnim aktivnostima bez bojazni za nestabilnost proteze.

Ovi implantatni sistemi imaju nekoliko značajnih prednosti:

 • jednostavno i brzo se ugrađuju,
 • pacijent dobija odmah svoju protezu adaptiranjem već postojeće ili izradom nove,
 • njihova cena je znatno niža od endosealnih implantata.

Implantologija: Šta podrazumeva protetski deo terapije?

Nakon perioda oseointegracije prelazi se na protetski deo terapije, koji podrazumeva postavljanje suprastruktura u integrisane implante i izradu protetskih nadoknada.

Prednosti implantno-protetske terapije se ogledaju u:

 • očuvanju funkcije alveolarne kosti,
 • očuvanju funkcije prirodnih zuba i
 • boljoj estetici.

Mobilne proteze na implantatima

Mobilne proteze na implantatima predstavljaju značajan iskorak kod pacijenata koji iz određenih razloga ne mogu da dobiju fiksni protetski rad, mostove ili krunice, odnosno nemaju uslove u ustima da im stabilno stoj totalna proteza. Implanti u ovom slučaju daju stabilnost i retenciju totalnoj protezi.
Za totalnu protezu u gornjoj vilici je najčešće dovoljno 4 ili 6 implantata, dok su za stabilnost proteze u donjoj vilici dovoljna 2 do 4 implantata. Ukoliko se totalna proteza u gornjoj vilici oslanja na 4 do 6 implantata, moguće je redukovati nepce, čime pacijent dobija mogućnost osećaja ukusa hrane.

Magic Dent - Implantologija obuhvata i izradu mobilnih proteza na implantatima.
6 prednosti izrade totalnih proteza na implantatima

 1. Velika stabilnost i sigurnost u svakodnevnim aktivnostima;
 2. Ne postoji potreba za upotrebom različitih krema za lepljenje proteza;
 3. Bolji ukus i osećaj toplog i hladnog;
 4. Omogućuju konzumaciju više vrsta hrane;
 5. Održavaju prirodan izgled lica;
 6. Sprečava se dalje propadanje kosti;

Implantologija u ordinaciji Magic Dent

Kada su u pitanju zubni implantati cena varira u zavisnosti od mnogih faktora. Pozovite nas i naši stomatolozi sa dugogodišnjim iskustvom na polju implantologije će vam rado pružiti sve detaljne informacije vezane za vaš specifičan slučaj.

Vratite blistav osmeh na vaše lice uz pomoć najsavremenijih metoda implantologije!