Fasete – šta su, čemu služe, kako se ugrađuju, kome su namenjene? Fasete za zube ili viniri su trajne protetske nadoknade koje savršeno oponašaju prirodne zube. Njihov zadatak je da reše problem nepravilnosti zuba. Ugrađuju se na prednju površinu zuba, brzo i komforno, uz minimalno brušenje ili čak bez njega.

Fasete: Kada i kako se postavljaju?

Fasete za zube vam zvuče kao primamljivo rešenje ali niste sigurni da li ste kandidat za njihovu ugradnju? Da li se prepoznajete u nekoj od sledećih situacija?

 1. Ne dopada vam se boja vaših zuba.
 2. Nezadovoljni ste oblikom vaših zuba.
 3. Smeta vam razmak između zuba.
 4. Imate problem sa većim oštećenjem gleđi.
 5. Imate vidne tragove trošenja zuba.
 6. Imate kombinaciju dvaju ili više gore navedenih problema, zbog čega se nerado osmehujete i želite da u potpunosti promenite svoj osmeh.

Ako vas muči nešto sa ovog spiska, vrlo je moguće da se vaš problem može rešiti ugradnjom zubne fasete ili više njih! Ono što vas verovatno dalje zanima je da li je ugradnja faseta nešto bolno i neprijatno, a i skupo, odnosno koja se za fasete cena može očekivati. Pozovite nas i saznajte sve što vas zanima!

POZOVITE NAS

Zubne fasete se koriste za ulepšavanje osmeha

Fasete: cena i ugradnja

Fasete ili viniri su zapravo veoma tanke “ljuspice” koje se lepe na površinu zuba. One obično iziskuju minimalno brušenje zuba, osim ako vaš izbor budu luminiri, navlake za zube kod kojih se u potpunosti čuva zubna supstanca. One su moguće rešenje samo kod odgovarajuće situacije u ustima pacijenta.

Ugradnja zubnih faseta u ordinaciji Magic Dent obično podrazumeva sledeće korake:

 1. Uz pomoć intraoralnog skenera kreira se precizan model zuba.
 2. Zub ili zubi se bruse ukoliko je to neophodno.
 3. Ponekad pacijent dobija privremene fasete.
 4. Nakon uobičajenih par dana potrebnih za izradu faseta, sledi njihova ugradnja odnosno cementiranje za zube.

I to je to – već po izlasku iz ordinacije možete se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Pogledajte neke od naših radova:

Fasete - pre i posle postavljanja

Viniri - pre i posle postavljanja

Kada su u pitanju fasete cena zavisi pre svega od vrste materijala za koju se odlučite.

Možete nas pozvati svakog radnog dana od 11 do 19h kako biste saznali sve što vas zanima u vezi sa cenama i svim ostalim detaljima oko faseta.

POZOVITE NAS

Fasete za zube: Koje vrste postoje i kako se odlučiti?

Kao što smo već napomenuli, kada se biraju fasete cena zavisi od odabranog materijala. Kako bismo vam pomogli u donošenju odluke, predočićemo vam osobine i jedne i druge vrste dostupnih materijala za izradu vinira.

Kompozitne fasete vs. keramičke fasete

Kompozitna faseta:

 • se pravi od materijala od kog se prave i tzv. bele plombe, tako da njihove mehaničke i estetske osobine nisu upitne, ali ipak ne mogu da postignu tako visok stepen izdržljivosti i savršenog izgleda kao keramička faseta;
 • manje košta od keramičke;
 • zahteva više brušenja jer mora da se nanese u debljem sloju.

Keramičke fasete:

 • se prave od savremenih materijala koji se odlikuju izuzetnom čvrstinom i otpornošću – njihov vek trajanja je stoga, uz pravilno održavanje, jako dug;
 • sa aspekta estetske stomatologije, ova vrsta materijala je neprikosnovena jer u potpunosti oponaša prirodan zub;
 • vremenom ne menjaju boju;
 • zahtevaju minimalno brušenje zuba jer se nanose u sasvim tankom sloju;
 • koštaju više nego kompozitne.

Zubne fasete ili krunice – Magic Dent objašnjava razliku

Stomatološka protetika je u poslednjim decenijama strahovito napredovala, pa tako može da ponudi raznovrsna rešenja za problem oštećenih, nedostajućih, ili zuba čijim izgledom jednostavno nismo zadovoljni. Među najmodernijim i najtraženijim su, osim faseta, i krunice za zube. Koje su tačno razlike između keramičkih faseta i krunica možete detaljno saznati u našem blog postu.

Ukoliko ste nezadovoljni bojom i oblikom zuba i maštate o holivudskom osmehu, zakažite pregled u ordinaciji Magic Dent jer vas tamo čekaju:

 • iskusni stručnjaci iz oblasti protetike koji će vas posavetovati da li su za vašu individualnu situaciju najbolje rešenje fasete, krunice ili nešto treće;
 • individualni pristup svakom pacijentu;
 • ordinacija opremljena najsavremenijim aparatima koji omogućavaju potpuno preciznu izradu protetskih nadoknada;
 • materijali vrhunskog kvaliteta koji garantuju dugovečnost naših protetskih radova;
 • saveti stomatologa za pravilno održavanje vinira i krunica.

Tu smo za vaša pitanja, ne oklevajte da nas kontaktirate.

ZAKAŽITE PREGLED