Izbeljivanje zuba je procedura kojom se menja boja zuba sa ciljem dobijanja svetlijih nijansi i ukupnog efekta lepšeg osmeha. Ovaj tretman pripada estetskoj stomatologiji

Boja zuba – od čega zavisi i kako je promeniti?

Boju zuba određuje više od jednog faktora. Ona u velikoj meri zavisi od boje dentina – zubne supstance koja se nalazi ispod površinskog sloja zuba koja se naziva gleđ! Dentin može biti svetlo žute, žute, tamno žute do braon boje. Da li ste znali da boja dentina može biti čak i sivo-zelena? Boja je uglavnom genski uslovljena.

Značajan doprinos boji zuba daju i optičke karakteristike gleđi. Pa tako gleđ može biti providna (transparentna) i otkrivati boju dentina u većoj meri, ili pak poluprovidna (translucentna), pa primljenu svetlost samo delimično propuštati. Gleđ prirodnih zuba ima još jednu optičku karakteristiku – fluorescentnost. Kao fluorescentna supstanca, gleđ apsorbuje ultravioletno zračenje određene talasne dužine i emituje ljubičastu svetlost. Ona zajedno sa svetlošću koja se reflektuje na površini određuje boju zuba!

Na boju zuba utiču meke i tvrde naslage poreklom od hrane, pigmenti ili kamenac. Upotreba duvana, kafe, čajeva, crnog vina i različitih osvežavajućih napitaka, po pravilu dovodi do bojenja zuba, odnosno taloženja pigmenata koji se ne mogu ukloniti redovnim pranjem zuba!

Uklanjanje prethodno pomenutih naslaga i poliranje zuba predstavljaju prvi korak ka dobijanju beljih zuba.

ZAKAŽITE PREGLED

Šta se događa tokom procesa izbeljivanja zuba?

Čuli ste sigurno za beljenje zuba vodonik-peroksidom? To je zato što su preparati koji se koriste za izbeljivanje zuba upravo na bazi vodonik-peroksida (hidrogena) ili karbamid-peroksida. Tokom primene preparata za izbeljivanje u zubima se odigrava proces oksidacije tokom kojeg preparat prolazi kroz poroznu strukturu zuba i oksidiše interprizmatske naslage, koje su se tu istaložile tokom vremena.

Pre počinjanja procesa izbeljivanja neophodno je utvrditi boju zuba pacijenta, kako bi se mogli proceniti krajnji efekti. Da li ste primetili da su gornji zubi za nijansu belji od donjih i da su očnjaci kod većine osoba “žući“ od ostalih zuba?

Magic Dent - Izbeljivanje zuba: nekim metodama boja zuba se može posvetleti i do 9 nijansi!

Izbeljivanje zuba – metode

Metode izbeljivanja zuba se u osnovi razlikuju po koncentraciji preparata koji se koriste. Od koncentracije aktivne supstance, naravno, onda zavise i efekti beljenja!

Sam tretman i brzina izbeljivanja zavise od izbora pacijenta, kao i od stepena prebojenosti zuba.

Važno je napomenuti da započinjanje terapije beljenja zahteva određenu pripremu. Ona podrazumeva – uzimanje saglasnosti pacijenta za beljenje zuba, saniranje karijesnih lezija, kao i uklanjanje čvrstih i mekih naslaga sa zuba.

Kućno izbeljivanje zuba folijom

Za potrebe beljenja zuba kod kuce – izradjuju specijalne folije koje odgovaraju obliku svakog pojedinačnog zuba u vilici. Kako izbeliti zube folijom? – pitate se? Lako! Folije se nose tokom spavanja, pa se i samo izbeljivanje naziva – noćno. Beljenje zuba folijama podrazumeva korišćenje nižih koncentracija supstance za izbeljivanje i traje nekoliko dana. Ipak, i ova vrsta tretmana se mora vršiti pod kontrolom stomatologa.

Magic Dent - Izbeljivanje zuba folijama najpopularnija je metoda izbeljivanja u kućnim uslovima

Ordinacijsko beljenje zuba laserom

U stomatološkim ordinacijama koriste se preparati visokih koncentracija koji se mogu upotrebljavati isključivo pod nadzorom stomatologa. Ovim putem se zubi mogu izbeliti već u roku od jednog ili dva tretmana!

Najefikasniji i najbrži tretman izbeljivanja zuba svakako predstavlja izbeljivanje laserom. U našoj stomatološkoj ordinaciji koristimo najnapredniji laserski sistem – BIOLASE, koji pruža brojne prednosti u odnosu na ostale tehnike beljenja zuba:

  • Boja zuba se može posvetliti za 3 do 9 nijansi.
  • Tretman laserom je 2 puta brži od ostalih metoda izbeljivanja.
  • Omogućeno je izbeljivanja i kod osetljivih zuba.

Prvo što je potrebno uraditi jeste izvršiti zaštitu mekih tkiva opaldamom – koji se postavlja na gingivu, odnosno desni zuba koji se tretiraju. Učvršćivanje opaldama se vrši polimerizacijom. Cilj je da se spreči kaustično delovanje sredstva za izbeljivanje, tj. nagrizanje tkiva! Kao sredstvo za izbeljivanje se koristi vodonik peroksid u koncentraciji od 38% – 40% u obliku gela koji se nanosi na zube i aktivira pomoću laserske svetlosti. Iz aktiviranog gela se oslobađa kiseonik koji prodire u strukturu zuba, mehanički odstranjuje pigmente iz zubne strukture i na taj način se vrši izbeljivanje.

Tretman je jednoseansan, traje od 20 do 40 min i potpuno bezbolan. Metoda je sigurna i bezbedna po strukturu zuba i zdravlje pacijenta. Trajnost intervencije zavisi od higijenskih navika i navika u ishrani. Ukoliko pacijenti pravilno održavaju oralnu higijenu, redukuju upotrebu hrane i pića sa jakim pigmentima, kao i upotrebu cigareta – efekti beljenja će se videti i nekoliko godina! Vremenom, zubi će polako tamneti i “vraćati se“ u prirodnu boju. Zato je najbolje ponavljati proceduru izbeljivanja jednom godišnje.

Tretman izbeljivanja laserom traje samo 20 minuta, a rezultati su maksimalni.

Efekti procesa beljenja zuba

Sam proces izbeljivanja nosi određene propratne efekte koji mogu da dovedu do neprijatnosti kod pacijenata. Ukoliko desni nisu adekvatno zaštićene – sredstvo za izbeljivanje ih može hemijski oštetiti. Često se javlja povećana osetljivost zuba na hladno i druge nadražaje. Uvek treba paziti da rezultat procesa izbeljivanja ne bude isuviše svetla boja zuba, poznato kao “overbleaching” – koji ostavlja utisak neprirodnih zuba. Kako bi se ovakvi efekti izbegli ili umanjili uvek se savetuje da se sam tretman izbeljivanja zuba obavlja u konsultaciji sa stomatologom!

Vrlo je bitno istaći da efekat beljenja nije trajan. Efekti beljenja najčešće traju od 1 do 2 godine, opet zavisno od osnovne boje zuba, odnosno od svakodnevnih životnih navika pojedinca. Međutim, samo jedan tretman ponavljanja beljenja će povratiti početni rezultat.

POZOVITE NAS

Šta se ne može postići izbeljivanjem zuba?

S obzirom na to da procedura izbeljivanja zuba nije svemoguća – dobro je upoznati se sa nekim njenim ograničenjima:

  • Izbeljivanjem se ne mogu otkloniti crne ili braon prebojenosti koje su posledica karijesa zuba. Zubi se obavezno moraju popraviti pre započinjanja beljenja.
  • Izbeljivanjem se ne mogu izbeliti prebojenosti koje su posledica starih amalgamskih plombi. Ovo se može, u najvećem broju slucajeva, rešiti zamenom ovih plombi savremenim kompozitnim (belim) ispunima. Međutim ponekad se oksidi metala toliko uvuku u zubno tkivo da nastanu trajne prebojenosti.
  • Izbeljivanjem se ne mogu rešiti fluorotične mrlje kod pacijenata koji su unosili velike količine floura, koji se u nekim mestima nalazi u ogromnim količinama u vodi za piće. Sličan problem se javlja i kod pacijenata sa jakim tetraciklinskim prebojenostima, odnosno kod pacijenata koji su kao deca primali tetraciklinske preparate zbog infekcije uha.

Izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji Magic Dent

Što se tiče izbeljivanja zuba – Beograd je grad sa puno stomatoloških ordinacija koje nude upravo ovu uslugu. Međutim, stručnost i savesnost pri radu ne sreće se u svakoj od njih. Kroz naše dugogodišnje iskustvo sa zadovoljnim pacijentima – uverili smo se da je izbeljivanje zuba oblast u kojoj rezultatima našeg rada možemo da se ponosimo! Mi vam garantujemo potpunu posvećenost vašim zahtevima i primenu onih tretmana za koje se prethodno dogovorimo. Sami ćete videti da su rezultati maksimalni.

ZAKAŽITE PREGLED