Povlačenje desni ima karakteristične simptome

Povlačenje desni predstavlja jedan od prvih znakova parodontopatije

Kako izgledaju zdrave desni?

Da bismo slikovito objasnili mehanizam i dinamiku povlačenja desni, neophodno je da razjasnimo poziciju i okruženje parodontološki zdravog zuba u vilici.

Naime, svi zubi se, nakon završenog nicanja, nalaze okruženi košanim tkivom viličnih kostiju, kao i mekim tkivom, desnima, koje ga okružuju. U ustima se, naravno, vidi samo meko tkivo, koje je roze boje, i koje prekriva zub do vrata, odnosno mesta prelaska iz korenskog u krunični deo zuba. Suštinski, koštani deo daje potporu mekom tkivu, koje ga u potpunosti prekriva.

Zašto nastaje povlačenje desni?

Razlozi povlačenja desni su raznovrsni. Od onih koji su posledica nepravilnog pranja zuba, pa sve do povlačenja desni koji su posledica uznapredovale parodontopatije. Povlačenje desni može biti bez aktivnog učešća batkterija, kada je uzrok najčešće mehaničke prirode, ili sa prisustvom bakterija.

U ovom tekstu ćemo nabrojati najčešće razloge iz kliničke prakse, nevezano za njihovu stručnu sistematizaciju:

 • Neadekvatno pranje zuba;
 • Postojanje naslaga na zubima i desnima, kamenac i konkrementi;
 • Prisustvo izrazitih plika, frenuluma;
 • Neadekvatne protetske nadoknade;
 • Neadekvatni ispuni, plombe;
 • Nedostatak susednih zuba;
 • Generalizovana parodontopatija.

Koji su znaci povlačenja desni?

Da je došlo do povlačenja desni oko zuba prvi bi trebalo da ustanovi vaš stomatolog. Naime, u prvoj fazi povlačenja najčešće se ne javljaju nikakvi simptomi. Međutim, kada sami primetite određene promene oko vrata jednog ili više zuba, to je znak da je povlačenje desni već uznapredovalo.

Najčešći prvi znaci povlačenja desni su:

 • Osetljivost zuba na hladno
 • Osetljivost zuba na slatko;
 • Pojava mehaničkih oštećenja zubne supstance, erozije zuba, u vidu udubljenja u vratovima zuba, ali bez prisustva karijesa;
 • Estetski problem, nejednak nivo desni, koji je jasno vidljiv najviše na prednjim zubima;
 • Krvarenje desni tokom pranja zuba.

Povlačenje desni ima karakteristične simptome

Na fotografiji se vidi značajno povlačenje desni na zubu broj 3 (očnjaku), ali i kompozitna plomba koja je postavljenja u cilju zaštite i usporavanja daljeg povlačenja. Takođe, na zubu broj 2 sa iste strane (lateralni sekutic) se vrlo jasno vidi povlačenje desni.
Ukoliko postoji dilema, uvek se nivo desni može uporediti sa nivoom desni na istim zubima sa suprotne strane.

Kako dolazi do povlačenja desni?

Tek kada na ogledalu vidimo da je došlo do povlačenja mekog tkiva, odnosno do ogolićenja vratova zuba, postajemo svesni da se desilo povlačenje desni. Međutim, pre nego što je došlo do povlačenja mekog tkiva, neophodno je naglasiti da je tome prethodilo povlačenje koštanog tkiva, jer se jedan proces ne dešava bez drugog. 

Svi prethodno navedeni razlozi povlačenja desni svojim delovanjem dovode do povlačenja prvo koštanog a zatim i mekog tkiva desni zuba.

Kod parodontopatije bakterije zajedno sa svojim produktima metabolizma dovode do zapaljenja i sledstveno tome razgradnje parodoncijuma zuba. Kost se razgrađuje, a desni se posledično tome povlače.

Neadekvatno pranje zuba

Kako ova svakodnevna rutina može da dovede do povlačenja desni?

Odgovor je veoma jednostavan: Nepravilnom tehnikom pranja, agresivnim trljanjem bočnih površina zuba tvrdim četkicama, napred-nazad, a ne odozgo-nadole za gornju i obrnuto za donju, dolazi do stvaranja pritiska na desni, koji kao posledicu ima njihovo povlačenje.

Postojanje naslaga na zubima i desnima, kamenac i konkrementi

Jako je bitno redovno, na svakih šest meseci, uklanjati naslage na zubima. Vrlo često su one iste boje kao i zubi, pa se teško primećuju. Međutim, one pritiskom na desni dovode do njihovog povlačenja, pa i do njihovog zapaljenja.

Prisustvo izrazitih plika, frenuluma

Frenulumi i plike predstavljaju fibrozne pripoje mišića usana, jezika ili obraza, prekrivene sluzokožom usne duplje.

Ukoliko se u ustima sa strane obraza nalaze plike, ili gornje ili donje usne frenulumi, koje se pripajaju za viličnu kost u blizini vratova zuba, vrlo je realno očekivati da će usled aktivnosti i pomeranja obraza ili usana, doći do povlačenja desni u regiji njihovog pripoja na desnima. 

Takođe, ukoliko postoji izražen jezički frenulum, može se očekivati povlačenje desni u regiji donjih sekutića, sa strane jezika.

Neadekvatne protetske nadoknade

Postojanje neadekvatnih protetskih nadoknada jeste jedan od čestih uzroka povlačenja desni. Njihov uticaj na desni može biti dvostruk.

Ukoliko krunice ne prekrivaju u potpunosti izbrušen zub, dolazi do ogolićenja vrata zuba, i sledstveno tome do izloženosti svim spoljnim nadražajima.
Ukoliko su pak krunice predimenzionirane, ne naležu precizno na zub i samim tim pritiskaju desni. Tada dolazi do njihove mehaničke iritacije, i sledstveno tome do povlačenja.

Mobilne protetske nadoknade, kao što su proteze, takođe mogu svojim pritiskom da dovedu do povlačenja desni na susednim zubima.

Neadekvatni ispuni, plombe na zubima

Kada se plombe na zubima ne urade u skladu sa osnovnim pravilima, odnosno kada svojim neadekvatnim oblikom vrše pritisak na desni, kako između dva zuba, tako i na površinama koje imaju kontakt sa desnima, dolazi do povlačenja desni.

Nedostatak susednih zuba

Kako vađenje, odnosno gubitak zuba dovodi do povlačenja desni na susednim zubima?

Mehanizam je vrlo lako objašnjiv. Naime, organizam nakon vađenja svakog zuba prestaje da ishranjuje deo vilične kosti u toj regiji i zato dolazi do njenog povlačenja, a sledstveno tome i povlačenja mekog tkiva.

Zubi koji se nalaze sa jedne ili druge strane tog prostora nakon određenog vremena bivaju ugroženi, posebno na površinama koje su okrenute ka tom prostoru.

Generalizovana parodontopatija

Kod ove vrste oboljenja desni, povlačenje mekog tkiva predstavlja samo jedan od simptoma. Promene koje se dešavaju na tkivima su po pravilu praćene velikim prisustvom bakterija koje dovode do parodontopatije. Povlačenje kosti i mekog tkiva je lako uočljivo, a kao posledica toga dolazi i do pojave klaćenja zuba.

Da li moguće vratiti nivo desni na početni nivo?

Odgovor je vrlo kratak: NE.

Nakon povlačenja desni, i gubitka koštane potpore, mogućnost potpune rehabilitacije ne postoji. Međutim, adekvatnim pristupom, kontrolom održavanja higijene zuba, ali i preciznim hiruškim postupcima, moguće je značajno popraviti stanje desni.

Terapija desni koje su se povukle

Za povlačenje desni lečenje odnosno terapija zavisi od stepena njihovog povlačenja.

U početnim fazama savetuje se promena tvrdoće četkice ili tehnike pranja zuba.

Takođe, ukoliko je povlačenje u početnim fazama, savetuje se masaža desni, u toj regiji, prstom nakon svakog pranja zuba.

Ukoliko postoje naslage u vidu kamenca, ili konkremenata (kamenac ispod nivoa desni) neophodno je očistiti ih i ispolirati zube.

Kada postoje plike ili frenulumi, neophodno ih je što pre ukloniti. Ove intervencije u Stomatološkoj ordinaciji Magic Dent se izvode isključivo upotrebom lasera. Intervencija uklanjanja frenuluma je bezbolna, bez krvi, a oporavak je brz i komforan.

Kada imamo neadekvatne krunice, proteze, ili plombe, savetuje se njihovo uklanjanje i izrada novih adekvatnih ispuna, krunica ili proteza.

Ako je povlačenje desni posledica gubitka zuba, neophodno je nedostajuće zube nadoknaditi, po mogućustvu ugradnjom implantata, jer se samo na taj način može zaustaviti dalje povlačenje kosti u toj regiji.

Kada je povlačenje desni samo sa jedne strane površine zuba, preporučuje se tzv. SMAT operacija. Uzima se tkivo sa tvrdog nepca, i prekriva se površina na kojoj je došlo do povlačenja tkiva.

Ukoliko se postavi dijagnoza generalizovane parodontopatije, tada je pristup kompleksniji i obuhvata sve metode koje su nam na raspolaganju.

Hiruška intervencija koja se u tom slučaju najčešće primenjuje, je režanj operacija. U sklopu ove intervencije se postavlja veštačka kost i membrana, koje nadoknađuju nedostajuće tkivo. U Magic Dent ordinaciji se ova intervencija vrši uz primenu PRF metode.

Uzima se krv pacijenta pre intervencije, centrifugira se u posebnom aparatu, gde se između ostalog izdvajaju faktori rasta. Preparat koji se dobije se postavlja ispod desni, a preko regije gde nedostaje kost, i na taj način se dodatno stimuliše i ubrzava srastanje veštačke kosti.
Ovom metodom je moguće nadoknaditi nedostajuću kost, ali i pomeriti nivo pripoja mekog tkiva.

U ordinaciji Magic Dent vam na raspolaganju stoje iskusni stručnjaci iz oblasti protetike, implantologije, preventivne stomatologije, oralne hirurgije i parodontologije. Dođite da rešimo vaš problem sa povlačenjem desni!

ZAKAŽITE PREGLED

Autor: Mr sci Dr Dragan Gavrilov

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com