Šta je endodoncija?

Endodoncija je oblast stomatologije čiji je cilj tretman obolele zubne pulpe – kako u kruničnom tako i u korenskom delu zuba – kao i tkiva koja okružuju koren zuba. U slučajevima kada uznapredovali karijes ili trauma zuba prouzrokuju obolevanje pulpe zuba, tada se zub može spasiti endodontskim tretmanom.

Endodontska terapija podrazumeva:

  1. pravilno dijagnostikovanje,
  2. instrumentaciju kanala i
  3. punjenje korenskog kanala.

Kako da znate da li ste kandidat za plombiranje zuba ili za endodontsku terapiju? Početni simptomi mogu biti jako slični – prvenstveno su to bol i otok.Ukoliko vas muči nešto od navedenog, zakažite pregled što pre! Kada se endodontska terapija obolelog zuba sprovede na vreme, može se izbeći veća šteta.

ZAKAŽITE PREGLED

Kada endodoncija stupa na scenu?

Građa zuba: zubna pulpaDa bismo bolje objasnili šta endodoncija predstavlja, i kakve procedure obuhvata, prvo ćemo se osvrnuti na građu zuba:

Spoljašnji sloj zuba je gleđ koja je manje ili više prozirna. Ona je najčvršće tkivo u organizmu, čvršće i od kosti. Ispod gleđi se nalazi dentin koji je žućkaste boje i on daje boju zubu. Ukoliko iz nekog razloga nedostaje gleđ zuba, dentin biva izložen nadražajima u usnoj duplji (topla, hladna tečnost ili hrana, slatko itd) pa se preko njegovih kanalića nadražaj brže prenosi do “živca” i tada se može osetiti bol u zubu, ili neprijatnost nalik trnjenju.

U samom centru zuba je šupljina koju ispunjava zubna pulpa. Zubnu pulpu, između ostalog, čine krvni sudovi i živac. Pulpa se osim u šupljini zubne krunice, nalazi i u šupljinama korenova zuba tj. u kanalima korenova. Prednji zubi imaju najčešće po jedan kanal u korenu, dok ih bočni imaju više.

Kao i svako drugo tkivo u čovekovom organizmu, i zubna pulpa može da oboli – tada je endodoncija zuba jedino rešenje. Najčešće dolazi do promene strukture tkiva, koje postaje inflamirano, a nakon čega bakterije dodatno kontaminiraju pulpu, dovodeći do gangrene pulpe, čime se dodatno komplikuje proces lečenja. Kada dođe do zapaljenja zubne pulpe, ona se mora u potpunosti izvaditi. Prostor u kanalu korena zuba koji je ona ispunjavala mora se različitim mehaničkim i hemijskim sredstvima očistiti od ostataka mekog tkiva i bakterija, a zatim ga je potrebno ispuniti materijalima koji su predviđeni za punjenje kanala korena zuba.

Endodoncija: ručni i mašinski instrumenti

 

U ordinaciji Magic Dent čekaju vas vrhunski stručnjaci i dijagnostičari kojima slobodno možete poveriti lečenje kanala korena, poznato i kao “vađenje živca”.

POZOVITE NAS

 

Endodoncija i njene tehnike

Kod nas u ordinaciji Magic Dent se koriste najsavremenije tehnike i endodontski instrumenti za terapiju pulpe. To su pre svega ručni i mašinski instrumenti na bazi nikl-titanijumskih legura (Ni-Ti), koji u sebi sadrže i lokatore vrha korena zuba.

Prednosti mašinske instrumentacije

Mašinske tehnike preparacije kanala korena zuba u odnosu na rad sa ručnim instrumentima omogućavaju:

  • efikasnije čišćenje i oblikovanje kanala,
  • precizniju preparaciju do željene granice,
  • brži i kvalitetniji rad uz smanjenje mogućih komplikacija.

U toku procesa mašinske obrade kanala koriste se nikl-titanijumski rotirajući instrumenti koji se pokreću preko endodontskog kolenjaka najčešće sa redukovanom brzinom okretanja. Nikl-titanijumski instrumenti poseduju visok stepen elastičnosti i fleksibilnosti zbog čega je manja mogućnost loma instrumenta i veća bezbednost. Povećana je efikasnost sečenja inficiranog dentina u odnosu na rad sa ručnim proširivačima i turpijama. To je naročito značajno prilikom obrade kanala korena bočnih zuba koji mogu biti izrazito zakrivljeni i suženi, što otežava adekvatno lečenje zuba.

Najčešće se koriste instrumenti sa pasivnim, glatkim vrhom koji nisu agresivni. Zbog toga se smanjuje mogućnost grešaka kao što su stvaranje stepenika, perforacija kanala korena i blokada kanala tkivnim detritusom. To utiče i na ređu pojavu postoperacione osetljivosti.

U sastav aparata za mašinsko širenje kanal korena ulazi i apeks lokator koji omogućava određivanje dužine svakog pojedinačnog kanala, a radi uklanjanja kompletnog sadržaja iz njega. Važno je precizno uklanjanje jer se zbog zaostatka organskog sadržaja može javiti gangrena zuba.

Bezbedan, efikasan i kvalitetan način preparacije utiče na to da endodontski zahvat ima pozitivan ishod.

Endodontski tretman pomoću VDW Gold Reciproc aparata

Da li endodoncija podrazumeva i upotrebu lasera?

Tradicionalna endodontska terapija koja podrazumeva mehaničku obradu kanala korena, njegovo ispiranje i postavljanje medikamenata u kanal korena, značajno smanjuje broj mikoroorganizama, ali primenom samo ove metode nije ih moguće u potpunosti ukoniti. Naučno je dokazano da se primenom određenih lasera može uništiti 99,9% bakterija u kanalu korena zuba!

Najbolji učinak u terapiji inficiranog kanala korena se postiže kada se nakon mehaničko-medikamentozne terapije primeni laserski tretman kanala korena zuba. Osnovni uslov je da je kanal prohodan.

Endodontski tretman u ordinaciji Magic Dent

U stomatološkoj ordinaciji Magic Dent koristimo jedan od najsavremenijih aparata za endodontski tretman zuba – VDW Gold Reciproc. U pitanju je endo-motor sa integrisanim apeks lokatorom. VDW Gold Reciproc radi i u recipročnom i u kontinuiranom modu, u zavisnosti od načina rada za koji se stomatolog opredelio. Apeks lokator je uređaj koji signalizira koliko smo udaljeni od vrha korena zuba. Na osnovu zvučnog signala i grafičkog prikaza pozicije iglice na samom aparatu, stomatolog u svakom trenutku zna tačno u kom delu kanala korena se iglica, odnosno proširivač, nalazi. Ovim postupkom mogućnost greške u lečenju kanala korena se svodi na minimum, čime se postiže maksimalni terapijski efekat endodontskog tretmana.

Kada se svemu gore navedenom doda i upotreba digitalnog rendgen aparata kao kontrolnog mehanizma, garantujemo efikasan i krajnje precizan konačan rezultat terapije.

Zakažite pregled još danas i započnite endodontsku terapiju!

Fiksni telefon: +381-11-260-1638

Mobilni: +381-65-260-1638

Mobilni: +381-64-183-5244

Mobilni: +381-62-257-343