Zubni implanti predstavljaju veštačku zamenu za nedostajući zub. Ugrađuju se u viličnu kost poput “šrafa” i na taj način zamenjuju koren zuba. 

Jedno od čestih pitanja koje nam pacijenti postavljaju jeste koliko traju zubni implanti, pa ćemo u ovom tekstu pokušati da objasnimo od čega sve zavisi njihov životni vek i šta pacijenti mogu da urade da bi ga produžili. 

Zašto su implanti najbolji izbor za nadoknadu nedostajućih zuba?

Svi zubni implanti se proizvode od materijala koji su testirani i biokompatibilni, odnosno moraju biti prihvatljivi za ljudski organizam, tj. za viličnu kost u koju se ugrađuju i ne smeju da imaju nikakve iritativne faktore, niti da izazivaju alergijske reakcije.

Materijal od kojeg se izrađuju je najčešće titanijum. On je u potpunosti biokompatibilan i prihvatljiv za organizam čoveka. U poslednje vreme su i keramički implanti postali prilično prisutni na tržištu.

Trajnost zubnih implantata zavisi od više faktora

Procedura postavke implantata

Implanti se hirurški ugrađuju u kost pacijenta. Nakon 2 do 6 meseci oni u potpunosti srastaju sa viličnom kosti. Taj proces se naziva oseointegracija. Tokom procesa oseointegracije stvaraju se čvrste i trajne veze sa prirodnom kosti. Nakon toga implant postaje sastavni deo organizma. Potom se može opteretiti protetskim radom. 

Procenat uspešnosti ugradnje zubnih implantata je znatno veliki, čak i do 97%! Najveći broj odbacivanja dolazi upravo u procesu oseointegracije, odnosno zarastanja u prvih 6 meseci od ugradnje. Ipak, ovo je veoma retka situacija, jer kao što smo napomenuli, implanti se izrađuju od biokompatibilnih materijala koje ljudski organizam lako prihvata i prepoznaje kao svoj integralni deo. 

Koji implanti traju najduže?

U stomatološkoj ordinaciji Magic Dent koristimo implantni sistem Straumann, koji važi za najbolji implantni sistem u svetu.

Po čemu se razlikuje od drugih i zašto je najbolji?

Svi implanti iz kompanije Straumann su izgrađeni od materijala koji predstavlja kombinaciju titanijuma i cirkonijum keramike, što ga čini jačim od čistog titanijuma i daje mu odlične karakteristike kada je reč o srastanju implantata u viličnu kost. Poslednje generacije imaju posebno pripremljenu površinu (naziva se SLA), koja ubrzava zarastanje implantata u viličnu kost. SLA označava da je površina implantata peskirana posebnim česticama i nagrižena kiselinom. Na taj način se dobije hrapava površina implantata koja se izuzetno brzo vezuje i srasta za viličnu kost.

Šta utiče na trajnost zubnih implantata i kako im produžiti životni vek?

U velikom broju slučajeva ugradnja implantata je trajno, doživotno rešenje. Straumann implantni sistem daje doživotnu garanciju na implante, koja podrazumeva da neće doći do zamora materijala.

Trajanje zubnih impantata zavisi od više faktora. Možemo ih podeliti u dve grupe:

 1. Prvoj grupi pripadaju faktori koji su vezani za samu hiruršku tehniku, protetsku terapiju kao i kvalitet vilične kosti, ali i samog implantata (materijala od kojeg je izrađen, površine i oblika).
 2. Drugoj grupi pripadaju faktori koji su vezani za samog pacijenta. Veliku ulogu igra opšte zdravstveno stanje, životni stil, navike, kao i održavanje oralne higijene. 

Dve stvari koje svako može uraditi kako bi maksimalno produžio životni vek implantata

 1. Redovno odlaziti na kontrole, dva puta godišnje, kako bi se sprečilo da bilo kakva infekcija zuba ili desni utiče na implant.
 2. Održavati pravilno oralnu higijenu, što podrazumeva pranje zuba minimum dva puta dnevno uz obavezno korišćenje interdentalnih četkica i oralnog tuša kao i različitih tečnosti za ispiranje usta sa antibakterijskim dejstvom. 

Koliko dugo mogu da traju implanti?

Ukoliko su zubni implanti, kao i protetski rad kasnije, izvedeni prema pravilima struke, i ukoliko se pravilno održava higijena implantata, smatra se da implant može doživotno uspešno funkcionisati.

Da li postoje neka stanja koja utiču na trajnost implantata?

Kod ugradnje implantata mogu postojati neke kontraindikacije, tačnije određena stanja kod kojih ne možemo da garantujemo trajnost, a to su:

 • loše opšte zdravstveno stanje pacijenata,
 • određena hronična oboljenja,
 • imunokompromitovani pacijenti (AIDS, Hepatitis C, D),
 • loše lečen dijabetes,
 • uznapredovali oblik parodontopatije,
 • pušenje,
 • osteoporoza,
 • nedostatak vitamina D,
 • pacijenti kod kojih se konstatuje loše održavanje oralne higijene.

U ordinaciji Magic Dent vas čekaju iskusni implantolozi. Ako imate dodatnih pitanja i dilema u vezi sa ugradnjom zubnih implantata, stojimo vam na raspolaganju.

POZOVITE NAS

 

Autor: Dr Branka Matović

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com