Stomatološka ordinacija Magic Dent, u skladu sa konceptom svog rada i idejom o konstantnom unapređenju kvaliteta svojih usluga, želi da vam približi i pojasni pojmove vezane za digitalnu stomatologiju uopšte, ali pogotovo uzimanje digitalnog otiska u ustima pacijenta.

Digitalna stomatologija u svakodnevnici

Digitalna stomatologija predstavlja jedan složen i kompleksan proces, koji se sastoji od niza koraka, a oni uključuju primenu svih dostupnih digitalnih sredstava. Ona nam omogućava:

 1. fotografisanje,
 2. planiranje,
 3. predstavljanje budućeg izgleda zuba i osmeha klijentima,
 4. konsultovanje,
 5. otiskivanje, a zatim i
 6. izradu izuzetno preciznih modela za analizu, privremenih radova, i naravno definitivnih krunica, mostova i svih ostalih protetskih radova.

U ovom procesu su osim stomatologa, uključene laboratorije koje dizajniraju i izrađuju sve protetske nadoknade.

Digitalna fotografija

Digitalna fotografija je postala nezaobilazni deo kod planiranja, ali i početka svake iole ozbiljnije rekonstrukcije – kako estetske tako i funkcionalne. Fotografiše se početno stanje, izgled – kako spoljašnji tako i unutrašnjost usta.

U tom procesu su nam neophodni:

 • DSLR digitalni fotoaparat,
 • blicevi za intraoralno fotografisanje, kao i
 • objektiv za macro fotografisanje.

U stomatološkoj ordinaciji Magic Dent, već godinama koristimo tu vrstu opreme, kao prvi korak u komunikaciji sa svakim našim klijentom!

Šta su intraoralni skeneri?

Intraoralni skeneri su savremeni aparati koji se koriste za uzimanje otisaka u stomatologiji.

Šta to znači?

Ranije je, za uzimanje otiska, bila potrebna kašika sa otisnom masom koja se unosila u usta pacijenta, za svaku vilicu ponaosob.

Sada, napretkom tehnologhije, ovim aparatom drastično olakšavamo proces uzimanja otisaka, a u isto vreme postižemo izuzetnu preciznost, kao ni jedna otisna masa. Pojednostavljeno rečeno, skener pravi nekoliko hiljada fotografija visoke rezolucije iz neposredne blizine, u ustima pacijenta, čime se dobija izuzetno precizan registrat stanja u ustima.

Magic Dent – korak napred

Ponosni smo što možemo da Vam predstavimo, kao naredni logični korak u digitalizaciji i povećanju preciznosti usluga, digitalni intraoralni skener. Između većeg broja skenera na svetskom tržištu, mi smo se opredelili za firmu Medit, i njihov poslednji i najprecizniji skener i700, kao jedna od prvih stomatoloških ordinacija na ovim prostorima.

Zašto je za vas dobro da skeniramo, umesto da uzimamo klasične otiske?

 1. Smanjena neprijatnost kod uzimanja otisaka. Nema neprijatnih kašika za otiskivanje, otisne mase koja zapada u grlo pacijentu, refleksa povraćanja.
 2. Brzina otiskivanja je više nego duplo kraća u odnosu na klasično otiskivanje, što znači da za 3 minuta završavamo skeniranje obe vilice. Brzina fotografisanja je od 70 FPS do 100 FPS (fotografija u sekundi)!
 3. Preciznost skenera koji koristimo u ordinaciji Magic Dent je na nivou od 11 mikrometra. Ukoliko se i desi određena nepreciznost otiska – ponavljamo skeniranje samo te regije, tog zuba, ne uzimamo ponovno otisak cele vilice kao ranije.
 4. Digitalna stomatologija nam omogućava planiranje, predstavljanje pacijentima, konsultovanje. Zatim, izradu izuzetno preciznih kako modela za analizu tako i privremenih radova, za kliničku prezentaciju. Na taj način ste vi uključeni u ključne tačke procesa!
 5. Brzina izrade protetskih radova inleja, onleja, krunica, kako na implantima tako i na zubima je skraćena na jedan radni dan. Što znači da ukoliko se danas skenira vilica, sutra se dobija definitvni rad na svim zubima ili implantima!
 6. U laboratoriji se preskače izrada gipsanih modela, koji dodatno usporavaju proces. Zubi se isecaju iz prefabrikovanih keramičkih diskova, dorađuju, peku i šalju u ordinaciju. Posao u laboratoriji je ne samo brži, već i precizniji ali i čistiji.
 7. Preciznost izrade krunica i svih ostalih protetskih radova je na najvišem mogućem nivou.
 8. Ono što je najbitnije, estetski efekat i izgled digitalno izrađenih krunica je izvanredan.