Zašto je važna decija stomatologija?

Decija stomatologija je važna zato što je očuvanje zdravlja mlečnih zuba jako bitno za kasnije dobro zdravlje stalnih zuba. Takođe, od velikog značaja je i uspostavljanje dobrog odnosa sa stomatologom od malih nogu, da se ne bi razvio strah od zubara, a samim tim i izbegavanje poseta istom.

Decija stomatologija i njeni izazovi

Deca su zbog svojih brojnih i raznolikih razvojnih faza zaista jedna posebna kategorija pacijenata i iziskuju posebne metode rada. Koji stomatolog je dobar deciji stomatolog? Onaj koji je strpljiv i opušten i koji na jednostavan i slikovit način ume da objasni sve u vezi sa higijenom zuba. Dobar deciji zubar ume da radi brzo jer deca umeju biti nestrpljiva i uplašena.

Šta najčešće podrazumeva decija stomatologija?

Decija preventivna stomatologija, odnosno redovne preventivne posete stomatologu su osnova dečije stomatologije. Njima se pre svega postiže navikavanje deteta na to da stomatolog nije neki “čika ili teta u belom mantilu” koji deli injekcije malom bolesniku, već da ga se stomatologu ide kada smo zdravi i da nas tamo ne čeka ništa ružno, strašno niti bolno. Takođe, redovne posete stomatologu su garancija da će bilo kakav proces na mlečnim zubima biti uočen na vreme.

Ako se već jave pokvareni zubi kod dece, deciji stomatolog u ordinaciji Magic Dent uvek preporučuje lečenje mlečnih zuba, jer je to najbolja garancija za zdrave zube u starijoj dobi.

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura zuba, pogotovo stalnih, neophodna je zaštita i čini zube koji prvi izniknu – otpornijima na karijes. Zalivanje fisura zuba štiti od karijesa tako što se na njih nanosi površinski premaz sa dodatkom fluora. Takve jednostavne metode i tretmani garantuju zdrave zube u budućnosti.

Deciji stomatolog - u našoj ordinaciji brinemo se o tome da vašem mališanu bude prijatno i zabavno!

Decija stomatologija i primena fluorida

Jedan od načina prevencije karijesa kod dece je primena fluorida, čije stalno prisustvo u niskim koncentracijama u usnoj duplji doprinosi boljoj remineralizaciji zuba i zalečenju početnih karijesnih lezija. Najrasprostranjeniji način primene fluorida na svetu je korišćenje pasti za zube koje ga sadrže.

Deci školskog uzrasta se preporučuju tabletice fluorida (Fluorogal tablete u koncentracijama 0,25 mg; 0,5 mg ili 1,0 mg) koje se žvaću ili sisaju uz kontrolu roditelja. Dokazano je da redovno korišćenje pod nadzorom u periodu od 3 godine dovodi do smanjenja pojave karijesa.

Fluorizacija zuba

Kod malih pacijenata visokog rizika za nastanak karijesa moguća je primena visokokoncentrovanih fluorida u stomatološkoj ordinaciji tj. fluorizacija zuba. Cilj ovog tretmana je povećanje otpornosti zuba koji nisu zahvaćeni karijesom, remineralizacija početnog i usporavanje uznapredovalog karijesa.

Sam postupak je kratkotrajan i bezbolan. Na zube očišćene od čvrstih i mekih naslaga se nanosi gel ili tečnost koje pacijent ne treba da guta. Fluoridi koji se ugrade u gleđ čine zub otpornijim na dejstvo kiselina koje produkuju bakterije i dodatno usporavaju pojavu kvarova. Ovaj tretman se preporučuje kod dece predškolskog i školskog uzrasta.

Decija stomatologija upoznaje mališane sa važnošću održavanja zdravlja zuba.

Dečija stomatologija: 5 važnih uloga roditelja

  1. Navikavanje deteta na redovne posete stomatologu;
  2. Pomaganje detetu da se oslobodi straha od zubara ako je on već oformljen;
  3. Insistiranje na i aktivno učešće u redovnom i pravilnom održavanju oralne higijene;
  4. Pružanje zdrave i uravnotežene ishrane detetu;
  5. Redovno i pravilno održavanje oralne higijene majke i drugih članova porodice koji sa detetom dolaze u kontakt, jer se kariogene bakterije mogu preneti sa roditelja na bebu;

Zanimljivost: Novija istraživanja su pokazala da unošenje fluorida tokom trudnoće ne utiče značajno na formiranje kvalitetnijih zuba deteta. Naime, količina fluorida koja preko placente pređe u krvotok bebe je zanemarljiva i najvećim delom se ugradi u kosti.

Decija stomatologija: Održavanje oralne higijene kod dece

Dentalni plak je osnovni preduslov za nastanak karijesa i oboljenja desni. Sa nicanjem prvih zuba dolazi do naseljavanja bakterija na površinu tek izniklih zuba, čime se stvaraju uslovi neophodni za pojavu karijesa. Mlečni zubi se usled neadekvatnog održavanja kvare, javljaju se prvi bolovi, a neretko i otoci.
Zato je od izuzetne važnosti početi sa održavanjem i pranjem usta i zuba već sa nicanjem prvih mlečnih zubića.

Kako se održava higijena prvih mlečnih zuba?

Decija stomatologija se bavi dečijim zubima od njihovog prvog pojavljivanja. Čišćenje prvih novoizniklih mlečnih zuba vrši se gazom koju natopimo vodom. Njom se uklanjaju naslage sa mlečnih zuba.
Kasnije, kada dete postane svesno svog okruženja i nakon nicanja većine mlečnih zuba, polako se uvodi odgovarajuća četkica za zube. Dete pere zube najpre uz pomoć roditelja, a kasnije i samostalno. Da li znate koji

Pranje zuba dete treba da doživi kao zabavu ili izazov. Najbolji deciji stomatolog u Beogradu, koji vas čeka kod nas, rado će vam odati male trikove uz pomoć kojih će vaše dete jedva čekati da mu kažete da je vreme za pranje zuba!

Deciji stomatolog će vam uvek istaći važnost pravilnog održavanja higijene kod vašeg mališana.

Decija stomatologija Beograd – sada lako dostupna svima

Bilo da vam za vašeg mališana treba deciji stomatolog Zemun ili deciji stomatolog Novi Beograd, na pravom ste mestu, jer se ordinacija Magic Dent nalazi na međi ovih dveju opština, a vrlo dobro je povezana i sa drugim delovima grada. Dozvolite da vam u prijatnoj i opuštenoj, “child friendly” atmosferi pokažemo zašto se najbolji deciji stomatolog Beograd nalazi baš kod nas!

ZAKAŽITE PREGLED