Šta predstavlja 3D snimanje zuba?

3D snimanje zuba podrazumeva CBCT (Cone Beam Computerised Tomography). U pitanju je kompjuterizovana tomografija, odnosno skener gornje i donje vilice i svih okolnih struktura u toj regiji.

3D snimanje traje kraće od minut i omogućava nam segmentnu, višeslojnu, trodimenzionalnu analizu svih delova viličnih kostiju, sinusa, nosnih šupljina, podjezičnih prostora. Pozovite nas za više informacija o 3D snimanju zuba u Magic Dent centru za digitalnu stomatologiju!

POZOVITE NAS

Gde se najčešće primenjuje 3D snimanje?

Ova vrsta skenera je svoju najveću primenu pronašla u stomatologiji i otorinolaringologiji. S obzirom da se Magic Dent bavi isključivo stomatološkim uslugama, u daljem opisu ćemo fokus staviti isključivo na našu oblast delovanja.

U stomatologiji se 3D skener svakodnevno primenjuje:

  • u planiranju velikog broja hirurških i implantoloških intervencija;
  • u dijagnostici različitih vrsta promena u viličnim kostima, sinusima, ali i pljuvačnim žlezdama;
  • u vidu kontrolnih pregleda, nakon određenog, dužeg vremena od izvršenih intervencija, da bismo utvrdili da je postopertivni tok prošao po planu.

Koja oprema je potrebna za 3D snimanje zuba?

Moramo naglasiti da je sa pojavom aparata koji nam omogućavaju 3D snimanje povećana preciznost u radu, ali i predvidljivost ishoda svih vrsta stomatoloških intervencija.

Za 3D snimak zuba je potreban savremen i pouzdan skener za 3D snimanje, kao i obučeno i licencirano osoblje koje vrši snimanje.

Uvođenjem najsavremenijeg aparata za 3D snimanje na našem tržištu, Soredex Scanora, kao i obukom svog osoblja, Magic Dent je još jednom potvrdio svoju opredeljenost ka digitalizaciji u stomatološkim uslugama.

5 najčešćih pitanja u vezi sa 3D snimanjem zuba

1. Koliko traje snimanje zuba 3D i da li je štetno?

Svaka vrsta dijagnostike rendgen zracima – klasični rendgen snimci, skeneri tela, PET skeneri ili CBCT skeneri – izlažu organizam određenoj dozi zračenja.

Međutim, savremeni rendgen, pa i sken aparati, su tu dozu sveli na minimum. Odnosno, benefit snimanja višestruko premašuje dozu kojoj je organizam kratkotrajno izložen.

3D snimanje zuba predstavlja maksimalno usmeren zrak u obliku kupe, kojim se vrši snimanje u velikom broju preseka, odnosno slojeva. Dužina snimanja je kratka, i iznosi samo 45-60 sekundi.

2. Da li je zaista neophodno praviti 3D snimke zuba?

Ukoliko želimo da sa velikom sigurnošću i preciznošću pristupimo određenim stomatološkim intervencijama, da, 3D snimanje je neophodno.

3. Kod kojih intervencija je indikovano 3D snimanje zuba?

  • Kod planiranja postavke implantata. Na osnovu 3D snimka se određuju visina i debljina kosti, ali i blizina okolnih struktura koje mogu biti povređene tokom intervencije.
  • Kod vađenja impaktiranih ili poluimpaktiranih zuba. Na 3D snimku se vidi pozicija korenova u odnosu na ostale zube, kost, sinus ili okolne nerve.
  • Kod podizanja poda sinusa, pre ugradnje implantata, gde se uočavaju određene strukture unutar sinusa, koje mogu da otežaju proceduru.
  • Kod zapaljenja sinusa, gde na 3D snimku vidimo prohodnost nosnih i sinusnih šupljina, ali i razloge nastanka zapaljenja, kao što su ostaci korenova zuba, stranog tela i sl.
  • Procena kvaliteta kosti. 3D snimak nam svojom velikom preciznošću omogućava da i vizuelno, pre intervencije, utvrdimo gustinu koštanih trabekula. Ovo nam je bitno jer na taj način možemo i da predvidimo period oseointegracije implantata, ali i da precizno procenimo vreme koje je neophodno da prođe do postavke krunica.

4. Da li je neophodno svaki put snimati obe vilice?

Ne! Naime, u zavisnosti od indikacije, moguće je uraditi segmentne snimke, gornje, donje vilice, sinusa, jedne regije, 3 zuba i sl.

5. 3D snimanje zuba cena

Za 3d snimanje zuba Beograd nudi sve više mogućnosti, a za 3D snimak zuba cena varira jer zavisi od površine koja je zahvaćena snimanjem.

U Magic Dent centru za digitalnu stomatologiju, u Zemunu, cene 3D snimanja zuba iznose:

4500 dinara za S polje, odnosno za snimanje jedne regije;


5000 dinara za M polje – za snimanje donje ili gornje vilice sa sinusima;


6000 dinara za L polje, a to znači ili gornja vilica sa sinusima i TMZ zglobom, ili donja sa mandibularnim kanalom;


7000 dinara za XL polje – obe vilice, odnosno za oba zubna luka sa paranazalnim šupljinama.

Kontaktirajte nas za precizne i pouzdane informacije o 3D snimanju zuba!