Zubni implanti pripadaju oblasti koja se zove oralna implantologija i predstavljaju jedno od rešenja prilikom gubitka zuba. Nedostatak zuba kao posledica nedovoljne brige o zubima predstavlja ozbiljan problem u svakodnevnoj stomatološkoj praksi u Srbiji. Razlozi ovakvog negativnog trenda su višestruki i jedan su od pokazatelja opšteg zdravstvenog stanja nacije.

Sada već u jednoj ili dve posete stomatologu možete dobiti zube u regijama u kojima ih dugo niste imali, ili na mestima gde je moralo da dođe do vađenja zuba iz određenih razloga. Činjenica je da klijenti ne dolaze u stomatološku ordinaciju da bi ugradili zubne implante, već da bi dobili zube, što i jeste konačan cilj implantološke terapije.

Šta su zapravo zubni implanti?

Zubni implanti su jednostavno rečeno titanijumski šrafovi cilindričnog oblika time imitiraju korenove izgubljenih zuba. Osnovna funkcija zubnog implantata je da predstavlja nosač za protetske nadoknade, slično kao što to vrše koren zuba i krunica zuba. Međutim, implantat nije novi zub. Kod prirodnih zuba, za razliku od implantata, postoji određeni prostor između zuba i kosti, u kome se nalazi periodoncijum, koji sadrži i periodontalna vlakna, koja imaju funkciju da prihvate i prenesu različite vrste pritisaka, odnosno sila, kojima su zubi izloženi u toku svakodnevne funkcije.

Magic Dent - Zubni implanti su idealno rešenje za problem nedostatka zuba u vilici!

Ugradnja implantata je bezbolna, doduše hiruška, procedura – kojom se implantat postavlja u kost gornje ili donje vilice.

Izgubili ste zub ili više zuba? Ne očajavajte! Pozovite nas i dođite na pregled kod naših stručnjaka za implantologiju. Zajedno ćemo naći rešenje i vratiti vam blistav osmeh i samopouzdanje!

ZAKAŽITE PREGLED

Najčešći razlog za gubitak zuba i rešenja za ovaj problem

Najčešći razlog gubitka pojedinačnog zuba u zubnom nizu je neuspešna, odnosno neadekvatna endodontska terapija – tj. lečenje unutrašnjosti zuba. Zubi koji najčešće nedostaju su kutnjaci.

Da bi se nadoknadio nedostajući zub u vilici, koristeći se isključivo protetskom terapijom, neophodno bi bilo iskoristiti dva susedna zuba (jedan ispred i jedan iza nedostajućeg zuba). Oni bi služili kao nosači mosta – u kome bi se nalazio nedostajući zub. Na ovaj način bi se, praktično, morala izbrusiti dva potpuno zdrava zuba da bi se dobio jedan zub – što sa biološke strane ne bi bilo opravdano rešenje.

U ovakvom i sličnim slučajevima, zubni implant se nameće kao najbolje i jedino ispravno rešenje. Ukoliko postoji nedostatak više bočnih zuba sa jedne strane zubnog niza – nije neophodno ugraditi implantat za svaki pojedinačan zub. Ukoliko situacija u ustima dozvoljava, često je moguće ugraditi dva implantata koji bi služili kao nosači mosta.

Zubni implanti – prvi korak

Tokom pregleda stanja u ustima pacijenta, a pre donošenja konačnog plana terapije, neophodno je izvršiti dodatne analize. Pre svih rendgen dijagnostiku, koja će omogućiti uvid u stanje kosti i anatomske strukture koje svojim položajem nekada mogu da otežaju ugradnju implantata. Jedan od važnijih faktora uspešnosti terapije implantima je i dobra higijena usta i zuba.

Svi prethodno navedeni razlozi navode na činjenicu da – ukoliko se želi funkcionalno i dugotrajno protetsko rešenje, neophodno je sagledati kompletnu situaciju u ustima i tek tada predložiti implanatat za terapiju.

Magic Dent - naši stručnjaci pristupaju sa punom pažnjom svakom procesu ugradnje zubnih implanta.

U stomatološkoj ordinaciji Magic Dent rado odgovaramo na sva pitanja i rešavamo vaše dileme u vezi sa ugradnjom zubnih implantata. Dođite da porazgovaramo i napravimo plan!

POZOVITE NAS

Ugradnja implanta: primarna stabilnost

Ključni faktor za uspešnu terapiju je primarna stabilnost implanta. Ona se ostvaruje prijanjanjem aktivnih površina implanta na površine vilične kosti.

Primarna stabilnost implanta zavisi od:

  • količine i gustine raspoložive kosti
  • dimenzija, oblika i vrste implantata
  • tehnike hirurške ugradnje.

Na osnovu kvaliteta (jačine) primarne stabilnosti određuje se period oseointegracije (koštano srastanje implanta sa viličnom kosti). Dokazano je da zubni implanti koji imaju aktivne navoje ili aktivnu površinu ostvaruju mnogo bolju primarnu stabilnost. Samo kod takvih sistema je moguće razmišljati o imedijantnoj izradi protetske nadoknade (dobijanju krunica za dan ili dva nakon postavke implantata, tj. ugradnji implantata odmah nakon vađenja zuba).

Nakon završenog perioda oseontegracije proverava se stabilnost implantata uz pomoć aparata koji nam pokazuje čvrstoću veze, i kontrolnim rendgen snimkom. Ukoliko su svi parametri zadovoljavajući, implant zuba se može definitivno opteretiti suprastrukturom i konačno protetskom nadoknadom!

Zubni implanti: hirurški deo

Implantno-protetska terapija se izvodi iz dva dela, hirurškog i protetskog. U hirurškom delu, implanti zuba se operativnim putem postavljaju u vilične kosti. Oni će služiti kao nosači budućih protetskih nadoknada.
Za hirurški deo implantacije većina implantnih sistema ima izbor implantata raznih dimenzija i oblika. Ukoliko postoji niži nivo kosti u gornjoj ili donjoj vilici, postoje posebne hirurške tehnike kojima se taj nivo može podići dovoljno da se postavi zubni implant.

U suštini, kvalitet jednog implantnog sistema najbolje se ogleda u takvim graničnim slučajevima, gde ne postoje svi uslovi potrebni za ugradnju implantata. Tada na scenu stupa kvalitet koji daju najbolji implantni sistemi, kao i tehnika koju koristi oralni hirurg.

Magic Dent - Zubni implanti se operativno ugrađuju u viličnu kost.

Implanti zuba: protetski deo

Za protetski deo implantni sistemi bi trebalo da imaju:

  • suprastrukture (abatmente) – prave i pod raznim uglovima
  • privremene suprastrukture (za izradu provremenih krunica)
  • lokatore i
  • sve ono što je neophodno za izradu planiranih protetskih nadoknada.

Suprastrukture predstavljaju protetske delove koji se postavljaju u implante. Oni se vide u ustima i služe kao nosač ili veza između implanta i protetske nadoknade. Na njih se cementiraju ili ušrafljuju protetske nadoknade.

Zubni implanti na našem tržištu

Usled sve veće potražnje za zubnim implantima, kao i zbog savladavanja tehnologija izrade na svim svetskim tržištima, u našoj zemlji je registrovan veliki broj implantnih sistema. Kada su u pitanju zubni implanti cena je različita, dok su terapijske mogućnosti različitih implantnih sistema slične.

Kvalitetan implantni sistem mora da:

  • odgovori na sve zadatke predviđene hirurško-protetskom terapijom;
  • bude jednostavan za postavku;
  • ispuni zahtev da proizvođač garantuje za trajnost svog proizvoda.

Kao materijal za izradu endosealnih implantata se koristi titanijum. Zbog svojih bioloških, fizičkih, hemijskih i drugih karakteristika – titanijum je od samog početka moderne implantologije prvi materijal izbora.

Straumann implant

U stomatološkoj ordinaciji Magic Dent se koristi Straumann implant sistem, koji je vodeći u svetu. Posebno smo ponosni na sertifikat preferiranog partnera koji smo dobili od njih!
Pouzdanost, kvalitet i garancija su samo neke od karakteristika zbog kojih koristimo Straumann implante.

Zubni implanti – iskustva sa uspešnošću njihove ugradnje

Uspešnost ugradnje, odnosno prihvatanja implantata je izuzetno visoka – preko 95%. Dobrom dijagnozom, planom terapije, stručnom ugradnjom, odnosno adekvatnim i kvalitetnim protetskim rešenjem danas je moguće nadoknaditi nedostajuće zube uz maksimalno očuvanje zdravog zubnog tkiva! Takođe, kod bezubih osoba je moguće dodatno stabilizovati mobilne protetske radove, čineći život neuporedivo lakšim i komfornijim.

Pogledajte neke od naših radova:

Magic Dent - Lepi osmesi naših pacijenata najbolja su reklama za ugradnju zubnih implanta kod nas!

Magic Dent - Zadovoljni pacijenti posle ugradnje zubnih implanta naša su najveća satisfakcija!

Zubni implanti vraćaju samopouzdanje

Zubni implanti drastično poboljšavaju kvalitet života i vraćaju poljuljano samopouzdanje. Kada su u pitanju implanti zuba cena može da varira, jer zavisi od više faktora. Zato je najbolje da zakažete pregled – tako ćemo najbolje moći da vam izložimo strategiju koja bi bila najbolja za vas, a samim tim i preciznu cenu.

Ukoliko su vam potrebni zubni implanti Beograd zaista nudi veoma širok izbor. U stomatološkoj ordinaciji Magic Dent čekaju vas iskusni stomatolozi i najkvalitetniji implantni sistemi. Pozovite nas i zakažite, stojimo vam na raspolaganju za sve informacije u vezi sa ugradnjom zubnih implanata!

POZOVITE NAS