Bol zuba na hladno je nešto što se svakom od nas sigurno desilo više puta – kada nakon konzumiranja hladne vode osetimo određenu osetljivost ili bol kod nekog zuba. Stepen osetljivosti može biti različit u zavisnosti od intenziteta nadražaja, ali i stanja zuba. Pa tako leti kada sladoled ili neki hladan napitak dođe u kontakt sa zubnom supstancom, može se osetiti jak, oštar bol, ali nekada i voda na sobnoj temperaturi može biti uzrok neprijatnosti.

Osetljivost zuba na hladno je jedan od najčešćih razloga posete stomatološkoj ordinaciji.

Bol zuba na hladno jedan od najčešćih razloga posete stomatološkoj ordinaciji.

Bol zuba na hladno – koji su uzroci?

Uzroci osetljivosti zuba na hladno mogu se podeliti u dve različite grupe:

 1. bol zuba prouzrokovana bakterijama, odnosno karijesom i
 2. kada zub boli na hladno bez prisustva bakterija.

Zub reaguje na hladno kada je zahvaćen karijesom

Karijes na zubu, pogotovo u vratnom delu, usled nestanka sloja gleđi i dentina može da dovede do pojave bola zuba na hladno. Međutim, najčešće bol u zubu na hladno nije jedini znak postojanja kvara na zubu. Kada postoji karijes, zub reaguje bolno i u miru, bez iritacije, zatim na toplo, slatko i slično. Karijes se može otkriti kliničkim pregledom ili, ukoliko je potrebno, dodatnim rendgen snimkom. Nakon popravke zuba, bol na hladno nestaje, ali nestaje i svaka druga vrsta osetljivosti.

Osetljivost ili bol zuba na hladno, a bez prisustva bakterija, iza sebe ima čitavu grupu razloga koji dovode do ovog stanja. Prema učestalosti to su:

1. Bol na hladno used povlačenja desni

Parodontopatija predstavlja drugi naziv za ovo stanje.
Ovakva vrsta osetljivosti se javlja usled povlačenja pripoja desni i površine zuba. Naime, nakon povlačenja dolazi do otkrivanja dela površine zuba, dentinskih tubula, koji su prethodno bili zaštićeni mekim tkivom, a sada primaju nadražaje iz spoljašnje sredine, i javlja se bol. Osim na hladno, kod povlačenja desni se vrlo često može javiti i bol na slatko. Svaka druga vrsta osetljivosti nam govori da je u pitanju neka druga promena na zubu!

2. Bol zuba na hladno usled erozija ili abrazija zuba

Ova vrsta osetljivosti je nastala kao posledica mehaničkih oštećenja zuba. Ona su nastala:

 • Nepravilnim pranjem zuba (loša tehnika pranja ili tvrda četkica);
 • Bruksizam ili škripanje zubima dovodi do oštećenja zuba, kako na griznim površinama, tako i u vratovima zuba;
 • Nedostatak određenog broja zuba dovodi do većeg opterećenja preostalih zuba, pa samim tim i do pojave mehaničkih oštećenja;
 • Loše navike, kao što su grickanje noktiju ili raznih predmeta (olovke, kašičice) takođe mogu da oštete zubnu supstancu i da dovedu do pojave bolne osetljivosti na hladno.

3. Bol na hladno nakon postavke plombe na zubu

Savremena stomatologija podrazumeva postavku isključivo “belih”, kompozitnih plombi. Proces postavke kompozitnih plombi je precizno definisan i podrazumeva niz koraka koji se moraju ispoštovati da bi plomba dobro stajala. U zavisnosti od pozicije karijesa, tehnike postavke plombe, korišćenja matrice i sl, može doći do pojave da plombiran zub boli na hladno. Bol zuba na hladno posle popravke zuba se primećuje nakon prestanka dejstva anestetika, i stvara opravdanu zabrinutost kod pacijenata.
Međutim, za razliku od svih prethodno navedenih stanja, ova bol na hladno je prolaznog karaktera. Trebalo bi svakim danom da postaje sve manja, do potpunog prestanka. U ovakvim slučajevima nije potrebno preduzimati bilo kakve mere. Ukoliko osetljivost potraje više od 7 dana potrebno je da se javite svom stomatologu.

Kako smanjiti osetljivost zuba na hladno?

Ukoliko traje duži vremenski period, bol na hladno može da predstavlja ozbiljan problem u svakodnevnom funkcionisanju. Tretman takvog zuba zavisi od uzroka.

 1. Ukoliko je karijes u pitanju, potrebno je popraviti zub.
 2. Ukoliko je povlačenje desni uzrok povećane osetljivosti zuba, neohodno je obratiti se svom stomatologu, koji će u zavisnosti od nivoa povlačenja predložiti odgovarajući tretman.
 3. Kada je uzrok bola zuba na hladno erozija ili abrazija, neophodno je zatvoriti plombom oštećenja zubne supstace, i problem će nestati. Takođe je potrebno uočiti i izbaciti nepravilne navike ili neadekvatne četkice za pranje zuba.
 4. Ukoliko nedostaje veći broj zuba, potrebno je te zube implantološki ili protetski nadoknaditi.
 5. Kada se osetljivost javi nakon postavke plombe, ona bi vremenom trebalo sama da nestane.

Međutim, postoje slučajevi kada postoji bol zuba na hladno, a stomatolog ne može da nađe objektivni razlog. U takvim slučajevima, preporučuju se različite preventivne mere prethodno navedene u tekstu, ali i korišćenje pasta za zube sa sredstvima koja zatvaraju dentinske kanaliće, sprečavaju prenošenje nadražaja i tako posledično smanjuju osetljivost zuba.

Kod nas u Magic Dent stomatološkoj ordinaciji primenjujemo i metodu smanjenja osetljivosti zuba laserom. Taj tretman je potpuno bezbolan, a izuzetno efikasan.

Autor: Mr Sci Dr Gavrilov

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com