Popravka zuba podrazumeva više različitih stomatoloških procedura koje imaju za cilj da pokvaren zub vrate u njegovo prvobitno, zdravo stanje.

Kako nastaje “kvar” na zubu?

U našim ustima se nalazi puno bakterija, kako onih dobrih, tako i onih loših koje su odgovorne za nastanak zubnih kvarova. Usled neadekvatne higijene usta i zuba, bakterije proizvode kiseline koje razaraju naše zubno tkivo i dovode do stvaranja “rupe” na zubu, odnosno karijesa.

Kako se sanira “kvar” na zubu?

Gore pomenute ”rupe”, odnosno promene na zubu, se moraju ukloniti posebnim instrumentima kojima se u potpunosti uklanja izmenjeno zubno tkivo. Nakon toga se taj očišćeni deo zuba nadoknađuje plombom, koja zubu vraća prirodan izgled, obilk i funkciju. Ova procedura važi za neke manje kvarove, koji zahvataju samo gleđ zuba, ili zajedno sa gleđi i manji deo dentina.

Popravka zuba je proces koji se završava plombiranjem zuba.

Popravka zuba ili lečenje – koja je razlika?

Prethodne procedure saniranja kvara na zubu spadaju u kategoriju popravke zuba. Međutim, kod nekih dubljih kvarova – kada se pacijenti žale na bolove pri zagrižaju i osetljivosti na toplo – popravka zuba podrazumeva lečenje tih zuba, odnosno postavku leka koji stoji najmanje 3 nedelje. Ukoliko i nakon toga problem istraje, ili se u startu na rendgen snimku uoči postojanje infekcije na vrhu korena zuba, pristupa se narednoj fazi lečenja to jest “vađenju živca”, a sa istim ciljem – da se sačuva zub. Ova procedura se stručno naziva endodontski tretman zuba, ili lečenje kanala korena zuba. Nakon završetka lečenja zuba, zub se zatvara plombom, i tada je tretman završen.

Sve ove intervencije se po pravilu izvode pod lokalnom anestezijom tako da su u potpunosti bezbolne za pacijenta.

Popravka zuba kod dece

Strah od stomatologa se najčešće javlja od malih nogu te se usled toga zanemaruje oralna higijena, što rezultira nastankom karijesa, a što zahteva popravljanje zuba.
Jedno od čestih pitanja je: “Da li treba popravljati mlečne zube iako se menjaju?” – Apsolutno da! Pokvarene mlečne zube naseljava veliki broj bakterija. One se naravno nalaze i u celoj usnoj duplji, pa ukoliko se mlečni zubi ne poprave na vreme, te iste bakterije naseliće i stalne zube, pa će zatim vrlo brzo doći do nastanka kvara na njima.

Popravka zuba u trudnoći – da ili ne?

Često dobijamo i pitanje: “Da li je popravljanje zuba u trudnoći bezbedno?
Popravke na zubima tokom trudnoće, uklanjanje kamenca ili lečenje kanala korena zuba smanjuju mogućnost upala i nastanka infekcija, te ne samo da mogu, već i moraju da se izvode tokom čitave trudnoće.

Popravka zuba u trudnoći je bezbedna intervencija u ordinaciji Magic Dent.

Redovni odlasci kod stomatologa i pravilno održavanje oralne higijene mogu značajno pomoći da se izbegne popravka zuba. Odnosno, ukoliko je potrebno nešto uraditi – mnogo je jednostavnije to učiniti na samom početku.
Zato nemojte čekati da nastane problem ili zaboli zub, već svoj pregled zakažite na vreme!

Dr Branka Matović

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com