Zubobolja - uzroci i lečenje

Zubobolja je neprijatno iskustvo koje može ometati čoveka u obavljanju svakodnevnih poslova, negativno uticati na naše raspoloženje, kvalitet sna i života. Zašto onda u nekim situacijama trpimo bol i pokušavamo da ga zamaskiramo?

Kao što postoje gušobolja, glavobolja, tako je čest problem i zubobolja.

Zubobolja je, bukvalno prevedeno, bol zuba.

Zbog kojih sve razloga zubi mogu da zabole, kako to prevenirati i u krajnjem slučaju lečiti, saznaćete čitajući ovaj blog.

Zašto nastaje zubobolja?

Krunica zuba se sastoji iz dva čvrsta tkiva – gleđi i dentina – i jednog mekog, unutrašnjeg – zubne pulpe (živca). Ono je bogato vaskularizovano i prožeto nervnim sudovima. Sva tri tkiva se kod zdravog zuba nalaze u idealnoj homeostazi i međusobno se prožimaju.

Zubna pulpa, kada je vitalna, održava čvrstoću i zdravlje zuba. Međutim, karijes i druga oštećenja tvrdih zubnih tkiva, koja narušavaju prethodni balans, dovode do traume pulpe i nastanka najčešćeg problema koji upućuje stomatologu – zubobolje.

Bol u zubu – 4 najčešća uzroka

Najčešći uzroci nastanka bola u zubu su:

  1. Karijes zuba
  2. Nekarijesne lezije (erozije)
  3. Povlačenje desni
  4. Povrede zuba

1. Karijes zuba, kao što je već opšte poznato, nastaje neadekvatnim održavanjem oralne higijene i zapostavljanjem celokupnog oralnog zdravlja.

Međutim, iako je karijes koji se javlja na površini zuba najčešći uzročnik, bol se može javiti čak i kada on spolja izgleda potpuno zdravo i bez oštećenja. Razlog tome je što kvar može biti skriven, odnosno lokalizovan na mestu na kome se zub naslanja na susedni. U tom slučaju problem može jedino biti detektovan iskusnim okom stomatologa i dodatnim rendgen snimcima.

2. Nekarijesne lezije ili erozije najčešće su rezultat agresivnog pranja zuba zubnim četkicama. Međutim, erozije mogu nastati i:

  • prekomernom konzumacijom gaziranih pića,
  • prekomernom konzumacijom agruma (pomorandže, limun, grejpfrut),
  • škripanjem i stiskanjem zuba noću (bruksizam).

Ukoliko postoji nedostatak jednog ili više zuba u regiji žvakanja hrane, bočnih zuba (kutnjaka i prekutnjaka), preostali zube trpe mnogo veće opterećenje, pa dolazi do odlamanja gleđnih prizmi u vratnom delu, i nastanka erozija.

3. Povlačenje desni je najčešće praćeno bolom zuba, gde se pacijenti žale da do osetljivosti dolazi usled korišćenja hladnih napitaka ili slatkiša.

4. Povrede zuba, nekada i neprimetne, mogu izazvati bol. Prelom zubne krunice ne mora da bude masivan i agresivan da bi se manifestovao u vidu osetljivosti. Nekada čak i nesvesno, ukoliko ste zagrizli nešto malo tvrđe (orašaste plodove, kokice, dvopek), a posebno ako na zubu postoji plomba, može da se desi da dođe do frakture malog dela krunice i da bakterije i ostaci hrane uđu u unutrašnjost zuba, inficiraju zubnu pulpu i izazovu bol.

Ukoliko je došlo do oštećenja zubne gleđi ili dentina, čak i bez prisustva bakterija ili karijesa, javlja se osetljivost zuba na sve spoljne nadražaje.

Pored svih dosad nabrojanih, mogući uzroci bola u zubu su brojni.

Na vama je da posetite stomatologa što pre i sanirate problem!

Kako sprečiti bol u zubu?

Odgovor je krajnje jednostavan:

  1. Zakažite još danas pregled kod vašeg stomatologa.
  2. Saznajte sve o zdravlju vaših zuba i postojanju potencijalnih rizika.
  3. Veoma je bitno i da dobro održavate oralnu higijenu koristeći adekvatna sredstva.

ZAKAŽITE PREGLED

Zubobolja i strah od zubara

Strah od stomatoloških intervencija je često razlog neredovnih poseta i zapostavljanja oralnog zdravlja, te zanemarivanja i maskiranja postojanja bola raznim analgeticima.

Fobije od posete stomatologu najčešće potiču iz ranog detinjstva ili mladosti i u suštini su stečene i iracionalne. Vrlo je važno da ukoliko ih imate, saopštite svom odabranom stomatologu, i zajedno sa njim probate da definišete uzroke, i uz postepen pristup počnete da rešavate svoje stomatološke probleme.

U današnje vreme, uz postojanje vrlo efikasnih anestetika, ne postoji nijedan razlog da stomatološka intervencija ne bude jedno prijatno iskustvo!
Izlečena zubobolja – srećan pacijent!

Koji je pravi lek za zubobolju?

U današnje vreme je teško odoleti brojnim metodama za uklanjanje zubobolje koje se olako preporučuju preko društvenih mreža, ili onima koje se prenose s kolena na koleno u okviru jedne porodice (kao što su mućkanje usta rakijom, stavljanja aspirina na bolan zub itd.).

Međutim, jedino ispravno u slučaju bilo koje neprijatnosti ili bola, je da pozovete stomatologa i zatražite pomoć od stručnog lica.

Ukoliko je potrebno da sačekate određeno vreme do svog zakazanog termina, bol možete ublažiti analgetikom koji imate u kući i koristite ga i u drugim bolnim stanjima. Međutim, da bi se problem trajno i kvalitetno rešio, neophodna je poseta doktoru stomatologije i praćenje uputstava koje vam on preporuči.

Autor teksta: Dr Teodora Mitić

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com