Bezbedno snimanje zuba u trudnoći u stomatološkoj ordinaciji

Da li je snimanje zuba u trudnoći bezbedno? Ovo pitanje muči mnoge buduće majke. Pre nego što damo detaljniji odgovor na ovo pitanje, važno je razumeti koji su to problemi koji jednu trudnicu mogu dovesti u situaciju da joj je potrebno snimanje zuba, i kako te probleme prevenirati.

Najčešći stomatološki problemi u trudnoći

Trudnoća je period pun promena i izazova, uključujući promene u oralnom zdravlju, koje se često zanemaruju.

Hormonalne promene mogu povećati rizik od oboljenja desni kao što su gingivitis i parodontopatija. Ova stanja mogu dovesti do gubitka zuba ako se ne leče na vreme.

Stalne mučnine, koje su česte tokom trudnoće, smanjuju pH vrednosti u ustima. Ovo može oštetiti gleđ zuba i dovesti do pojave karijesa.

Ako se oralno zdravlje zanemari, ove promene mogu rezultirati ozbiljnim komplikacijama, uključujući bol, otok, pa čak i širenje infekcije na susedne strukture, kao i gore spomenuti gubitak zuba. To su najčešći razlozi koji zahtevaju obavezno i hitno snimanje zuba za vreme trudnoće.

Da li je snimanje zuba u trudnoći zaista bezbedno?

Možemo reći da snimanje zuba nije kontraindikovano tokom trudnoće. Po preporuci bi ipak trebalo biti izvedeno samo kada je drugim metodama nemoguće utvrditi koji zub je uzročnik infekcije ili bola.

Ortopan u trudnoći: Šta treba znati?

Ortopan, ili panoramski snimak zuba, je ključan dijagnostički alat koji pruža sveobuhvatan pregled oralnog zdravlja. Ortopan u trudnoći je bezbedno i efikasno rešenje kada je ovakva dijagnostika neophodna.

Da li postoji neki rizik po bebu?

Mogućnost da snimak tokom trudnoće ošteti plod je jako mala. Generalno, korist dijagnostikovanja infekcije rendgen snimkom prevazilazi potencijalni rizik za bebu.

Takođe, rezultati dosadašnjih istraživanja su pokazali da doza zračenja koja se primi prilikom snimanja zuba ne može imati negativnih posledica na fetus.

Zahvaljujući svakodnevnom korišćenju modernih tehnologija, ali i zbog oštećenja ozonskog omotača, naše telo je svakodnevno izloženo mnogo većim dozama zračenja iz neposrednog okruženja. Količina zračenja za vreme snimanja zuba dakle neće napraviti nikakve promene u organizmu.

Preporuke stomatologa za snimanje zuba u trudnoći

Stav struke je da se svako snimanje zuba i vilica u trudnoći izbegava, pogotovo u prvom trimestru trudnoće, koji je najbitniji jer se tada odvijaju rast j razvoj embriona.

Snimanje zuba tokom trudnoće: Koraci i sigurnosne mere

Bilo da se radi o ortopan ili retroalveolarnim snimcima, proces snimanja zuba i vilica kod trudnica je isti kao i kod svih ostalih pacijenata

Ukoliko je snimanje zuba kod trudnice neophodno, svakako je obavezno korišćenje zaštitne olovne kecelje, kako bi izloženost trudnice i ploda X-zracima bila minimalna.

Kako izbeći snimanje zuba u trudnoći – 7 saveta za prevenciju

Stomatološke intervencije su vrlo često neophodne i tokom trudnoće. Važno je napomenuti da su mnoge od njih potpuno bezbedne za buduće mame. Ako je trudnica zdrava i trudnoća protiče normalno, većina stomatoloških zahvata se može izvesti bez problema. To uključuje redovne kontrole, uklanjanje kamenca, popravljanje zuba i ostalo.

Da bi se izbegle komplikacije oboljenja usta i zuba, kao i snimanje zuba u trudnoći, saveti za sve buduće mame su sledeći:

  1. Temeljno održavajte oralnu higijenu.
  2. Pravilno čistite zube.
  3. Koristite konac i oralni tuš.
  4. Redovno posećujte stomatologa.
  5. Pravilno se hranite, konzumirajući hranu bogatu vitaminima i mineralima (posebno kalcijumom).
  6. Obavestite stomatologa o potencijalnoj trudnoći pre početka bilo kakve intervencije.
  7. Ne odlažite stomatološke intervencije. 

Dakle, važno je da buduće mame pravilno održavaju svoje oralno zdravlje tokom trudnoće. Redovne posete stomatologu, pravilna higijena zuba i desni, kao i zdrava ishrana, ključni su za prevenciju komplikacija koje mogu zahtevati snimanje zuba. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili pitanja, slobodno se obratite svom stomatologu. Briga o vašem oralnom zdravlju tokom trudnoće je važna i za vas i za vašu bebu.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka je tu da vam pruži najbolju moguću brigu i podršku tokom trudnoće.

Autor: Dr Branka Matović

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com