Zamena plombi

Zubne plombe spadaju u stomatološke materijale kojima se nadoknađuje izgubljeni deo zuba usled destrkcije zuba karijesom, erozijom ili ukoliko dođe do frakture zuba.

One predstavljaju potrošan materijal i posle određenog vremena se moraju zameniti. Koliko će one dobro i precizno stajati u ustima zavisi od više faktora. Pre svega od kvaliteta materijala koji koristi stomatološka ordinacija, kao i od same tehnike postavke plombe.

Da li naše ponašanje može uticati na ubrzano trošenje plombi?

Da. Svakodnevni obrasci ponašanja osobe čine značajan faktor trajnosti plombi.

Možda na to ne biste pomislili, ali loše navike prilikom konzumiranja hraneučestali kontakti između viljuške ili kašike i prednjih zuba mogu uticati na ubrzano trošenje plombi. Takođe, važan faktor predstavlja i vrsta hrane koja se konzumira.

Zatim, dnevno i noćno škrgutanje zubima (bruksizam) može dovesti do razvijanja velikih sila u vilici koje mogu izazvati pucanje plombi!

Posebno je potrebno naglasiti da je nepravilno održavanje oralne higijene jedan od faktora oštećenja kontakta plombi sa zubnom supstancom. Tu pre svega mislimo na lošu tehniku pranja zuba usled čega se plombe, koje se nalaze na bočnim stranama zuba, mogu oštetiti ili se mogu stvoriti prostori između plombe i samog zuba. Dok neredovno pranje zuba dovodi do zadržavanja dentalnog plaka na površini plombe i zuba i nastanka sekundarnog karijesa.

Kako prepoznati da je došao trenutak za zamenu plombe?

Jasni znaci koji ukazuju na to da je potrebna zamena ili ponovno postavljanje plombi su:

  • odlamanje delova plombi ili pojave pukotina između plombe i zuba,
  • pojave sekundarnog karijesa – karijesa ispod i pored plombe,
  • prebojavanja rubova plombi kao posledica neadekvatnog kontakta na spoju plombe i zuba,
  • ispadanje dotrajale plombe zbog prirodnog širenja i skupljanja zubne supstance usled promene temperature u ustima i višegodišnjeg korišćenja.

Ukoliko vi ili vaš stomatolog prepoznajete neku od ovih pojava na vašim zubima – potrebno je da brzo reagujete i sprečite razvijanje problema.

Zamena amalgamskih (sivih, metalnih) plombi

Amalgamske plombe predstavljaju stvar prošlosti u svakom smislu, kako estetskom tako i funkcionalnom. Danas se često postavlja pitanje – kada ih je potrebno menjati i da li ih zameniti belim, kompozitnim plombama?

Amalgamske plombe su dugo vremena bile materijal izbora za nadoknadu izgubljenog dela zuba. Jedan od glavnih razloga zašto su se toliko koristile jesu njihove fizičke osobine, tačnije njihova otpornost. Sa razvojem tehnologije, danas postoji čitava paleta kompozitnih materijala čije su osobine znatno unapređene usled čega su potisnule upotrebu amalgamskih plombi.

Imajući u vidu da se sa uklanjanjem amalgamskih plombi mora ukloniti i jedan sloj zdravog tkiva, preporuka je da se amalgamske plombe menjaju samo kada za to postoje opravdani razlozi. O nekima o njih pročitajte u nastavku.

Razlozi za zamenu amalgamskih plombi

Amalgamske plombe imaju tendenciju stvaranja oksida metala usled čega mogu dovesti prebojavanja desni i samih zuba!

Kod osoba koje u ustima, pored amalgamskih plombi, imaju i neke metalokeramičke krunice ili mostove – potrebno ih je zameniti zbog iz jednog manje poznatog razloga. To je postojanje razlike između električnih potencijala različitih metala, što dovodi do stvaranja galvanskih struja u usnoj duplji. One vremenom mogu izazvati ozbiljne promene na sluzokoži usne duplje, a pacijenti se često žale i na pojavu metalnog ukusa u ustima.

Vrlo često može doći do pucanja ovih plombi ukoliko nisu određene debljine i oštrih ivica u kavitetu i pojave zjapa između plombe i zuba usled deformacije – što takođe predstavlja jednu od indikacija za njihovu zamenu.

Dobar stomatolog će uvek prilikom pregleda oceniti da li vam je zamena plombi potrebna, ali ne ustručavajte se i sami da pitate!

U Stomatološkoj ordinaciji Magic Dent se trudimo da pratimo trendove razvoja materijala, tako da sa ponosom možemo da kažemo da je kvalitet naših plombi na visokom nivou. Iz tih razloga mi na svaku postavljenu plombu dajemo višegodišnju garanciju.

Autor: dr Branka Matović

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com