Trakice za izbeljivanje zuba predstavljaju jedan od preparata koji se nudi kao instant rešenje za izbeljivanje zuba u kućnim uslovima. Svakodnevno se na internetu, malim ekranima pa čak i u nedeljnicima mogu videti reklame za različite vrste preparata koji se koriste u cilju izbeljivanja zuba.

Da li trakice za izbeljivanje zuba mogu postići željene rezultate?

Da li su trake za izbeljivanje zuba pravi izbor za vas, i da li je sa njima moguće postići željeni efekat izbeljivanja zuba – pokušaćemo da vam pojasnimo u nastavku teksta!

Šta su trakice za izbeljivanje zuba?

Kako se koriste trake za izbeljivanje zuba i na kom principu rade? Trakice za izbeljivanje zuba predstavljaju preparat u vidu tankih lepljivih najlonskih tračica koje se lepe na zube i imaju za cilj da ih izbele. One u svom sastavu, kao glavnu supstancu, sadrže vodonik peroksid u koncentracijama od 3%, 6% i 9%. Pored toga sadrže i druge supstance koje im omogućavaju viskoznost i elastičnost i lako lepljenje za zube.

Zašto su trake za izbeljivanje zuba popularne?

Razlozi za korišćenje trakica za izbeljivanje zuba su raznovrsni.

Najčešći su:

 • brzina postizanja rezultata,
 • cena, ali i
 • nesvesno zaobilaženje posete stomatologu, koja za mnoge ljude predstavlja stres.

Da li su trake za beljenje zuba bezbedne i efikasne?

Jedno od najčešćih pitanja koje pacijenti nama postavljaju je da li su tračice za izbeljivanje zuba efikasne, bezbedne i da li ih uopšte treba koristiti?

Ordinacijsko izbeljivanje je bolji izbor nego trake za izbeljivanje zuba

Korišćenje svakog preparata za izbeljivanje zuba koji u svom sastavu sadrži vodonik peroksid i karbamid peroksid, pa čak i u malim koncentracijama, bez nadzora i konsultacije stomatologa predstavlja veliki rizik po vaše zube, pa i zdravlje uopšte. Imajući u vidu da su ovi preparati danas sve dostupniji, kao što je slučaj i sa izbeljivanjem zuba od strane kozmetičara u kozmetičkim salonima, morate biti jako oprezni. Jer da bi se započelo sa izbeljivanjem zuba, nephodno je izvršiti pregled usta i zuba pacijenta, a koji rade isključivo stomatolozi. Doktor stomatologije je taj koji mora proceniti 3 ključne stvari:

 1. Da li ste kandidat za izbeljivanje?
 2. Da li za to postoji indikacija?
 3. Koja metoda je pravi izbor za vas?

Odgovore na ova pitanja vam može dati samo stomatolog, i zato ne oklevajte da nam se obratite za savet!

POZOVITE NAS

5 ozbiljnih problema koje mogu izazvati trakice za izbeljivanje zuba

Kada na svoju ruku, bez prethodne konsultacije, koristite trakice za beljenje zuba, možete se susresti sa sledećim problemima:

 1. Ukoliko imate kamenac, konkremente ili prebojenosti zuba, izbeljivanje zuba neće biti efikasno!
 2. Ukoliko imate neadekvatne plombe na zubima, oksidi vodonik peroksida mogu doći do tkiva pulpe i izazvati oštećenja!
 3. Ukoliko imate nasledno oboljenje gleđi, korišćenje ovih preparata može dovesti do još većeg oštećenja vašeg zubnog tkiva!
 4. Ukoliko imate pojačanu osetljivost zuba, možete je još više pojačati primenom ovih sredstava!
 5. Ukoliko koristite trakice za izbeljivanje zuba na neadekvatan način, možete dobiti ozbiljne opekotine desni!

Sve ove stvari nestručna lica i kozmetičari ne znaju, nisu edukovani da ih prepoznaju i zbog svega toga se izbeljivanje mora vršiti pod strogo kontrolisanim uslovima od strane stručnog lica, kao i proizvodima renomiranih proizvođača stomatoloških materijala.
Uzevši sve ovo u obzir, naš savet je da se tokom redovne kontrolne posete stomatologu konsultujete o opcijama izbeljivanja zuba, o potencijalnim rezultatima ali i mogućim negativnim efektima te inače rutinske procedure.

Stručnjaci iz stomatološke ordinacije Magic Dent sa velikim iskustvom na polju izbeljivanja zuba vam stoje na raspolaganju za savete i konsultativne preglede!

Dr Branka Matović

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com