Jedno od pitanja sa kojim se svakodnevno srećemo u ordinaciji je: „Zašto su mi zubi tamne ili žućkaste boje i šta možemo da uradimo da budu svetlije boje?“.
Osnovna boja naših zuba određena je genetikom. Ona može varirati od žućkasto bele, plavičaste, ka sivo beloj. To najviše zavisi od sastava i građe gradivnog tkiva zuba, odnosno dentina i gleđi.

Izaberite željenu nijasnu boje zuba u ordinaciji Magic Dent

Postoji više faktora od kojih zavisi boja zuba, a možemo ih podeliti na unutrašnje i spoljašnje.

Koji su razlozi na koje ne možemo uticati, a koji dominantno utiču na boju zuba?

Unutrašnji faktori koji utiču na boju zuba su svi oni koji deluju na zube u periodu rasta i razvoja mlečnih i stalnih zuba. Oni se odigravaju dok su zameci zuba u vilicama, pre njihovog nicanja.

Najčešći razlozi promena boje na zubima nastaju kao:

  • posledica genetike,
  • posledica upotrebe nekih lekova (tetraciklina) koji dovode do pojave beličastih mrlja na zubima,
  • nedostatak ili višak kalcijuma u trudnoći koji utiče na boju zuba u vidu beličastih mrlja na zubima,
  • nedostatka određenih vitamina i
  • nedostatak fluorida.

Na koji način sami utičemo na boju naših zuba?

Spoljašnji razlozi su brojni, a pacijenti ih svojim svakodnevnim, dobrim ili lošim navikama, najčešće sami izazivaju.
Pre svega, loša oralna higijena koja uslovljava nakupljanje mekih naslaga i kamenca koji dovodi do žućkaste boje zuba. Takođe, konzumacija duvana, tamnih ili obojenih pića (kafe, čajevi, crveno vino, tamno voće) značajno menjaju izgled zuba i dovode do stvaranja nepoželjnih pigmentacija na zubnoj gleđi koje se mogu ukloniti samo peskiranjem i poliranjem zuba. Isto tako, prisustvo karijesa u vidu kredasto zamućene gleđi uslovljava promenu boje zuba na određenim površinama. Ukoliko se karijes se ne izleči na vreme, boja prelazi u tamnosmeđu pa čak i crnu nijansu. Takođe, ukoliko iz određenih razloga dođe do odumiranja tkiva pulpe, nekroze, gangrene ili neadekvatnog lečenja zuba dolazi do promene boje čitavog zuba u sivkasto braon pa čak i crnu boju. Ove promene se najčešće uočavaju na prednjim zubima, odnosno onim koji se nalaze u estetskoj regiji.

Kako do željene boje zuba? – Lako, uz Magic Dent

Ukoliko postoji nezadovoljstvo bojom naših prirodnih zuba, postoji veliki broj mogućnosti da to stanje popravimo!
Iako je boja zuba determinisana određenim faktorima, savremena stomatologija nam danas omogućava da značajno možemo da utičemo na boju naših zuba.
Procedure za promenu boje se kreću od odabira paste za pranje zuba sa većim sadržajem abraziva, poliranje i peskiranje zuba, izbeljivanja zuba (kućno ili ordinacijsko), pa sve do izrada faseta ili krunica na zubima koji imaju nezadovoljavajuću boju.
U svakom slučaju, pre odluke o promeni boje zuba neophodno je da se o postupcima i mogućnostima izmene boje prvo konsultujete sa svojim stomatologom.

ZAKAŽITE PREGLED

 


 

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com