Kako izbeliti zube efikasno i bezbedno?

Jedno od najčešćih pitanja koje nam klijenti postavljaju u svakodnevnom radu je: “Kako izbeliti zube bezbedno a efikasno?“. Jedna od prvih stvari koju primetimo pri upoznavanju, ili u komunikaciji sa drugim osobama su zubi. Beli zubi su postali ne samo nezaobilazan detalj svakog lepog osmeha, već i društvena potreba kako u privatnom, tako i u poslovnom okruženju.

Kako izbeliti zube: želja ali i potreba!

Da bismo na pravi način objasnili tehnike izbeljivanja zuba, neophodno je reći zašto zubi tokom života menjaju boju – postaju žući, prebojeni tamnim naslagama. Naime, površinski deo zubne supstance, gleđ, se sastoji od velikog broja gleđnih prizmi. Međutim, one nisu jedini deo gleđ – između prizmi se nalazi prostor koji je delimično porozan i u koji vremenom dolazi do ulaska raznih pigmenata iz hrane i pića koje svakodnevno koristimo. Ti pigmenti dovode do promene boje zuba. Sve metode izbeljivanja zuba imaju samo jedan cilj: uklanjanje tih prebojenosti i pigmenata iz gleđi i posledično izbeljivanje zuba.

Izbeljivanje zuba kod kuće: istina ili marketinški trik?

Kako izbeliti zube prirodnoU različitim tekstovima na društvenim mrežama, pa i u ponekim medijima se mogu pročitati tekstovi na temu kako izbeliti zube bezbedno a efikasno, odnosno brzo i bez oštećenja zubne supstance. Pa se tako može čuti da se u kućnim uslovima može sprovesti prirodno izbeljivanje zuba:

  • sodom bikarbonom,
  • aktivnim ugljem za zube,
  • kokosovim uljem za zube ili nekim sličnim preparatima.

Osim toga, svako od nas je u svom okruženju čuo i za razna iskustva izbeljivanja zuba, pa vam danas tako skoro svaka osoba može dati odgovor na pitanje kako je moguće izbeliti zube bezbedno, a opet i efikasno.

Da bismo razjasnili efikasnost metoda kućnog izbeljivanja zuba, potrebno je reći da sve metode koriste jednu tehniku, a to je abrazija površine zuba. Odnosno, nanošenjem i utrljavanjem čestica koje imaju hrapavu površinu, uklanja se isključivo površinski sloj pigmenata, bez ulaska u dublje slojeve gleđi.

Na isti ovaj način deluje i pasta za izbeljivanje zuba, kod koje i sami možete primetiti da je malo oštrija pod jezikom od ostalih pasta.

Na tržištu se mogu pronaći još i trake za izbeljivanje, koje se nude kao sredstva za brzo izbeljivanje zuba kod kuće, ali bez pravog efekta.

Znatno efikasniji efekat se postiže u stomatološkoj ordinaciji, tokom uklanjanja kamenca i poliranja zuba. Sve prethodno navedene metode ne predstavljaju izbeljivanje zuba.

Kako izbeliti zube je pitanje sa kojim se mi svakodnevno srećemo u stomatološkoj praksi. Pravo izbeljivanje zuba možete dobiti isključivo u stomatološkoj ordinaciji! Bitno je istaći da isključivo stomatolozi imaju znanje i obrazovanje da bezbedno i efikasno izvrše tu intervenciju na vašim zubima.

Kako izbeliti zube kod stomatologa?

Postoje različite metode i tehnike, kojima se postiže efekat izbeljivanja, a najčešće su:

  1. Lasersko izbeljivanje zuba
  2. Izbeljivanje lampom za izbeljivanje
  3. Ordinacijsko izbeljivanje upotrebom isključivo gela visokih koncentracija
  4. Kombinovano ordinacijsko-kućno izbeljivanje

Kako izbeliti zube, odnosno za koju od ovih tehnika se odlučiti? Potrebno je da znate sledeće stvari:

  • Kod svih prethodno navedenih tehnika se koriste visoke koncentracije karbamid-peroksida, od 10% do 45%.
  • Preparati sa preko 20% koncentracije se mogu koristiti isključivo u ordinacijaskim uslovima (tu spadaju prve 3 tehnike). Kod četvrte tehnike, u kojoj se koriste individualne folije, pacijent samo prvu seansu obavlja u ordinaciji, a nastavak tretmana se vrši kod kuće, naravno, uz kontrolne preglede kod stomatologa. Ova tehnika se ponekad i naziva kućnim izbeljivanjem zuba.

Kako izbeliti zube kod stomatologa i kod kuće?

Kako izbeliti zube: 3 tehnike izbeljivanja zuba

Najefikasniji i najbrži način izbeljivanja zuba je izbeljivanje laserom. U stomatološkoj ordinaciji Magic Dent koristimo najnapredniji laserski sistem – BIOLASE. Kao sredstvo za izbeljivanje upotrebljava se karbamid-peroksid u koncentraciji od 38% – 40% u obliku gela koji se nanosi na zube i aktivira pomoću laserske svetlosti. Iz aktiviranog gela se oslobađa kiseonik. On prodire u strukturu zuba i oksidacijom odstranjuje pigmente iz zubne strukture – tako se vrši izbeljivanje.

Tretman iziskuje jednu seansu u trajanju od 20 do 40 min i potpuno je bezbolan. Metoda je sigurna i bezbedna po strukturu zuba i zdravlje pacijenta.

Izbeljivanje lampom za izbeljivanje (Zoom lampa), je slično laserskom izbeljivanju, ali malo komplikovanije. Traje duže, i neophodno je zaštititi sluzokožu usne duplje, zbog potencijalnih oštećenja.

Ordinacijsko izbeljivanje upotrebom isključivo gela, je najstariji oblik ordinacijskog izbeljivanja, i najmanje efikasna tehnika od svih prethodno navedenih.

Od čega zavisi i koliko traje efekat izbeljivanja?

Kako izbeliti zube efikasno i bezbedno?Kako izbeliti zube i što duže održati efekat izbeljivanja? Faktor od koga najviše zavisi efekat izbeljivanja je početna nijansa boje zuba. Naime, postoje boje zuba koje se ni jednom tehnikom ne mogu izbeliti. To su zubi koji genetski imaju jednu od nezahvalnih nijasni, koje najčešće vuku na sivkastu ili braonžutu boju.

Takođe, neki preparati i lekovi koji su se ranije davali deci u terapiji raznih oboljenja su trajno prebojili zubnu supstancu. Oni su svojim delovanjem dovodili do promene boje stalnih zuba kod kojih je mineralizacija bila u toku. Kao najčešći takvi preparati se pominju tetraciklini.

Trajnost svake tehnike izbeljivanja zavisi od higijenskih i navika u ishrani. Ukoliko pacijenti pravilno održavaju oralnu higijenu, redukuju upotrebu hrane i pića sa jakim pigmentima, kao i upotrebu cigareta – efekti izbeljivanja mogu trajati i više godina!

Crveno vino, crni i zeleni čajevi, kao i pojedine namirnice kao što je kurkuma, mogu vrlo brzo da preboje zube, i da ponište efekte izbeljivanja.

Vremenom će zubi prirodno ponovo da polako tamne i “vraćaju se“ u staru boju. Zato je najbolje da se procedura izbeljivanja ponovi jednom godišnje.

Mr Sci Dr Dragan Gavrilov

POZOVITE NAS

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

five × three =

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com