Endokrune u stomatologiji

Endokrune se preporučuju kao definitivno rešenje nakon endodontskog lečenja zuba. Cilj je da se obezbedi estetska i funkcionalna rehabilitacija zuba sa velikim nedostatkom zubne supstance.

Šta su to endokrune?

Endodontski lečeni zubi su oni zubi kojima je izvđen živac usled karijesa ili zapaljenja pulpe zuba. Takvi zubi su posle lečenja znatno oslabljeni, krti i skloni lomljenju. Vrlo često oni pucaju usled velikog nedostatka zubne supstance.
U svakodnevnoj stomatološkoj praksi su se devitalizovani zubi (zubi kojima je izvađen živac) najčešće ojačavali posebnim kočićima, metalnim ili fiberglas, a koji su se ugrađivali u kanal korena zuba kako bi se njima nadoknadio nedostatak zubne supstance u kruničnom delu zuba. Međutim, ovim postupkom postoji mogućnost da se u isto vreme oslabi zub, pogotovo njegov koren.
Endokrune se u stomatološkoj ordinaciji Magic Dent primenjuju kod svih lečenih zuba sa većim gubitkom zubne supstance zbog brojnih prednosti koje imaju. Najznačajnija je to što endokrune ne moraju da uđu duboko u kanal korena zuba da bi bile čvrsto pozicionirane, odnosno nije neophodno značajnije uklanjanje zubne supstance da bi se obezbedila dobra stabilnost krunice. Endokrune su samim tim i ojačanje i krunica u isto vreme.

Endokruna

Kako se priprema zub za ovu vrstu krunice?

Procedura i priprema zuba je vrlo jednostavna. Zub se prepariše, potom skenira i na osnovu digitalnog otiska se izrađuje endokruna. Pacijent već u sledećoj poseti ordinaciji dobija krunicu. Ova vrsta krunica se trajno cementiraju posebnim kompozitnim cementima kojima se postiže čvrsta veza između krune i zuba, tako da ne postoji mogućnost odvajanja od zuba. Njima se postiže potpuna estetska i funkcionalna rehabilitacija lečenog zuba kao i duži vek trajanja zuba.

Dr Branka Matović

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com