Osmeh predstavlja jednu od prvih stvari koje zapazimo kada stupimo u komunikaciju sa nekom osobom. U današnje vreme osmeh je postao i deo manira, pozdravljanja sa prijateljima i poznanicima. Međutim, u uslužnim delatnostima osmeh predstavlja jednu bitnu stavku u komunikaciji i obavezan aspekt ophođenja sa klijentima.
Po osmehu možemo odmah da procenimo koliko neko vodi računa o svojim zubima, odnosno koliko je toj osobi stalo do lepog i prijatnog izgleda. Ukoliko bismo osmeh analizirali sa našeg, stručnog, aspekta osmeh predstavlja jednu vrlo kompleksnu ekspresiju stanja svakog od nas. Svakim svojim osmehom mi, nesvesno, pokazujemo unutrašnjost usne duplje, zube gornje i donje vilice, a vrlo često i desni u obe vilice. Naš sagovornik svoj prvi utisak o nama stiče već na taj, prvi pogled.

Ništa ne može ostaviti prvi bolji utisak od lepog osmeha!

Kombinacija faseta i keramičkih krunica

Koje su stvari bitne kada razmišljamo o promeni osmeha?

Osmeh, svakako, ne mora da bude savršen da bi ostavio lep utisak, ali ono što je najbitnije je da je osmeh “zdrav“ to jest da je stanje zdravlja usta i zuba na zadovoljavajućem nivou.
Koliko jedna osoba brine o stanju usta i zuba, vrlo često govori i koliko ta ista osoba vodi računa o opštem stanju zdravlja svog organizma.
Ukoliko u jednom trenutku osoba želi da promeni, ulepša svoj osmeh, odnosno oblik i boju zuba, ali i stanje i položaj desni, prvi stručnjak kome će se obratiti je stomatolog. Kod nas, u Magic Dent stomatološkoj ordinaciji, sa punom pažnjom i sistematskim pristupom se posvećujemo klijentima sa takvim željama.

Koji su koraci ka lepšem osmehu?

Proces analize, planiranja, a zatim i predstavljanja plana terapije klijentu su neophodni koraci. Nakon postizanja saglasnosti, kreće se u proces koji treba da rezultira novim, lepšim osmehom. Vrlo često on obuhvata i korekciju mekih tkiva, desni i naravno promenu izgleda zuba klijenta. U ovom tekstu ćemo se detaljnije pozabaviti promenom izgleda zuba, a korekciju mekih tkiva ćemo posebno objasniti.

Ulepšavanje osmeha - keramičke krunice ili fasete?

Kombinacija faseta i keramičkih krunica

Keramičke fasete ili krunice?

Pitanja koja dobijamo, a koja su i tema ovog teksta, vezana su za način promene oblika i boje zuba, odnosno da li je moguće uraditi keramičke fasete ili je neophodno uraditi bezmetalne keramičke krunice. U startu je potrebno naglasiti da je uvek manje invazivna metoda poželjnija, a u ovom slučaju to je izrada faseta. Potrebno je istaći da se keramičke fasete ne izradjuju “fabrički“, već za svaku osobu ponaosob.

Keramičke fasete, ljuspice, se postavljaju na zube na dva načina, u zavisnosti od stanja i položaja prednjih zuba:

  • bez preparacije spoljašnje površine zuba (non-prep fasete)
  • sa preparacijom samo spoljašnje i delimično sečivne ivice zuba.

Ko su kandidati za izradu keramičkih faseta?

U principu – svako ko želi da promeni oblik i boju svojih zuba. Potrebno je da je stanje desni zadovoljavajuće, kao i stanje potpornog tkiva zuba. Postoje i slučajevi kada se zbog vrste zagrižaja ne preporučuje postavka faseta, a tada se kao rešenje nameću bezmetalne keramičke krunice.

Ukoliko želite da saznate da li su keramičke fasete ili pak, keramičke krunice pravo rešenje za ulepšavanje vašeg osmeha – kontaktirajte naše stručnjake!

POZOVITE NAS

Koje probleme na prednjim zubima fasete mogu da reše?

Fasete odnosno viniri, kao i krunice, mogu da reše niz problema koji se javljaju na prednjim zubima kao što su okrnjeni zubi, velike i neadekvatne plombe, prebojenosti zuba, razmak između zuba i nepravilan položaj zuba.

U kojim slučajevima je potrebno uraditi keramičke krunice na prednjim zubima?

Ukoliko postoje veća oštećenja zubne supstance prednjih zuba, izuzetno velike plombe ili je potrebna obuhvatnija promena radi zadovoljenja estetskih zahteva, pristupa se izradi bezmetalnih keramičkih krunica.
Izrada keramičkih krunica ne umanjuje ni na koji način estetski aspekt rekonstrukcije izgleda zuba. One se proizvode od keramike koja propušta veliku količinu svetlosti (ta osobina se još naziva transparentnost) i samim tim daje prednjim zubima prirodan izgled.

O ostalim uslugama ulepšavanja izgleda vaših zuba možete pročitati u tašem tekstu o estetskoj stomatologiji.

Autor: Mr Sci dr Gavrilov Dragan

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com