Kako se danas proizvode metalokeramičke krunice?

Osnovna podela krunica u stomatologiji je na metalokeramičke i bezmetalne keramičke krunice.

Proizvodnja metalokeramičkih krunica: DMLS - 3D lasersko printanje metala.

DMLS – 3D lasersko printanje metala

Metalokeramičke krunice su se u stomatologiji pojavile polovinom prošlog veka. One se suštinski sastoje od dve vrste materijala: metala – koji predstavlja osnovu i keramike – koja prekriva metal i predstavlja deo koji se vidi u ustima. Vremenom se menjao i usavršavao način njihove izrade, u smislu vrste metala i keramike koja se koristila. Sve promene su išle u smeru poboljšanja kvaliteta i trajnosti, ali se najviše težilo tome da se unapredi njihov estetski aspekt.
One se i danas proizvode, ali je tehnologija preuzela primat u odnosu na raniji način izrade livenjem metala. Danas se one proizvode DMLS metodom, odnosno 3D laserskim printanjem metala, gde se postiže visoka preciznost izrade. Legure metala koje se koriste pružaju nam veliku preciznost u izradi, ali problem koji je oduvek postojao kod njih, a tiče se njihovog estetskog aspekta, i dalje postoji.
Naime, iako je keramika materijal koji u velikoj meri propušta svetlost, metal, koji se nalazi ispod nje, ne dozvoljava prolazak svetlosti. Iz ovog razloga metalokeramičke krunice ne mogu da zadovolje visoke estetske zahteve koje pred nas postavljaju naši klijenti.
U slučajevima kada je potrebno uraditi krunice na prednjim zubima, iz estetskih ili funkcionalnih razloga, uvek preporučujemo izradu bezmetalnih keramičkih krunica.

Šta su to keramičke krunice ili bezmetalne krunice?

Bezmetalne keramičke krunice se sastoje od osnove – koja je keramička, i keramike – koja je prekriva i daje konačan izgled krunici. Najbitnije karakteristike koje imaju bezmetalne keramičke krunice, u odnosu na metalokeramičke krunice, su propustljivost svetlosti i prelamanje svetlosti koja dolazi iz spoljne sredine do zuba. Na taj način one maksimalno oponašaju izgled prirodnih zuba. Ove osobine se najbolje mogu uočiti kod izrade zuba koji se vide u toku govora ili kod širokog osmeha. Ukoliko se u očima posmatrača ne primećuje da su zubi izrađeni kod stomatologa, naša misija je uspela. Međutim, potrebno je da postoje i određeni preduslovi da naš zadatak bude izveden kako treba od samog početka do kraja.

Koji su uslovi potrebni za izradu bezmetalnih keramičkih krunica?

Dobra priprema zuba koji će nositi krunice, pravilan odabir vrste keramičkog materijala kao i veština tehničara u izradi iste određuju kvalitet i trajnost keramičkih krunica.
Kod bezmetalnih keramičkih krunica se, kao osnova, koristi određena vrsta keramike koja je mnogo veće čvrstine od keramike koja je prekriva i koja se vidi u ustima. Na osnovu te razlike se bezmetalne keramičke krunice u osnovi dele na:

  • Proizvodnja bezmetalnih keramičkih krunica: CAD - CAM tehnologija

    CAD – CAM izrada krunica

    cirkonijum krunice i

  • staklo-keramičke krunice (glass krunice).

U današnje vreme se sve one proizvode CAD-CAM tehnologijom, isecanjem iz gotovih prefabrikovanih blokova. Vreme izrade ovih krunica je danas višestruko kraće od vremena kada su se prvi put pojavile na tržištu, a značajno je kraće u poređenju sa vremenom izrade metalokeramičkih krunica. U zavisnosti od indikacije i želje pacijenta za bojom budućih zuba, stomatolog je taj koji odlučuje koja vrsta bezmetalne keramike je najbolji izbor.

U stomatološkoj ordinaciji Magic Dent se svakodnevno bavimo planiranjem i izradom bezmetalnih keramičkih krunica. Potvrda toga je veliki broj zadovoljnih pacijenata. Fotografije nekih možete videti u prilogu.

Rezultati ugradnje bezmetalnih keramičkih krunica.

Bezmetalne keramičke krunice

Bezmetalne keramičke krunice - pravi izbor za ulepšavanje osmeha.

Bezmetalne keramičke krunice

Autor: Mr Sci dr Gavrilov Dragan

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com