Anatomija sinusnih šupljina

Na koji način su povezani sinusi i zubi? Sinusi predstavljaju šupljine kostiju glave u kojima se nalazi vazduh. Postoje četiri vrste sinusa, koji su imena dobili po kostima u kojima se nalaze. Razlikujemo frontalni (iznad očiju i nosa), etmoidalni (između očiju i korena nosa), sfenoidalni (duboko iza nosa) i maksilarni ili vilični sinus (sa strana nosa).
Sva četiri para sinusa su svojim izvodnim kanalima povezani sa nosnom šupljinom, pa se nazivaju i paranazalne šupljine.
Maksilarni ili vilični sinusi su parne šupljine u telu gornje vilice, koji svojom pozicijom mogu da budu u bliskom kontaktu sa položajem korenova gornjih bočnih zuba. Njihova veličina je individualna i genetski definisana. Mogu da budu manjeg promera i da se ne nalaze u projekciji korenova zuba gornje vilice, a s druge strane mogu da budu izuzetno voluminozni pa da se protežu od korenova prekutnjaka, a ponekad i od očnjaka, sve do poslednjeg kutnjaka u vilici.

Sinuzitisi

O tome kako su sinusi i zubi povezani govori upala sluzokože paranazalnih šupljina, koja se naziva sinuzitis.
Zapaljenje maksilarnog sinusa je najčešće praćeno zapaljenjem sluznice nosa kada govorimo o rinosinuzitisu. Prema uzroku infekcija može biti virusna, bakterijska i gljivična.
Prema toku bolesti razlikujemo akutnu, subakutnu i hroničnu formu sinuzita.
Akutna upala traje do tri nedelje, subakutna od tri do osam nedelja, a preko osam nedelja radi se o hroničnom obliku.
Simptomi na koje se pacijenti koji imaju neki od oblika sinuzitisa najčešće žale su: zapušenost nosa, pojavu sekreta u nosu i grlu, pritisak u srednjem delu lica, bolovi koji se šire ka oku, uhu i zubima (pojačavaju se pri saginjanju glave), suzenje očiju, gubitak čula ukusa, umor, malaksalost, povišenje telesne temperature.

Sumnjate da je Vaš sinuzitis poreklom od zuba? Zakažite pregled što pre!

 

 

 

 

 

Sinusi i zubi: sinuzitis poreklom od zuba

Kod stomatoloških intervencija se posebno mora voditi računa o maksilarnom sinusu pogotovo kod intervencija na gornjim bočnim zubima ili u tom delu vilice. Usled bliskih odnosa korenova bočnih zuba i sinusa, ukoliko dođe do međusobne komunikacije, postoji značajna mogućnosti širenja infekcije iz usta u sinusnu šupljinu. O povezanosti na relaciji sinusi i zubi govori i stastistka: do 12% maksilarnih sinuzitisa poreklom je od zuba.

Najčešći uzroci maksilarnog sinuzita su infekcije na i oko korenova gornjih bočnih zuba. Infekcija poreklom od zuba je po pravilu bakterijskog tipa, kao i infekcija u kanalu korena zuba, kao i na njegovom vrhu.

Maksilarni sinusi: najčešći uzroci sinuzitisa

U najčešće uzroke sinuzitisa maksilarnog sinusa spadaju:

  • akutni i hronični procesi na vrhovima korenova zuba;
  • zapaljenje parodoncijuma zuba, mekih i čvrstih struktura koje okružuju korenove zuba;
  • ciste;
  • perikoronitis, zapaljenje mekog tkiva usled nicanja umnjaka (najčešće impaktiranog trećeg molara).

Sinuzitisi maksilarnog sinusa koji nastaju kao komplikacije stomatoloških intervencija:

  • otvaranje sluzokože sinusa prilikom vađenja zuba;
  • potiskivanje dela korena ili celog zuba u sinus prilikom njegovog vađenja;
  • potiskivanje materijala za punjenje kanala korena zuba prilikom endodontskog tretmana istog;
  • potiskivanje delova endodontskih instrumenata prilikom endodontskog tretmana;
  • potiskivanje zubnih implantata u sinusnu šupljinu.

Simptomatologija sinuzitisa zubnog porekla je vrlo slična ili identična kao kod sinuzitisa drugog porekla. Najsigurniji znak da je u pitanju upala sinusa zbog zuba su jednostrano izraženi simptomi za razliku od ostalih vrsta sinuzitisa kod kojih se tegobe javljaju obostrano.

Dijagnoza sinuzitisa se postavlja detaljnom anamnezom, kliničkim pregledom, kao i analizom rentgenskih snimaka (snimak paranazalnih šupljina, OPT snimak kao i 3D snimak).

3D snimak pre vadjenja zuba koji je prouzrokovao sinuzitis

3D snimak pre vadjenja zuba koji je prouzrokovao sinuzitis

3D snimak 3 meseca posle vadjenja zuba koji je prouzrokovao sinuzitis

3D snimak 3 meseca posle vadjenja zuba koji je prouzrokovao sinuzitis

Tu smo za sva Vaša pitanja – pišite nam!

Sinusi i zubi: lečenje sinuzitisa zubnog porekla

Lečenje sinuzitisa na relaciji sinusi i zubi prvenstveno zavisi od uzroka. Osnov lečenja je da se ukloni izvor infekcije. U te svrhe se koristi hirurška, endoskopska i kauzalna terapija.
Kod otvaranja sinusa prilikom vađenja zuba, neophodno je uraditi plastiku sinusa, odnosno hirurško zatvaranje sinusa. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, nakon dijagnostikovanog otvaranja sinusa. U zavisnosti od veličine otvora koriste se konzervativne ili hirurške metode. Ako je otvor malog promera, u ranu izvađenog zuba se postavljaju sredstva za zaustavljanje krvarenja. Kod otvora većeg promera potrebno je uraditi manju hiruršku intervenciju kojom se stvaraju potrebni uslovi za zarastanje sinusa.
Kod utiskivanja stranih tela u sinus (korenova zuba, celih zuba, endodontskih instrumenata, zubnih implantata, stomatoloških materijala itd) potrebno je ukloniti strano telo iz maksilarnog sinusa. Ranije se za rešavanje tih problema izvodila hirurška intervencija po Caldvell-Luc-u. Ona predstavlja obimnu hiruršku intervenciju kod koje se otvara jedan zid sinusa kroz koji se uklanja strano telo uz obaveznu tamponadu koja se izvlači kroz nosnu šupljinu.
Danas postoji savremeniji način uklanjanja stranih tela iz maksilarnog sinusa, kao i rešavanja hroničnih promena sluzokože sinusa. Ta metoda podrazumeva primenu endoskopa i izvodi se u specijalizovanim ustanovama uz primenu totalne anestezije.
Tretman podrazumeva ulazak endoskopom kroz nosni otvor sinusa, gde se pod nadzorom kamere izvodi potrebna intervencija. Sama intervencija najčešće ne traje dugo i usled kratkog postoperativnog perioda rehabilitacije izuzetno je komforna za pacijenta.
Iako je neophodno uklanjanje uzroka infekcije, kod svih sinuzitisa maksilarnog sinusa najčešće je potrebna i antibiotska terapija, u okviru terapijskog protokola, ili kao prevencija mogućih komplikacija.

Autor: Dr Nebojša Mirković

 

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com