klinasta erozija zuba

Erozija zuba je pojava zbog koje nam se klijenti često obraćaju. Naime, radi se o problemima preosetljivosti zuba, najviše na hladno, a često i na slatko. To su najčešće osobe koje izuzetno vode računa o svojim zubima, pa bi ta pojava njima mogla da izgleda neočekivano pa i zabrinjavajuće. Pokušaćemo kroz ovaj tekst da pojasnimo uzroke pojave klinaste erozije zuba tj. osetljivosti, kao i načine njihovog rešavanja.

Šta je erozija zuba?

Erozija zuba tj. klinaste erozije zuba predstavljaju nekarijesna oštećenja tvrdog zubnog tkiva u njegovom vratnom delu. To je deo zuba uz desni, odnosno ispod nivoa desni u gornjoj vilici, a iznad nivoa desni u donjoj vilici.

Anatomija zuba
Slika 1: Anatomija zuba

Klinasta erozija zuba i građa zuba

Na početku ćemo se osvrnuti na građu zuba da bismo vam lakše pojasnili ove promene (slika 1).
Na površini svakog zuba nalazi se gleđ – najčvršće tkivo u ljudskom organizmu. Gleđ zuba je najčešće prozirna. Ispod nje se nalazi dentin koji je znatno mekši i žućkaste je boje. Preko dentinskih kanalića se nadražaji prenose do pulpe. U centralnom delu zuba nalazi se pulpa – organsko zubno tkivo, poznatije kao „zubni živac“, pri čemu je bitno istaći da pulpa osim nerva sadrži i krvne sudove.
Klinaste erozije zuba, kao što i sam njihov naziv govori, su promene u vidu klina (slika 2) koje prvo zahvataju gleđ, šire se u dentin, a nekad mogu ugroziti i vitalitet zuba šireći se ka pulpi.

Klinasta erozija zuba
Slika 2: Klinasta erozija zuba

Erozija zuba: uzroci i prevencija

Postoji više grupa uzroka klinastih erozija, a neke od njih se i javljaju istovremeno kod istih osoba, pa je neophodno rešavati ih istovremeno kako bismo zaustavili dalja oštećenja zubne supstance.

 1. Prva grupa uzroka je: agresivno četkanje zuba, četkanje zuba tvrdim četkicama kao i nepravilna tehnika pranja zuba.
  Prevencija ove grupe uzroka je: Upotreba četkica sa mekim vlaknima i korekcija tehnike pranja zuba.
 2. Druga grupa uzroka klinaste erozije je: dugotrajan i učestao nizak pH u ustima tj. velika kiselost. Ovo je najčešće posledica česte konzumacije kisele hrane i napitaka (limunada, voćni sokovi), gorušice kao hronične pojave, kao i želudačnog refluksa.
  Prevencija ove grupe uzroka je:
  promena načina ishrane;
  -konzumacija kiselih napitaka na slamčicu;
  terapija osnovnog gastrointestinalnog oboljenja.
  Greška koju pacijenti često prave je i pranje zuba odmah nakon jela ili pića. Potrebno je sačekati najmanje 20 minuta da bi se pH u ustima stabilizovao. Ako ne sačekamo, praktično kiseline utrljavamo u zube i tako dodatno oštećujemo tvrda zubna tkiva.
 3. Treća grupa uzroka je: parafunkcije, a najčešća je škrgutanje zubima (bruksizam i bruksomanija). Naime, gleđ zuba je najtanja u predelu vrata zuba. Vremenom kao posledica stalnog stiskanja zuba i „škripanja“ dolazi do pucanja gleđi tamo gde je najtanja i do produbljivanja oštećenja. Kod bruksista je najčešća lokalizacija klinastih erozija na prekutnjacima. Bruksisti vrlo često imaju i oštećenja griznih površina zuba, pa osetljivost zuba može biti i jačeg intenziteta.
  Prevencija ove grupe uzroka je: nošenje zaštitnih folija tokom noći, čime se onemogućava direktan pritisak zuba kao i trošenje zubne supstance.

Klinasta erozija zuba : lecenje

Klinaste erozije su lezije koje se vremenom produbljuju ukoliko se ne utiče na faktore koji su doveli do njihove pojave. One, osim što mogu uzrokovati osetljivost zuba na nadražaje iz spoljašnje sredine (npr. hladni napici pa čak i hladan vazduh), narušavaju estetiku a osim toga eksponirani dentin je osetljiviji od gleđi na nastanak i razvoj karijesa. Ako se erozija zuba ne sanira u dužem periodu, može se ugroziti i vitalitet zuba.
Sanacija klinaste erozije podrazumeva zaštitu zuba plombom bez preparacije i isključivanjem svih faktora koji su doveli do ove pojave.
Potrebno je reći da na tržištu postoje i paste za zube čijom primenom se može smanjiti osetljivost zuba na spoljne nadražaje. Nažalost, one nas samo rešavaju simptoma, tako da je poseta stomatologu jedini način da se erozija zuba trajno reši.

Autor teksta: Dr Marija Ivančević

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

thirteen − 8 =

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com