Vađenje zuba


Savremena stomatologija zasniva se na prevenciji gubitka zuba. Ipak, ponekad je vađenje zuba neophodno. Vađenje zuba (ekstrakcija) prestavlja oralno-hirurški zahvat kojim se zub odvaja iz zubne čašice (alveole) i uklanja iz nje. Izvodi se uz primenu lokalne anestezije i potpuno je bezbolan za pacijente. Zub je brojnim vlaknima, raspoređenim u raznim pravcima, vezan za zubnu kost. Prilikom vađenja ta se vlakna kidaju, a za to se koriste odgovarajući instrumenti, posebna tehnika kao i odgovarajuća, usmerena sila.

Šta se dešava nakon vađenja zuba?


vađenje-zubaPosle vađenja zuba, u ustima ostaje rana koja zarasta kao i sve ostale rane na drugim delovina tela. Zarastanje rana prolazi kroz nekoliko faza. Odmah posle vađenja zuba, nakon prestanka krvarenja, u rani se formira krvni ugrušak. Ugrušak štiti alveolarnu kost i obezbeđuje matriks za prorastanje krvnih sudova i osifikaciju.

Šta se dešava sa ranom?


On ima oblik kupe i ispunjava skoro celu alveolu izvađenog zuba. Prvog dana on je tamno crvene boje i elastičan je. Posle 2-3 dana rana postaje beličasta, usled ispiranja crvenih krvnih zrnaca pljuvačkom i proliferacijom fibrina što je normalan proces zarastanja. Za to vreme stvaraju se novi krvi sudovi i nova sluzokoža nastaje za 2 nedelje. Obnavljanje kosti traje najduže, počinje nakon 6 nedelje a završava 6 meseci nakon vađenja zuba.

Period oporavka


Nakon vađenja zuba, stomatolog daje određena uputstva pacijentu, o postekstrakcionom periodu, kako bi taj period protekao što bezbolnije. Pacijenti često, zbog straha, uzbuđenja, ili nečeg drugog, ne zapamte upute i savete koje im stomatolog govori. Zato je najbolje upute i savete dati u pisamoj formi. Upute treba da sadrže sledeće:

 • Sterilnu gazu, koja je postavljena preko rane, izbaciti 15 min. nakon vađenja
 • Ranu ne ispirati 24h nakon vađenja
 • Ishrana mora da bude prohlađena i kašasta
 • U predelu izvađenog zuba, spolja držati hladan oblog (10 mni držati pa 10 min pauza)
 • U slučaju bola, nakon prestanka anestezije, koristiti neke od analgetika koji ne sadrži acetil-salicilni kiselinu

Koje su moguće komplikacije?


Kao i sve oralno-hirurške intervencije i vađenje zuba nosi sa sobom rizik od mogućih komplikacija. U odnosu na broj izvađenjih zuba, mozemo reći da je procenat komplikacija posle vađenja zuba mali, ali je ipak prisutan. Najčešca kompikacija posle vađenja zuba je pojava bola. Bol posle vađenja zuba je nedovoljno razjašnjen fenomen.

Zapaženo je da intenzivniji bol nastaje nakon težih, traumtskih vadjenja, kao i kod vađenja u toku upalnih procesa. Predisponirajući faktori za nastanak bola su neadekvatna i nedovoljna ishrana, posebno nedostatak vitamina E i D.
Bol poslije vađenja zuba nastaje iz sledećih razloga:

 • Kada se krvni ugrušak nakon vađenja ne formira
 • Kada formirani ugrušak otpadne
 • Kada se krvni ugrušak inficira i gnojno raspadne.

U sva tri slučaja mehanizam bola je isti.

Pokidani nervni završeci izloženi su vanjskim mehaničkim, hemijskim i termičkim nadražajima ili su nadraženi toksinima bakterija. Jedna od najtežih formi bola, posle vađenja zuba, je pojava alveolita. Sinonimi za alveolit su bolna alveola, suva alveola, lokalni ostitis, alveolarni neuritis. Alveolit predstavlja poremećaj zarastanja rane. Ukoliko se krvni ugrušak raspadne, što se desava 2-3 dana nakon vađenja zuba, nastaje lokalna upala zida zubne alveole, što je praćeno bolom i otežanim zarastanjem rane. Bol se najčešće javlja 3-4 dana, nakon vađenja zuba. Po intezitetu bol je jak, pojačava se noću i u ležećem položaju.
Ponekad se javljaju pulsirajući bolovi, kao i neprijatan miris iz rane. Ivice rane su otečene i lividno crvene boje. Alveola izvađenog zuba je prazna ili ispunjena raspadnutim sivkasto-smeđim komadićima ugruška. Gubitak ugruška nastaje na više načina; ispiranjem rane čajevima, pljuvačkom ili nekim dezificijentnim rastvorima, ugrušak se može sekundarno inficirati i ako formoranje ugruška ide brže u gornjoj trećini zubne alveoli a njeno dno ostaje prazno ili ispunjeno raspadnutim delovima ugruška.

Lečenje alveolita


Pre uspostavljanja dijagnoze alveolita, porebno je uraditi rendgen snimak alveole da bi se isključilo prisustvo zaostalog korena, stranog tela ili delova alveolarne kosti u rani. Cilj lečenja alveolita jeste formiranje novog, zdravog, elastičnog, kompaktnog ugruška koji treba da ispuni skoro celu alveolu. To se postiže obradom rane, ispiranjem toplim riziološkim rastvorom i postavljenjem medikamentnog pakovanja. Obrada rane se vrši, uz primenu lokalne anestezije, kiretama kojim se uklanjaju delovi raspadnutog ugruška kao i površni, nekrotični deo alveolarne kosti sve do pojave svežeg krvarenja.

Toplim fiziološkim rastovorom se isperu opiljci kosti i u ranu se postavlja medikamentozno pakovanje koje štiti novoformirani krvni ugrušak i kost do pojave granulacija. Najčešće se koristi preparat po imenu alvogyl, koji može da ostane u rani jer se spontano resorbuje. Pored ovih mera, poželjna je i upotreba infra-crvenih zraka (solux-lampa) , 1-2 puta dnevno po 10 minuta.

Kada je vađenje zuba neophodno


Ukoliko, iz bilo kojih razloga, zub mora da se vadi potrebno je da se prilikom vađenja preventivno deluja na nastanak alveolita. Poželjno je da se zub izvadi sa što manje traume, da se otklone svi delovi kosti koji strče i koji su ogoljeni, da se uklone koštane pregrade između korenova i da se isprovocira krvarenje kako bi se alveola ispunila koagulumom.

Većina komplikacija, prilikom vađenja zuba, se primenom mera predostrožnosti, savesnim i profesionalnim radom mogu sprečiti ali je neophodno i da se pacijenti dosledno pridržavaju uputa dobijenih od stomatologa.


Ako imate dodatnih pitanja, obratite se našim stručnjacima!

Zakažite pregled i rešite dilemu da li je zub za vađenje ili ne!

 1. 25/02/2014

  Da li je moguće da bolovi nakon vađenja zuba imaju veze sa oporavljanjem tkiva od anestezije. Jedan zub mi je izvađen pod anestezijom (donji desni umnjak) i imala sam bolove i na mestu zuba (tog dana), i na obrazu, bolelo me je kad gutam i pričam, i uho me je bolelo. I tako danima. Drugi zub (donja leva sedmica) sam tražila da mi vade bez anestezije (po preporuci koleginice s posla kojoj su takođe vadili zub bez anestezije) i nakon vađenja nikakve ali apsolutno NIKAKVE bolove nisam imala. Tog dana sam osećala samo kao neku nelagodnost na tom mestu, sledećeg dana – ništa. I tu priču – o tome da nakon vađenja zuba bez anestezije nema bolova sam posle čula još od dvoje ljudi. Pre toga sam stalno čula ovakvu priču: vadio/la sam zub i kad je prošlo dejstvo anestezije imao/la sam nepodnošljive bolove. I kao i svi ti ljudi mislila sam da bolovi potiču od rane. Ali sad znam da to nije tačno. Rana ne boli uopšte. Kad se vadi bez anestezije. I jedino što mi je palo na pamet jeste da bolovi imaju neke veze sa anestezijom. Da li je nešto tako moguće. Pozdrav.

  • 25/02/2014

   Poštovana Snežana,

   Neprijatnosti i bolovi koje opisujete mogu da budu od davanja sprovodnje anestezije za donju vilicu, ali i ne moraju da budu od toga. Savetujem Vam da odete na pregled kod doktora koji je izvadio zub pa da on utvrdi o čemu se radi. Ni u kom slučaju ne savetujem vađenje zuba bez anestezije.

   Srdačan pozdrav.

 2. 06/03/2014

  Izvadio sam donji umnjak pre dva meseca, rana se još nije zatvorila konačno. Imao sam alveolit. Još koliko vremena treba da mi se zatvori rana? Šestica i sedmica su zdravi. Hvala i pozdrav.

  • 07/03/2014

   Poštovani Aco,

   Za koštano zarastanje kod hirurskog vađenja impaktiranog umnjaka potrebno je od 6 meseci do godinu dana.

   Srdačan pozdrav.

 3. 22/04/2014

  Pozdrav. Pre 8 dana sam izvadila zub. Nije mu bilo spasa. Od kako sam ga izvadila on me non-stop boli, ne boli jedino kada sam pod tabletama. Zvala sam i zubarku koja mi je vadila, rekla je da je bio dubok koren i malo teže za vaditi, dala mi tablete, terapija 5 dana, međutim ništa, ja i dalje osećam tu bol. Rana se do sada trebala i zatvoriti, kad otvorim usta, vidim da se lagano rana skuplja ali ima rupu duboku i malo se oseća smrad, tj. malo više kada sam pokušala da iščistim, i kada ne čistim osećam u ustima smrad. Ja više ne znam šta da radim, ne mogu da trpim bol 8 dana, to je trebalo da prođe do sada. Očajna sam. Planiram da opet odem do zubarke. Hvala unapred.

  • 23/04/2014

   Poštovana Rado,

   Stanje koje vi imate nakon vađenja zuba se naziva ALVEOLIT. Suština ovog oboljenja je u poremećaju u zarastanju rane, odnosno formiranju koaguluma. Alveolit se pojavljuje ili odmah nakon vađenja zuba ili trećeg, četvrtog dana nakon vađenja zuba. Najčešće se javlja baš u proleće i to nakon vađenja gangrenoznih ili pulpitičnih zuba. Vrlo često se može javiti i nakon komplikovanih vađenja impaktiranih umnjaka. Manifestuje se bolom i neprijatnim mirisom iz rane zuba.
   Bitno je da znate da sam alveolit nije infekcija, ali je svakako dobra podloga za nastanak infekcije. Iz tog razloga je bitno da se što pre javite svom stomatologu da vam sanira problem koji imate.

   Srdačan pozdrav.

 4. 09/06/2014

  Ovih dana bi trebala da izvadim 2 zdrave četvorke zbog ortodontskog aparata. Zanima me da li je bol posle vađenja zdravih zuba veći nego posle vađenja pokvarenih?

  • 10/06/2014

   Poštovana Ana,

   Kod vađenja intaktnih zuba ne očekuju se nikakve komplikacije. Ti zubi se obično rutinski i lako izvade, a samim tim i bol posle vađenja je manji nego nakon vađenja destruisanih zuba.

   Srdačan pozdrav.

 5. 01/07/2014

  Poštovani, hirurškom intervencijom pre sedam dana mi je izvađen zub (i cista). Pila sam antibiotike tri dana. Konce sam danas skinula. Nemam drugih problema osim izuzetno neprijatnog mirisa koji potiče iz rane. Nadala sam se da je problem u tim koncima, ali oni su skinuti, a miris je i dalje tu. Stvara mi prilične neprijatnosti. Da li bi pomoglo da nečim ispiram ranu? Molim vas pomozite mi da rešim problem! Hvala!

  • 02/07/2014

   Poštovana Sanja,

   Najbolje bi bilo da konsultujete hirurga koji je izvršio operaciju. Mi našim pacijentima, posle takvih intervencija, obično savetujemo ispiranje usta curaseptom od 12%.

   Srdačan pozdrav.

 6. 25/10/2018

  Postovani, izvadjena mi je, pre 10 dana, donja desna 8ica, rekli su da je proslo bez ikakvih problema. Bol ne prestaje. Jako sam vodila racuna o ishrani, ali je ipak upala hrana. Zatim sam 6og dana otisla na ciscnje rane, rana je ok, nije inficirana, nije otecena. Bol je taj dan popustio posle par sati, ali nije prestao. Danas sam napokon uzela koliko toliko normalno da jedem, hrana je ponovo upala povrsinski, ocistila sam fizioloskim jer je pocelo da me boli ponovo jace, ali sad bol ne popusta…. vise ne znam sta da radim..

 7. 14/11/2019

  Postovani, zubar mi je brusio donji desni kutnjak i nisam imala bolova sve do neki dan kad mi je stavio onu stvar za upijanje vode jer me bolila gornja petica pa je morao lijecit, inace ovaj kutnjak sto me boli je pod lijekom jer kao karijes je skroz malo dirao zivac i zato lijek i zubar je rekao da mu dolazim na kontrolu ali izaziva mi bol jaku i pitam se jel to normalno? Zar ne bi trebao lijek da smiri bol, a ne uzrokuje?

  • 15/11/2019

   Poštovana Mila,
   Vrlo je teško reći da li je normalno da osećate bol, s obzirom da ne znamo kakvo je stanje zuba pre postavljanja leka, a ne možete ni da nam kažete koji je lek stavljen. Neki lekovi mogu u početnoj fazi delovanja da pruzrokuju povećanje bola zuba. Nakon kraćeg vremena ta reakcija treba da smanji ili potpuno nestane.

   Srdačan pozdrav,
   Dr Gavrilov

 8. 19/04/2020

  Da li je bolje izvaditi zub nego ga liječiti?
  Osoba sam koja se itekako boji odlaska zubaru , zato imam tri zuba koja je najvjerojatnije moguće liječiti s tim da je vjerojatno neizbježno vadjenje živaca.
  Što se tiče šestice nju bih možda pretrpjela, ali gornje sedmice bih više voljela izvaditi.
  Idem za dva dana kod zubara pa ćemo vidjeti šta me očekuje, ali svakako bih htjela da čujem neko mišljenje prije.
  Hvala unaprijed i srdačan pozdrav

  • 15/06/2020

   Poštovana Leila,
   S obzirom da nama nije poznata situacija u ustima, odnosno stanje zuba koje planirate da popravljate, ne možemo vam sa sigurnošću reći koje je najbolje rešenje. Ukoliko postoji mogućnost, svaki zub je potrebno spasiti, odnosno izbeći njegovo vadjenje. Nakon dobrog endodontskog tretmana zuba, vadjenja živca i punjenja kanala korena, on može da vas služi još više godina ili decenija. Medjutim, ukoliko dodje do vadjenja zuba, tada bi na njegovo mesto trebalo postaviti nadoknadu koja može biti ili u vidu implanta sa krunicom, ili mosta.
   Naš savet Vama je da probate da sačuvate sve vaše zube, iako bi to podrazumevalo lečenje koje nekada može da predstavlja dugotrajan proces.

   Srdačan pozdrav,

   Dr Gavrilov

 9. 07/05/2020

  Poštovani, zub mi je otvoren već više od pola godine, u pitanju je gornja šestica. Okolo je plavkast i izbegavam da žvaćem sa te strane. Odlučila sam nasuprot strahu od stomatologa, da odem da sredim taj zub. Da li će ga izvaditi i ako da, da li postoji šansa da se spoje zubi kako ne bi bila velika rupa?

  • 15/06/2020

   Poštovana Tina,

   Stanje vašeg zuba se može proceniti na osnovu kliničkog pregleda i rendgen snimka. U zavisnosti od vaših godina, prostor se može smanjiti prirodnim putem, postavkom implantata ili postavkom fiksnog ortodontskog aparata. Procenu i predlog konačnog rešenja bi trebalo da bude uradjena od strane vašeg stomatologa.

   Srdačan pozdrav,
   Dr Gavrilov

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

12 + 12 =

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com