Hladna obloga može pomoći posle vađenja zuba

Vađenje zuba : oporavak i posledice

Kada je neophodno vađenje zuba oporavak je nešto što posebno brine naše pacijente. Redovno dobijamo mnoga pitanja na ovu temu i ovde ćemo pokušati da odgovorimo na najvažnija od njih, budući da je zaista poželjno da oporavak posle vađenja zuba prođe što komfornije, bez komplikacija.

Kako se vadi zub?

Vađenje zuba, odnosno ovaj oralno-hirurški zahvat podrazumeva da se zub odvaja iz zubne čašice (alveole) i uklanja iz nje. Izvodi se uz primenu lokalne anestezije i potpuno je bezbolan za pacijente. Zub je brojnim vlaknima, raspoređenim u raznim pravcima, vezan za zubnu kost. Prilikom vađenja ta se vlakna kidaju, a za to se koriste odgovarajući instrumenti i posebna tehnika.

Koliko je potrebno da zaraste rana nakon vađenja zuba?

Posle vađenja zuba u ustima ostaje rana koja zarasta kao i sve ostale rane na drugim delovima tela. Zarastanje rane posle vađenja zuba prolazi kroz nekoliko faza. Odmah nakon vađenja zuba, pošto prestane krvarenje posle vađenja zuba, u rani se formira krvni ugrušak, koji ima važnu ulogu u procesu oporavka.
Posle par dana rana postaje beličasta, što je normalan proces zarastanja i ne treba da vas brine. Stvaraju se novi krvni sudovi i nova sluzokoža nastaje za 2 nedelje. Obnavljanje kosti traje najduže – počinje nakon 6 nedelja a završava se 6 meseci nakon vađenja zuba.

Hladna obloga može pomoći posle vađenja zuba

Vađenje zuba : Oporavak uz prave savete

Za uspešno vađenje zuba oporavak je važna stavka i zato stomatolog daje određena uputstva pacijentu, kako bi taj period protekao što bezbolnije. Međutim, pacijenti često, zbog straha, uzbuđenja, ili nečeg trećeg, ne zapamte uputstva i savete stomatologa. Zato mi preporučujemo da se uputi i saveti daju u pisanoj formi. U svakom slučaju, oni treba da sadrže odgovore na sledeća pitanja:

 • Koliko treba da stoji gaza posle vađenja zuba? Sterilnu gazu, koja je postavljena preko rane, izbaciti 15 minuta nakon vađenja.
 • Da li je potrebno ispiranje rane nakon vađenja zuba? Ranu ne ispirati 24h nakon vađenja!
 • Šta jesti posle vađenja zuba? Ishrana mora da bude prohlađena i kašasta. Pre nego što neposredno posle vađenja zuba posegnete za kafom, cigaretama, alkoholom, ili pak krenete na plivanje ili neki intenzivni trening, ipak prvo konsultujte stomatologa.
 • Da li držati obloge nakon vađenja zuba? U predelu izvađenog zuba spolja držati hladan oblog (10 minuta držati pa 10 minuta pauza).
 • Šta ako se javi bol posle vađenja zuba? U slučaju da se jave bolovi nakon vađenja zuba (posle prestanka anestezije), treba koristiti analgetik koji ne sadrži acetilsalicilnu kiselinu.

Ukoliko u okviru ovog teksta ne pronađete odgovor na pitanje koje vas zanima, pišite našim stručnjacima!

Koje su moguće komplikacije posle vađenja zuba?

Kao i sve oralno-hirurške intervencije, i ova nosi sa sobom rizik od mogućih komplikacija. U odnosu na broj izvađenih zuba, možemo reći da je procenat komplikacija posle vađenja zuba mali, ali je ipak prisutan.

Najčešća komplikacija posle vađenja zuba je pojava bola.

Zašto se javlja bol posle vađenja zuba?

Bol posle vađenja zuba je nedovoljno razjašnjen fenomen. Zapaženo je da intenzivniji bol nastaje nakon težih, traumatskih vađenja, kao i kod vađenja u toku upalnih procesa. Predisponirajući faktori za nastanak bola su neadekvatna i nedovoljna ishrana, a posebno nedostatak vitamina E i D.

Bol nakon vađenja zuba nastaje i iz sledećih razloga:

 • kada se ne formira krvni ugrušak;
 • kada formirani ugrušak otpadne;
 • kada se krvni ugrušak inficira i gnojno raspadne.

U sva tri slučaja mehanizam bola je isti: Pokidani nervni završeci izloženi su spoljnim nadražajima ili su nadraženi toksinima bakterija. Jedna od najtežih formi bola posle vađenja zuba je pojava alveolita.

Šta je i zašto nastaje alveolitis nakon vađenja zuba?

Alveolitis je poremećaj zarastanja rane. Bol prouzrokovan alveolitisom se najčešće javlja 3-4 dana nakon vađenja zuba. Po intezitetu bol je jak, pojačava se noću i u ležećem položaju.
Ponekad se javljaju pulsirajući bolovi, kao i neprijatan miris iz rane. Ivice rane su otečene i jarko crvene boje. Alveola izvađenog zuba je prazna ili ispunjena raspadnutim sivkasto-smeđim komadićima ugruška. Gubitak ugruška nastaje na više načina:

 • ispiranjem rane čajevima – i zato izbegavajte ispiranje žalfijom ubrzo posle vađenja zuba,
 • ispiranjem pljuvačkom,
 • ispiranjem nekim dezinficijentnim rastvorom.

Alveolitis posle vađenja zuba: Lečenje

Cilj lečenja alveolita je formiranje novog, zdravog, elastičnog, kompaktnog ugruška koji treba da ispuni skoro celu alveolu. To se postiže obradom rane, ispiranjem toplim fiziološkim rastvorom i postavljanjem medikamentnog pakovanja. Najčešće se koristi preparat po imenu alvogyl, koji može da ostane u rani jer se spontano resorbuje. Pored ovih mera, poželjna je i upotreba infra-crvenih zraka (solux-lampa), 1-2 puta dnevno po 10 minuta.

Kada je gotovo vađenje zuba oporavak kreće odmah po završetku intervencije

Vađenje zuba : Oporavak i ostale komplikacije

Kada se završi vađenje zuba oporavak kreće odmah po završetku intervencije, a komplikacije se obično javljaju malo kasnije. Osim već navedenih problema, mogu se javiti:

 • otok,
 • temperatura,
 • glavobolja,
 • afte,
 • ciste.

U slučaju pojave bilo kojih od ovih simptoma treba da se obratite svom stomatologu. Ne zaboravite da nikada ne uzimate antibiotike i druge lekove na svoju ruku! U slučaju pojave infekcije, stomatolog će vam prepisati neophodnu terapiju.

Kako izbeći komplikacije posle vađenje zuba?

Ukoliko iz bilo kojih razloga zub mora da se vadi, potrebno je da se prilikom vađenja preventivno deluje na nastanak alveolita. Poželjno je da se:

 • zub izvadi sa što manje traume,
 • otklone svi delovi kosti koji štrče i koji su ogoljeni,
 • uklone koštane pregrade između korenova i
 • isprovocira krvarenje kako bi se alveola ispunila ugruškom.

Većina komplikacija prilikom vađenja zuba se može sprečiti primenom mera predostrožnosti i savesnim i profesionalnim radom, ali je neophodno i da se pacijenti dosledno pridržavaju uputa dobijenih od stomatologa.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se našim stručnjacima!

Zakažite pregled i rešite dilemu da li je zub za vađenje ili ne!

 1. 25/02/2014

  Da li je moguće da bolovi nakon vađenja zuba imaju veze sa oporavljanjem tkiva od anestezije. Jedan zub mi je izvađen pod anestezijom (donji desni umnjak) i imala sam bolove i na mestu zuba (tog dana), i na obrazu, bolelo me je kad gutam i pričam, i uho me je bolelo. I tako danima. Drugi zub (donja leva sedmica) sam tražila da mi vade bez anestezije (po preporuci koleginice s posla kojoj su takođe vadili zub bez anestezije) i nakon vađenja nikakve ali apsolutno NIKAKVE bolove nisam imala. Tog dana sam osećala samo kao neku nelagodnost na tom mestu, sledećeg dana – ništa. I tu priču – o tome da nakon vađenja zuba bez anestezije nema bolova sam posle čula još od dvoje ljudi. Pre toga sam stalno čula ovakvu priču: vadio/la sam zub i kad je prošlo dejstvo anestezije imao/la sam nepodnošljive bolove. I kao i svi ti ljudi mislila sam da bolovi potiču od rane. Ali sad znam da to nije tačno. Rana ne boli uopšte. Kad se vadi bez anestezije. I jedino što mi je palo na pamet jeste da bolovi imaju neke veze sa anestezijom. Da li je nešto tako moguće. Pozdrav.

  • 25/02/2014

   Poštovana Snežana,

   Neprijatnosti i bolovi koje opisujete mogu da budu od davanja sprovodnje anestezije za donju vilicu, ali i ne moraju da budu od toga. Savetujem Vam da odete na pregled kod doktora koji je izvadio zub pa da on utvrdi o čemu se radi. Ni u kom slučaju ne savetujem vađenje zuba bez anestezije.

   Srdačan pozdrav.

 2. 06/03/2014

  Izvadio sam donji umnjak pre dva meseca, rana se još nije zatvorila konačno. Imao sam alveolit. Još koliko vremena treba da mi se zatvori rana? Šestica i sedmica su zdravi. Hvala i pozdrav.

  • 07/03/2014

   Poštovani Aco,

   Za koštano zarastanje kod hirurskog vađenja impaktiranog umnjaka potrebno je od 6 meseci do godinu dana.

   Srdačan pozdrav.

 3. 22/04/2014

  Pozdrav. Pre 8 dana sam izvadila zub. Nije mu bilo spasa. Od kako sam ga izvadila on me non-stop boli, ne boli jedino kada sam pod tabletama. Zvala sam i zubarku koja mi je vadila, rekla je da je bio dubok koren i malo teže za vaditi, dala mi tablete, terapija 5 dana, međutim ništa, ja i dalje osećam tu bol. Rana se do sada trebala i zatvoriti, kad otvorim usta, vidim da se lagano rana skuplja ali ima rupu duboku i malo se oseća smrad, tj. malo više kada sam pokušala da iščistim, i kada ne čistim osećam u ustima smrad. Ja više ne znam šta da radim, ne mogu da trpim bol 8 dana, to je trebalo da prođe do sada. Očajna sam. Planiram da opet odem do zubarke. Hvala unapred.

  • 23/04/2014

   Poštovana Rado,

   Stanje koje vi imate nakon vađenja zuba se naziva ALVEOLIT. Suština ovog oboljenja je u poremećaju u zarastanju rane, odnosno formiranju koaguluma. Alveolit se pojavljuje ili odmah nakon vađenja zuba ili trećeg, četvrtog dana nakon vađenja zuba. Najčešće se javlja baš u proleće i to nakon vađenja gangrenoznih ili pulpitičnih zuba. Vrlo često se može javiti i nakon komplikovanih vađenja impaktiranih umnjaka. Manifestuje se bolom i neprijatnim mirisom iz rane zuba.
   Bitno je da znate da sam alveolit nije infekcija, ali je svakako dobra podloga za nastanak infekcije. Iz tog razloga je bitno da se što pre javite svom stomatologu da vam sanira problem koji imate.

   Srdačan pozdrav.

 4. 09/06/2014

  Ovih dana bi trebala da izvadim 2 zdrave četvorke zbog ortodontskog aparata. Zanima me da li je bol posle vađenja zdravih zuba veći nego posle vađenja pokvarenih?

  • 10/06/2014

   Poštovana Ana,

   Kod vađenja intaktnih zuba ne očekuju se nikakve komplikacije. Ti zubi se obično rutinski i lako izvade, a samim tim i bol posle vađenja je manji nego nakon vađenja destruisanih zuba.

   Srdačan pozdrav.

 5. 01/07/2014

  Poštovani, hirurškom intervencijom pre sedam dana mi je izvađen zub (i cista). Pila sam antibiotike tri dana. Konce sam danas skinula. Nemam drugih problema osim izuzetno neprijatnog mirisa koji potiče iz rane. Nadala sam se da je problem u tim koncima, ali oni su skinuti, a miris je i dalje tu. Stvara mi prilične neprijatnosti. Da li bi pomoglo da nečim ispiram ranu? Molim vas pomozite mi da rešim problem! Hvala!

  • 02/07/2014

   Poštovana Sanja,

   Najbolje bi bilo da konsultujete hirurga koji je izvršio operaciju. Mi našim pacijentima, posle takvih intervencija, obično savetujemo ispiranje usta curaseptom od 12%.

   Srdačan pozdrav.

 6. 25/10/2018

  Postovani, izvadjena mi je, pre 10 dana, donja desna 8ica, rekli su da je proslo bez ikakvih problema. Bol ne prestaje. Jako sam vodila racuna o ishrani, ali je ipak upala hrana. Zatim sam 6og dana otisla na ciscnje rane, rana je ok, nije inficirana, nije otecena. Bol je taj dan popustio posle par sati, ali nije prestao. Danas sam napokon uzela koliko toliko normalno da jedem, hrana je ponovo upala povrsinski, ocistila sam fizioloskim jer je pocelo da me boli ponovo jace, ali sad bol ne popusta…. vise ne znam sta da radim..

 7. 14/11/2019

  Postovani, zubar mi je brusio donji desni kutnjak i nisam imala bolova sve do neki dan kad mi je stavio onu stvar za upijanje vode jer me bolila gornja petica pa je morao lijecit, inace ovaj kutnjak sto me boli je pod lijekom jer kao karijes je skroz malo dirao zivac i zato lijek i zubar je rekao da mu dolazim na kontrolu ali izaziva mi bol jaku i pitam se jel to normalno? Zar ne bi trebao lijek da smiri bol, a ne uzrokuje?

  • 15/11/2019

   Poštovana Mila,
   Vrlo je teško reći da li je normalno da osećate bol, s obzirom da ne znamo kakvo je stanje zuba pre postavljanja leka, a ne možete ni da nam kažete koji je lek stavljen. Neki lekovi mogu u početnoj fazi delovanja da pruzrokuju povećanje bola zuba. Nakon kraćeg vremena ta reakcija treba da smanji ili potpuno nestane.

   Srdačan pozdrav,
   Dr Gavrilov

 8. 19/04/2020

  Da li je bolje izvaditi zub nego ga liječiti?
  Osoba sam koja se itekako boji odlaska zubaru , zato imam tri zuba koja je najvjerojatnije moguće liječiti s tim da je vjerojatno neizbježno vadjenje živaca.
  Što se tiče šestice nju bih možda pretrpjela, ali gornje sedmice bih više voljela izvaditi.
  Idem za dva dana kod zubara pa ćemo vidjeti šta me očekuje, ali svakako bih htjela da čujem neko mišljenje prije.
  Hvala unaprijed i srdačan pozdrav

  • 15/06/2020

   Poštovana Leila,
   S obzirom da nama nije poznata situacija u ustima, odnosno stanje zuba koje planirate da popravljate, ne možemo vam sa sigurnošću reći koje je najbolje rešenje. Ukoliko postoji mogućnost, svaki zub je potrebno spasiti, odnosno izbeći njegovo vadjenje. Nakon dobrog endodontskog tretmana zuba, vadjenja živca i punjenja kanala korena, on može da vas služi još više godina ili decenija. Medjutim, ukoliko dodje do vadjenja zuba, tada bi na njegovo mesto trebalo postaviti nadoknadu koja može biti ili u vidu implanta sa krunicom, ili mosta.
   Naš savet Vama je da probate da sačuvate sve vaše zube, iako bi to podrazumevalo lečenje koje nekada može da predstavlja dugotrajan proces.

   Srdačan pozdrav,

   Dr Gavrilov

 9. 07/05/2020

  Poštovani, zub mi je otvoren već više od pola godine, u pitanju je gornja šestica. Okolo je plavkast i izbegavam da žvaćem sa te strane. Odlučila sam nasuprot strahu od stomatologa, da odem da sredim taj zub. Da li će ga izvaditi i ako da, da li postoji šansa da se spoje zubi kako ne bi bila velika rupa?

  • 15/06/2020

   Poštovana Tina,

   Stanje vašeg zuba se može proceniti na osnovu kliničkog pregleda i rendgen snimka. U zavisnosti od vaših godina, prostor se može smanjiti prirodnim putem, postavkom implantata ili postavkom fiksnog ortodontskog aparata. Procenu i predlog konačnog rešenja bi trebalo da bude uradjena od strane vašeg stomatologa.

   Srdačan pozdrav,
   Dr Gavrilov

 10. 06/03/2021

  Dobro vece.Vadjen mi je zub sedmica u ponedeljak.Tog dana krvarenje nikako da stane ,dosta se smanjilo otisla sam kod stomatologa …doktorka je stavila lek da se formira koagulum.Posle 4 dana jer je bol i dalje bio prisutan u rani sam videla belicasto..otisla sam kod dr koja je izvadila nesto iz rane neprijatnog mirisa i stavila neki drugi lek…i rekla da se javim na kontrolu u ponedeljak.Medjutim mene i dalje boli danas i stvorio se koagulum opet ali ispod vidim belicasto tj oko toga i daje boli uho i drugi zubi ( bolelo je i od prvog dana vadjenja) Neki savet do ponedeljka molim Vas.Hvala.

  • 09/03/2021

   Poštovana,

   Stanje koje vi imate se naziva alveolit. Ono pretstavlja infekciju rane, nakon vadjenja zuba. Neophodno je da prodje vreme da infekcija prodje.

   Srdačan pozdrav,
   Vaš Magic Dent

 11. 20/03/2021

  Postovani doktore, imam cistu na vrhu korena na donjem levom drugom predkutnjaku. Bio sam kod zubara i on je probio kompletan zub i kao iscistio i zatvorio je zub lekom. Mene zub boli mnogo sa kratkim popustanjem vec dva dana. Interesuje me dali cu resiti problem sa cistom ukoliko izvadim zub? Unapred hvala.

  • 31/05/2021

   Poštovani,

   Ukoliko intenzitet bola ne počne da se smanjuje, jedino rešenje će biti vadjenje zuba, i uklanjanje ciste kroz postekstrakcionu ranu, odnosno prostor gde su se nalazili korenovi zuba.

   Srdačan pozdrav,

 12. 08/11/2021

  Poštovana Jelena,
  S obzirom da se pojavio i otok, pored bola,obavezno se javite svom stomatologu.
  Srdačan pozdrav,
  Dr Gavrilov

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

18 − eighteen =

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com