Šta sve obuhvata protetika?

Da li i vas protetika prvo asocira na proteze? To je slučaj sa većinom ljudi van stomatološke struke. Takvo razumevanje protetike kao grane stomatologije predstavlja zaostavštinu ne tako davne prošlosti, kada su totalne proteze i mostovi zaista i bili glavna sredstva protetike za nadoknadu zuba koji nedostaju. Međutim, zubna protetika je poslednjih decenija vrtoglavo napredovala, sa posebnim akcentom na komfor, kvalitet života pacijenta i neizostavnu estetiku.

Magic Dent - Protetika pruža prava rešenja u slučaju nedostatka zuba

Protetika kao zasebna grana stomatologije se dakle bavi nadoknadom zuba koji nedostaju ili iz nekog razloga morali biti izvađeni, i nadoknadom okolnih tkiva koja se neminovno izgube usled vađenja zuba. Fiksne protetske nadoknade se trajno fiksiraju na raspoloživim zubima koji preostaju u vilici, a mobilne nadoknade se mogu skidati.
Otkrijte na koje tačno načine mobilna i fiksna protetika rešavaju probleme nadoknade izgubljenih zuba ili pak njihovih određenih nepravilnosti.

6+1 rešenja koja nudi protetika

Rešenja koja nudi savremena protetika zuba u jednom svom delu zalaze u domen estetske stomatologije. Tako npr. fasete ili viniri obezbeđuju željeni oblik, boju pa i položaj zuba, time ispunjavajući prevashodno estetske ciljeve.

Rešenja koja protetika zuba nudi i iz estetskih razloga, ali prvenstveno iz zdravstvenih, a radi nadoknade zuba koji nedostaju su sledeća:

  1. Krunice ili navlake za zube – idealno rešenje za oštećen zub ili nadoknadu nedostajućeg kruničnog dela zuba;
  2. Mostovi – izrađuju se u slučaju nedostatka jednog ili više zuba, pri čemu je neophodno brušenje zuba koji su nosači mosta;
  3. Parcijalne proteze – rešenje u slučaju gubitka više zuba;
  4. Totalne proteze – rešenje kod gubitka svih zuba;
  5. Krunice na implantatima – preferirana alternativa mostovima za zube;
  6. Totalne proteze na implantatima – kada se proteza kopča na postavljene implante. Ovakve totalne proteze se mogu redukovati i na taj način postaju izuzetno koforno i funkcionalno rešenje.

Ako se pitate da li stomatoloska protetika može rešiti vaš problem, zakažite pregled u ordinaciji Magic Dent i budite uvereni da će naši iskusni stomatolozi pronaći najbolje moguće rešenje za vas!

ZAKAŽITE PREGLED

Magic Dent - Protetika je oblast izbora naših stomatologa u slučaju potrebe nadoknada zuba

Šta postiže fiksna protetika?

Fiksnom protetikom nadoknađujemo jedan ili više nedostajućih zuba, odnosno ispravljamo nepravilnosti u obliku i položaju stalnih zuba. Ukoliko se fiksnom protetikom tretira regija prednjih zuba, mogu se očekivati skoro idealni estetski rezultati.
Od metoda ovde spadaju već spomenute fasete, krunice i mostovi. A od materijala se najčešće koriste:

  • Press-keramika – pruža veću mogućnost za postizanje prirodne transparencije novoizrađenog zuba.
  • Cirkon-oksid – zbog svoje čvrstoće i trajnosti trenutno najpopularniji materijal za izradu bezmetalnih keramičkih krunica, koji je u poslednje vreme dostigao i najviše estetske kvalitete.
  • Mostovi od metalkeramike su “klasični” radovi fiksne protetike. Savremena keramika je visokog kvaliteta i estetske vrednosti. Metalna baza prekrivena je u potpunosti keramikom, čime su zadovoljeni i estetski zahtevi.

Kada metode fiksne protetike nisu opcija, tu je mobilna protetika

Kada je situacija u usnoj duplji takva da fiksni protetski radovi nisu izvodljivi, zubna protetika nudi mogućnost mobilnih radova.

Mobilna protetika podrazumeva mobilne proteze, koje mogu biti totalne i parcijalne. Dok se totalne proteze izrađuju isključivo od akrilata, parcijalne proteze mogu biti izrađene od dveju vrsta materijala: akrilata i wirona (s metalnom bazom). Koje rešenje će biti ponuđeno pacijentu najviše zavisi od zatečene situacije u usnoj duplji.

Magic Dent - Protetika: naši radovi govore umesto nas

U protetici postoji rešenje za sve slučajeve

Ako vaša situacija:
a) ne ispunjava uslove za gore navedene varijante,
b) a vi ne želite opciju koja uključuje zubne implantate (krunice ili totalne proteze na implantatima),
onda su vam na raspolaganju kombinovani radovi.

Oni podrazumevaju izradu krunica ili mostova na preostalim zubima, dok se bezubi delovi nadoknađuju parcijalnom skeletiranom protezom koju je neophodno skidati zbog održavanja oralne higijene.

Zubna protetika vraća osmeh i samopouzdanje

Osim da obezbedi nadoknadu za zube koji nedostaju i time vam omogući normalno žvakanje i očuvanje funkcije desni i vilice, cilj zubne protetike je i da vam vrati blistav osmeh, komfor i samopouzdanje. Kada je u pitanju zubna protetika cene dosta variraju zbog mnogih različitih metoda koje ona obuhvata i specifičnosti svakog slučaja. Zato je najbolje da dođete na pregled i da naši stručnjaci za protetiku odrede najbolje rešenje za vas konkretno i izlože vam plan. Na vama je samo da ga sledite!

POZOVITE NAS