Šta je estetska stomatologija i kakva je primena u praksi?

Estetska stomatologija Magic Dent

Estetska stomatologija podrazumeva niz različitih procedura i postupaka koji se primenjuju u cilju postizanja željenog estetskog rezultata.
Danas svaka stomatološka intervencija ima imperativ estetike. Najčešće estetske intervencije u ustima su izbeljivanje zuba, izrada keramičkih faseta, odnosno ljuspica, i postavljanje kompozitnih plombi.


Izbeljivanje zuba

Najefikasniji i najbrži tretman izbeljivanja zuba svakako predstavlja izbeljivanje laserom.

Beljenje zuba predstavlja jednu od vodećih disciplina estetske stomatologije I poprima sve veću popularnost. To je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa zuba koje mogu biti spoljašnje (kao posledica neadekvatnog održavanja oralne higijene, konzumiranja tamnih pića, izloženosti zuba solima metala i unutrašnje – gde dolazi do nakupljanja naslaga u samoj unutrašnjosti zuba koje utiču na njegovu prirodnu boju (tetraciklinska prebojenost, endemska fluroza, traume itd). Izbeljivanje zuba laserom se danas sve češće primenjuje.
Najnapredniji laserski sistem BIOLASE pruža brojne prednosti u odnosu na ostale tehnike beljenja zuba:

  • dva puta bržu proceduru
  • tri do devet nijasni svetliju boju
  • mogućnost izbeljivanja kod osetljivih zuba

Započinjanje terapije beljenja zahteva određenu pripremu koja podrazumeva uzimanje saglasnosti pacijenta za beljenje zuba, saniranje karijesnih lezija, uklanjanje čvrstih i mekih naslaga.
Prvo što je potrebno uraditi jeste izvršiti zaštitu mekih tkiva opaldamom koji se postavlja na gingivu zuba koji se tretiraju čije se učvršćivanje vrši polimerizacijom, kako bi se sprečilo kaustično delovanje sredstva za izbeljivanje. Kao sredstvo za izbeljivanje se koristi vodinik peroksid u koncentraciji od 38% – 40% u obliku gela koji se nanosi na zube i aktivira pomoću laserske svetlosti. Iz aktiviranog gela se oslobađa kiseonik koji prodire u strukturu zuba, mehanički odstranjuje pigmente iz zubne strukture i na taj način se vrši izbeljivanje.

Tretman je jednoseansan, traje od 20 do 40 min i potpuno bezbolan. Metoda je sigurna i bezbedna po strukturu zuba i zdravlje pacijenta. Trajnost intervencije zavisi od higijenskih navika i navika u ishrani. Ukoliko pacijenti pravilno održavaju oralnu higijenu, redukuju upotrebu hrane i pića sa jakim pigmentima , kao i upotrebu cigareta efekti beljenja će se videti i nekoliko godina. Vremenom, zubi će polako tamneti i “vraćati se“ u prirodnu boju . Zato je najbolje ponavljati proceduru izbeljivanja jednom godišnje.

Tretman traje samo 20 minuta, a rezultati su maksimalni.


Fasete

Fasete, ili ljuspice, su tanki keramički ili kompozitni oblici koji se lepe na površinu zuba.
Fasete mogu biti izrađene od različitih materijala, ali najčešće je to keramika, jer je dovoljno čvrsta, postojana i ima prirodan izgled. Razlika između keramičke krune i fasete je ta što se kod fasete brusi samo prednja površina zuba.

Keramičkim fasetama rešavamo estetske nedostatke zuba, dok se keramičkim krunama rešava i funkcionalnost.


Kompozitne plombe

Kompozitnim plombama moguće je sanirati, ali i ulepšati prednje kao i bočne zube bez brušenja.
Moderni materijali dopuštaju nam dobijanje visokog estetskog učinka korišćenjem kompletnog spektra boja.

  • Izbeljivanje zuba
  • Estetski ispuni
  • Zubni nakit