Šta obuhvata dečija stomatologija?

Deca su posebni pacijenti i traže posebne metode rada.

S njima treba raditi brzo, nestrpljivi su i često jako uplašeni.

Zalivanje fisura zuba, pogotovo trajnih, neophodna je zaštita i čini rane zube otpornijima na karijes. Lečenje mlečnih zuba najbolja je garancija za zdrave zube u starijoj dobi.

Zalivanje fisura zuba štiti od karijesa, tako što se na njih nanosi površinski premaz sa dodatkom fluora. Takve jednostavne metode i tretmani garantuju zdrave zube u budućnosti.

  • Stomatologija za decu
  • Zalivanje fisura

Jedan od načina prevencije karijesa kod dece je primena fluorida , čije stalno prisustvo u niskim koncentracijama u usnoj duplji doprinosi boljoj remineralizaciji zuba i zalečenju početnih karijesnih lezija.

Najrasprostranjeniji način primene fluorida na svetu je korišćenje pasta za zube koje ga sadrže.

Deci školskog uzrasta se preporučuju tabletice fluorida ( Fluorogal tablete u koncentracijama 0,25 mg; 0,5 mg ili 1,0 mg) koje se žvaću ili sisaju uz kontrolu roditelja. Dokazano je da redovno korišćenje pod nadzorom u periodu od 3 godine dovodi do smanjenja pojave karijesa.

Kod malih pacijenata visokog rizika za nastanak karijesa, moguća je primena visokokoncentrovanih fluorida u stomatološkoj ordinaciji tj. fluorizacija zuba.

Cilj tretmana je povećanje otpornosti zuba koji nisu zahvaćeni karijesom,  remineralizacija početnog i usporavanje uznapredovalog karijesa.

Sam postupak je kratkotrajan i bezbolan.

Na zube očišćene od čvrstih i mekih naslaga se nanosi gel ili tečnost koje pacijent ne treba da guta. Fluoridi koji se ugrade u gleđ čine zub otpornijim na dejstvo kiselina koje produkuju bakterije i dodatno usporavaju  pojavu kvarova.

Ovaj tretman se preporučuje kod dece predškolskog i školskog uzrasta.

Novija istraživanja su pokazala da unošenje fluorida tokom trudnoće ne utiče značajno na formiranje kvalitetnijih zuba deteta. Naime, količina fluorida koja preko placente  pređe u krvotok bebe je zanemarljiva i najvećim delom se ugradi u kosti.

Kako se kariogene bakterije prenose sa roditelja na bebu, najbolja zaštita deteta je zdrava ishrana i redovno i pravilno održavanje oralne higijene majke i drugih članova porodice koji sa njim dolaze u kontakt.