Zamena plombi

Zubne plombe spadaju u stomatološke materijale koje nadoknađuju izgubljeni deo zuba usled destrukcije karijesom, frakture ili erozije zuba. Postoje dve vrste plombi, to su kompozitne (bele) i amalgamske (sive) plombe koje se danas sve ređe koriste. 

Faktori koji utiču na postojanost plombi

Zubne plombe predstavljaju potrošan materijal i posle određenog vremena se moraju zameniti. Na to može uticati dosta faktora:

  • vrsta hrane
  • loše navike tokom jela
  • određene parafunkcije kao što su bruksizam i škrgutanje zubima gde dolazi do razvijanja velikih sila u vilici koje mogu izazvati pucanje plombi
  • nedovoljno održavanje oralne higijene gde dolazi do zadržavanja dentalnog plaka na površini plombe i zuba i nastanka sekundarnog karijesa
  • preobojavanje rubova plombe (spoj površine zuba i plombe) kao posledica upijanja pigmenata iz hrane koju jedemo.

Zubne plombe su potrošan materijal i posle određenog vremena se moraju zameniti!

Što se tiče amalgamskih plombi, danas se često postavlja pitanja: kada ih je potrebno menjati i da li ih zameniti belim plombama?

Amalgamske plombe su dugo vremena bile materijal izbora za nadoknadu izgubljenog dela zuba. Jedan od glavnih razloga zašto su se toliko koristile jesu njihove fizičke osobine, tačnije njihova otpornost. Sa razvojem tehnologije, danas postoji čitava paleta kompozitnih materijala čije su osobine znatno unapređene usled čega su potisnule upotrebu amalgamskih plombi.

Razlozi koji idu u prilog zamene plombi

Amalgamske plombe imaju tendenciju otpuštanja metala usled čega mogu dovesti prebojavanja gingive i samog zuba. Kod osoba koje u ustima imaju amalgamske plombe i neke metalokeramičke krunice ili mostove treba ih zameniti zbog postojanja razlike između električnih potencijala što dovodi do stvaranja galvanskih struja u usnoj duplji koje vremenom mogu izazvati promene na oralnoj sluzokoži, prisustvo sekundarnog karijesa, hrapava, neispolirana plomba, ako je veza sa zubom oslabljena.  Vrlo često može doći do pucanja ovih plombi ukoliko nisu određene debljine i oštrih ivica u kavitetu i pojave zjapa između plombe i zuba usled deformacije što takođe predstavlja jednu od indikacija za njihovu zamenu.

Imajući u vidu da se sa uklanjanjem amalgamskih plombi mora ukloniti i jedan sloj zdravog tkiva, preporuka je da se amalgamske plombe menjaju samo kada za to postoje određeni razlozi!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

19 + seventeen =

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com