Šta je izbeljivanje zuba?


Veoma popularna i tražena estetska procedura u savremenoj stomatologiji, izbeljivanje zuba, predstavlja odgovor na potrebu za prijatnijom i lepšom spoljašnjosti.

Od čega zavisi boja zuba?


izbeljivanje-zubaBoja zuba kod svakog pojedinca zavisi od više faktora. Najviše je uslovljena bojom dentina, zubne supstance koja se nalazi ispod gleđi, površinskog sloja zuba. Boja dentina je najčešće genetski uslovljena i varira od svetlo žute, žute, tamno žute, braon, pa čak i sivo-zelene. Osim dentina, optičke karakteristike gleđi daju takođe značajan doprinos boji zuba. U zavisnosti od građe zuba oni su manje ili više transparentni, (prozračni), ili su translucentni, pa primljenu svetlost delimično propuštaju, ali i rasejavaju. Prirodni zubi imaju jos jednu optičku karakteristiku, fluorescentnost. Drugim rečima, gleđ, kao fluorescentna supstanca, apsorbuje ultravioletno zračenje određene talasne dužine, a emituje ljubičastu svetlost, koja zajedno sa svetlošću koja se reflektuje na površini, određuje boju zuba.

Utisak o boji zuba zavisi i od okruženja u kome se nalazi pojedinac, količine i vrste svetlosti, odnosno od tena, ruža za usne, i slično. Na boju zuba utiču meke i tvrde naslage porekla hrane, pigmenti ili kamenac. Po pravilu, upotreba duvana, kafe, čajeva, crnog vina, različitih osvežavajućih napitaka, dovodi do bojenja zuba, odnosno taloženja pigmenata koji se ne mogu ukloniti redovnim pranjem zuba. Uklanjanje prethodno pomenutih naslaga i poliranje zuba predstavljaju prvi korak ka dobijanju beljih zuba.

Zašto je potrebno izbeljivati zube?


Beli i blistavi zubi nisu samo odraz dobrog i redovnog održavanja oralne higijene, već predstavljaju i sliku o zdravlju celog organizma. Takva spoljašnost svakako doprinosi i povećanju samopouzdanja, ostvaruje se kvalitetnija komunikacija i doprinosi većem uspehu kako na poslovnom tako i na privatnom planu.

Šta se u stvari događa tokom procesa izbeljivanja zuba?


Preparati koji se koriste za izbeljivanje zuba su u osnovi na bazi vodonik-peroksida, (hidrogena) ili karbamid-peroksida. Tokom primene preparata za izbeljivanje, u zubima se odigrava proces oksidacije tokom kojeg preparat prolazi kroz poroznu strukturu zuba i oksidiše interprizmatske naslage, koje su se tu istaložile tokom vremena.

Pre počinjanja procesa izbeljivanja neophodno je utvrditi boju zuba pacijenta, kako bi se mogli proceniti krajnji efekti. Neophodno je reći da su gornji zubi za nijansu belji od donjih i da su očnjaci kod većine osoba “žući“ od ostalih zuba.

Različite metode izbeljivanja zuba prisutne su na našem tržištu i u osnovi, razlikuju se isključivo po koncentraciji preparata koji se koriste. Preparati koji se mogu videti na televizijskim reklamama spadaju u grupu preparata niske koncentracije karbamid peroksida, i oni, zbog male koncentracije aktivne supstance imaju vrlo ograničen spektar dejstva. S druge strane u stomatološkim ordinacijama koriste se preparati visokih koncentracija koji se mogu upotrebljavati isključivo pod nadzorom stomatologa. Sam tretman i brzina izbeljivanja zavise od izbora pacijenta, odnosno od stepena prebojenosti njegovih zuba. Tako, zubi se mogu izbeliti u jednoj ili dve posete, odnosno za nekoliko dana ukoliko se radi sa nizim koncentracijama. Tada se izradjuju specijalne folije, koje odgovaraju obliku zuba svakog pojedinca, i koje omogućuju takozvano noćno izbeljivanje, koje se opet mora vršiti pod kontrolom stomatologa. Ordinacijsko izbeljivanje se vrši i primenom specijalnih lampi, sa svetlošću odgovarajuće talasne brzine koje ubrzavaju sam proces izbeljivanja.

Sam proces izbeljivanja nosi određene propratne efekte koji mogu da dovedu do neprijatnosti kod pacijenata. Hemijska oštećenja desni od sredstava za izbeljivanje, ukoliko desni nisu adekvatno zaštićene, povećana osetljivost zuba na hladno i druge nadražaje i kada se procesom izbeljivanja dobije isuvise svetla boja zuba, poznato kao “overbleaching”, koji daje utisak neprirodnih zuba.

Vrlo je bitno istaći da efekat beljenja nije trajan. Efekti beljenja najčešće traju od 1 do 2 godine, opet zavisno od osnovne boje zuba, odnosno od svakodnevnih životnih navika pojedinca. Međutim, samo jedan tretman ponavljanja beljenja će povratiti početni rezultat.

Šta se ne može postići izbeljivanjem zuba?


  • Izbeljivanjem se ne mogu otkloniti crne ili braon prebojenosti koje su posledica karijesa zuba. Zubi se obavezno moraju opraviti pre započinjanja beljenja.
  • Izbeljivanjem se ne mogu izbeliti prebojenosti koje su posledica starih amalgamskih plombi. Ovo se može, u najvećem broju slucajeva, rešiti zamenom ovih plombi savremenim kompozitnim (belim) ispunima, ali se ponekad oksidi metala toliko uvuku u zubno tkivo da nastanu trajne prebojenosti.
  • Izbeljivanjem se ne mogu rešiti fluorotične mrlje kod pacijenata koji su unosili velike kolicine floura, koji se u nekim mestima nalazi u ogromnim količinama u vodi za piće.
  • To može da bude problem i kod pacijenata sa jakim tetraciklinskim prebojenostima, odnosno kod pacijenata koji su kao deca primali tetraciklinske preparate zbog infekcije uha.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

2 + four =

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com