Higijena mlečnih zuba je jako važna za zdravlje stalnih zuba

Poštovani, sin ima dve i po godine i ima početak cirkularnog karijesa (beličaste mrlje na zubima). Zahvaćene su gornje jedinice i dvojke. Niko neće da radi bilo kakvu intervenciju u njegovom uzrastu a plašim se da će to kasnije uznapredovati i dete ostati bez zubića. Hvala!


Poštovana,

Beličaste mrlje na mlečnim zubima predstavljaju demineralizaciju gleđi zuba, odnosno početnu karijesnu leziju. Beličaste promene nastaju kao posledica unošenja slatke hrane ili napitaka, pre spavanja, ili još češće u toku noći, kada se detetu umesto vode daju zaslađeni čajevi ili sokići. Kod male dece je dobro održavanje oralne higijene često teško izvodljivo, zato je neophodno posebno voditi računa o režimu ishrane, odnosno o kontroli unošenja šećera pred spavanje. Kod mlečnih zuba, generalno, cirkularni karijes predstavlja problem zbog građe zuba, njihove veličine, same lokalizacije karijesa i blizine živca.
Ukoliko se na mlečnim zubima nalaze samo beličaste prebojenosti, a ne i karijesne šupljine, postoji određena verovatnoća da je poboljšanjem održavanja oralne higijene i korekcijom načina ishrane moguće usporiti dalja oštećenje zuba. Generalizovane beličaste mrlje se iz navedenih razloga ne saniraju kod stomatologa, osim onih zuba koji stvaraju bolove ili neke druge komplikacije

Ono što Vi možete da učinite za svoje dete je da kontrolišete kada i u kojim količinama jede slatkiše. Osim smanjenja količine slatkiša, bitnija je učestalost kojom ih konzumira. Na primer, ako dete jede čokoladu, najgore za zdravlje zuba je da je gricka ceo dan kockicu po kockicu. Tako pH vrednost usne duplje konstantno osciluje u relativno kratkom vremenskom periodu. Naizmenično se dešavaju procesi demineralizacije i remineralizacije, dok ne prevlada nizak pH, odnosno kisela sredina koja odgovara bakterijama. Tada preovlađuju procesi demineralizacije, narušava se struktura gleđi i to je uvod u nastanak karijesa.
Ako dete voli da pije sokove, polako pokušajte da mu izbacite tu naviku tako što ćete sokove razblaživati sa vodom postepeno sa sve većom količinom.

Higijena mlečnih zuba je jako važna za zdravlje stalnih zuba

Detetu zube morate Vi prati koliko god da se buni. Možete ga pustiti da se zabavi, a onda Vi dovršiti pranje zuba. Deca ne znaju da doziraju pritisak na zube niti na koji način bi trebalo da ih pravilno operu, a najčesće samo žvaću četkicu. Uveče nakon pranja zuba pred spavanje, dete ne treba da jede.
Na našem tržištu postoje preparati, odnosno paste koje su indikovane i u slučajevima demineralizacije gleđi zuba tj. pojave belih mrlja. Upotrebljavaju se tako što se nakon pranja zuba redovnom dečijom pastom, zaštitna pasta nanosi suvim prstom na zubne površine gde treba da stoji određeno vreme. Zatim se ispljune nekoliko puta i ne ispira vodom. Nakon ovog postupka ne treba da se konzumiraju hrana i piće 30 minuta. Najbolje je da se to kod dece uradi pred odlazak na spavanje. S obzirom da je Vaše dete malo i teško da će mirovati potrebno vreme, dovoljno će biti da pastu ispljune nekoliko puta i da je ne ispira vodom. Podrazumeva se da nema obroka nakon ovog postupka.

Moramo, na kraju, i da Vas upozorima da pojava beličastih mrlja na zubima može predstavljati ozbiljan problem ukoliko se ne koriguju loše navike vezane za ishranu. Naime, u najmlađem uzrastu, nakon nicanja mlečnih zuba, dolazi do naseljavanja bakterija na površini zuba, odnosno do formiranje određene oralne flore. Ona može imati manji ili veći kariogeni potencijal, u zavisnosti od tipa bakterija koje se tu nalaze. Ta oralna flora ostaje u ustima i nakon nicanja stalnih zuba, naseljava ih, i kod dece sa većim bakteriogenim potencijalom vrlo brzo dolazi do pojave karijesa i na stalnim zubima.

Nadamo se da smo Vam bar malo pojasnili ono što ste želeli da znate vezano za beličaste mrlje na mlečnim zubima. Ukoliko budete imali još nedoumica, ili nekih pitanja slobodno nam se obratite.

Dr Marija Ivančević


© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com