Šta je oralna hirurgija i kakve sve mogućnosti nudi?

Oralna hirurgija pacijentima zvuči odbojno i skupo, asocira ih na operaciju, bol i neprijatnost, što često za posledicu ima odlaganje rešavanja problema. Da li biste i dalje oklevali kada bismo vam rekli da ovu granu stomatologije čine intervencije koje:

  • su bezbolne zbog upotrebe lokalne anestezije;
  • u ordinaciji Magic Dent obavljaju vrhunski stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom;
  • uz praćenje naših uputstava i saveta iziskuju brz oporavak i povratak svakodnevnim obavezama;
  • vas mogu lišiti bolova i neprijatnosti koje trpite već neko vreme i tako vam značajno poboljšati kvalitet života i vratiti vam samopouzdanje;
  • vam mogu spasiti narušeno zdravlje?

Mi verujemo da zdravlje nema cenu. Ukoliko se slažete sa nama, ne odlažite pregled! Budite sigurni da ćemo vam objasniti svaki korak intervencije, a njen tok učiniti što prijatnijim! Kontaktirajte nas.

Oralna hirurgija nije bauk: ne odlažite pregled

Kakve veze ima oralna hirurgija sa implantologijom?

Implantologijom zovemo deo stomatologije koji se bavi ugradnjom implantata, što obavezno obuhvata i hirurški deo.

Osnovna podela implantata je na: endoosealne i subperiostalne. Prvi se ugrađuju u viličnu kost, a drugi u prostor između kosti i mekog tkiva. Endoosealni implanti se u odnosu na period kada se mogu opteretiti dele na:

  1. standardne implante i
  2. implante za neposredno opterećenje.

Razlika među njima je u vremenu potrebnom za oseointegraciju – odnosno za srastanje kosti sa implantatom. Naime, za završetak rada na standardnim implantatima za koje je naša ordinacija sertifikovana – u pitanju je Straumann implantni sistem – potrebno je čekati 2 do 4 meseca, zavisno od vilice. Kod implantata za neposredno opterećenje dovoljno je 15 do 30 dana. Izbor vrste implantata određuju tipologija pacijenta i stanje vilične kosti.

9 najčešćih intervencija kojima se bavi oralni hirurg

Posao oralnog hirurga čine i različite operacije zuba kao što su apikotomija, gingivektomija i operativno vađenje zaostalih korena i impaktiranih zuba.

1. Apikotomija – spas za zube koji ne reaguju na konzervativnu terapiju

Drugi naziv za apikotomiju je resekcija vrha korena zuba. Ovde oralni hirurg zajedno sa delićem korena odstranjuje granulome i ciste, spasavajući na taj način zube koji bi se u protivnom morali vaditi. Koreni koji se ne mogu spasiti vade se, kako bi napravili mesto implantatu ili nekom drugom tipu supstituta koji nadoknađuje zubnu funkcionalnost i estetiku.

2. Operacija umnjaka – najčešći povod za susret sa oralnim hirurgom

Ova operacija zuba podrazumeva hirurško vađenje umnjaka, a obavlja se zbog:

  • tendencije umnjaka da vrše pritisak na ostale zube i vremenom ih pomeraju, remeteći pravilan raspored zuba;
  • njihove veće podložnosti stvaranju karijesa, koju duguju svom nepristupačnom položaju;
  • situacije kada umnjaci samo delimično niknu (poluimpaktirani ili impaktirani), što za posledicu često ima upalu.

Hirurško vađenje umnjaka - najčešći zahvat

3. Hirurško vađenje zuba – rešenje kada rutinsko vađenje nije opcija

Iz različitih razloga, npr. u slučaju zaostalog zubnog korena ili impaktiranih zuba, ponekad kod vađenja zuba oralna hirurgija mora da priskoči u pomoć. Prilikom oporavka treba paziti na zarastanje rane, što uz pridržavanje naših saveta ne bi trebalo da bude problematično.

4. Cistektomija – stručni naziv za operaciju ciste na zubu

Ciste na zubima nastaju iz različitih razloga – nekada je to dugotrajna infekcija, nekad neiznikli zub, a nekad neka vrsta traume. Veoma je važno da se otklone u potpunosti, da se ne bi ponovo javile, i u što kraćem roku, da ne bi ugrozile druge zube, ali i sinuse, nosne šupljine, vilice.

5. Podizanje poda sinusa

Oralna hirurgija obuhvata i ovaj zahvat, koji se još naziva i sinus lift, a čiji cilj je uvećanje koštane mase alveolarnog grebena, što je neophodno za ugradnju implantata.

6. Augmentacija kosti – kada je potrebna ugradnja veštačke kosti

Kada se izgubi zub, to sa sobom povlači i gubitak kosti. Pa tako, da bi se uspešno ugradio implant, neophodna je ugradnja veštačke alveolarne kosti.

7. Gingivektomija – oralna hirurgija u službi estetike

Gingivektomija i gingivoplastika imaju za zadatak da krunicu odnosno vidljivi deo zuba učine dužim, što se može učiniti samo na račun desni. Najčešći razlog je – estetika.

8. Operacija frenuluma – rutinska hirurška intervencija

Frenulum je naziv za resicu odnosno više resica u usnoj duplji. Imamo ih svi i svaka od njih ima svoju funkciju. Međutim, ove resice ponekad mogu izazivati probleme sa govorom, povlačenjem desni ili sa estetikom. Tada je najbolje da se uradi frenektomija, što podrazumeva da se resica ukloni hirurškim ili pak laserskim putem.

9. Oralni hirurg rešava i probleme sa desnima

Ponekad oralna hirurgija rešava probleme kojima se bavi parodontologija, npr. prilikom lečenja parodontopatije.

Oralni hirurg se sprema za operaciju zuba

Oralna hirurgija u ordinaciji Magic Dent

Ako ste u potrazi za dobrim oralnim hirurgom u Beogradu, naš savet je da birate pažljivo, prema preporuci, iskustvu, pristupu pacijentu, pa tek onda prema lokaciji. Kada je u pitanju oralna hirurgija Zemun i Novi Beograd na primer nude veliki izbor ordinacija koje pružaju ovu uslugu. Ako vam odgovara baš ovaj deo grada, stomatološka ordinacija Magic Dent je idealan izbor za vas, jer naši stručnjaci svakako ispunjavaju i gore navedene najvažnije kriterijume. Naime, iza naših oralnih hirurga stoje iskustvo i konstantno usavršavanje, kao i mnogobrojni zadovoljni pacijenti.
Za svaku hiruršku intervenciju ćemo vas detaljno uputiti i u pripremu za operaciju i u postoperativni tok, dok ćemo sam tok zahvata učiniti bezbolnim zahvaljujući lokalnoj anesteziji ili pak analgosedaciji.

Pozovite nas i zakažite pregledbez straha od bola i komplikacija!

ZAKAŽITE PREGLED