Afte

Afte su bolne ulceracije, ranice, na sluzokoži usne duplje. Najčešće su lokalizovane na sluzokoži obraza, česte su afte na jeziku i afte u ustima, a nikada se ne pojavljuju na desnima i tvrdom nepcu. Javljaju se češće u jesen i proleće i to kod osoba ženskog pola i dece učestalije nego kod muškaraca. Iako uzrok nije poznat, nastanak ovih ranica se povezuje sa padom imuniteta, stresom, povređivanjem, bolestima želuca i creva kao i uzimanjem nekih lekova. Zanimljivo je da se kod pušača ređe pojavljuju jer im je jače keratinizovana sluzokoža kao posledica štetnih hemijskih supstanci i toplote iz duvanskog dima.
Razlikujemo nekoliko formi ovih promena: afte minor, afte major i herpetiformne afte.

Afte: 3 različite vrste

Afte

Aftozni stomatitis, afta minor

Afte minor su prečnika do 1 cm itraju 7 do 10 dana. Pre njihove pojave se može javiti osećaj peckanja, a sluzokoža postaje crvena i bolna. Ubrzo potom na tim područjima nastaje ranica okruglog oblika sa žućkastim pokrovom i pravilnim ivicama. Zarastaju bez stvaranja ožiljka.
Afte major zahvataju dublje strukture sluzokože tako da nakon njihovog zarastanja ostaje ožiljak. Traju do 6 nedelja.
Herpetiformne afte u ustima su ranice prečnika 1 do 2 mm, ali su brojne i zahvataju veću površinu poda usne duplje, obraza ili jezika. Jako su bolne, a naziv su dobile zato sto podsećaju na herpes. Za razliku od herpesa, uzročnik nije virus herpesa i ne javlja se povišena temperatura, malaksalost i groznica.

Terapija za afte

Terapija afti je simptomatska. To podrazumeva primenu antiinflamatornih lekova, lokalnu primenu antiseptika i anestetika. Trebalo bi izbegavati jako začinjenu i kiselu hranu i pića.
Preporučuje se upotreba četkica sa mekim vlaknima, pažljivo četkanje zuba i pažljivo konzumiranje krute hrane (čips, korica hleba itd). Trebalo bi koristiti paste koje ne sadrže natrijum lauril sulfat i isključiti upotrebu tečnosti za ispiranje usta koje sadrže alkohol.

 

Autor teksta: dr Marija Ivančević

© 2018 - Magic Dent - dsgn: shojke.com